kelab blogger ben ashaari, KBBA,

11 October 2013

Permainan Lego Menjana Minda Anak




Permainan Lego memang sangat tak asing sangat bagi budak-budak kan. tak kira ler beli yang brands original Lego or yang fake punya. sebut lego sume boleh imagine camana bentuk dia kan.

Permainan Lego ni bagi jaa memang molek untuk perkembangan minda anak benornya. Lego boleh menjana minda atau pemikiran anak agar menjadi lebih kreatif.

Dari seketoi ke seketoi blok lego tu boleh dicantumkan dan dibentukkan dengan pelbagai cara. semakin banyak blok lego tu ada, semakin banyak yang kanak-kanak dapat berimaginasi.

Kalau lego sikit sangat pun tak jadik jugak. buat benda kecik mungkin boleh lah, tapi kalo nak buat benda yang lebih besar dan lebih advance, memang tak menjadi laa kan. apa buleh buat dengan lego nih???


Banyak benda yang boleh dibuat, kat atas ni haa.... boleh dibuat kereta F1. haha. jeles tak? bebudak kecik pandai pulak berfikir sampai macam ni sekali. comel je dia cantum. kalo suruh kita yang buat....? camano? kau mampuuu?

lego, permainan lego, legoland, cara reka dan cantum lego, kebaikkan permainan lego, permainan lego menjana minda anak, anak lebih kreatif bila bermain lego,

Pastu nak lebih canggih, boleh buat jet pejuang jugak. kekeke. pandai sungguh budak yang reka dan cantum lego ni kan. hebat betul imaginasi dia. hingga boleh buat jet pejuang sebijik hanya menggunakan blok lego. mmg ''budak ni'' ada tengok/refer tatacara nak mereka jet ni, tapi ada aksesori yg ''budak ni'' tambah sendiri.

lego, permainan lego, legoland, cara reka dan cantum lego, kebaikkan permainan lego, permainan lego menjana minda anak, anak lebih kreatif bila bermain lego,

Nak lebih hebat lego ni pun boleh bina istana jugak. boleh buat besar-besar, tinggi-tinggi siap ngan pintu, tingkap dan pengawal istana lagi... heheheh... bijak otak ''budak ni''. empat hari jer dia siapkan istana ni tau. sikit demi sikit dia buat. nak kenal sape budak yang buat nih? jgn lupa baca sampai habis yek.

lego, permainan lego, legoland, cara reka dan cantum lego, kebaikkan permainan lego, permainan lego menjana minda anak, anak lebih kreatif bila bermain lego,

Ni lak gambar bahagian dalam istana. istana tu dua tingkat ok. siap ada meja pejabat lagi... canggihhh-canggihhh... kalo korang perasaan lah kan, meriam pun ada kat dalam istana tu, ngan pengawal kiri kanan atas bawah duk di istana tu. dah sah-sah takde yang berani serang ni kan.. hahahhaa....

lego, permainan lego, legoland, cara reka dan cantum lego, kebaikkan permainan lego, permainan lego menjana minda anak, anak lebih kreatif bila bermain lego,

Inilah budak cerdik yg membuat pelbagai rekacipta melalui blok lego nih. bijak pemikiran budak ni. kreatiffff! umur dia baru 6 tahun. dia adalah anak kawan jaa. Non-Muslim ni yerk. makpak dia omputeh dari UK nun. jaa kenal mereka dah lama hampir 5 tahun. mmg rapat la jugak.

Ekceli, jaa amik gambar menan dia ni masa jaa berkunjung ke rumah dia dua minggu lepas. jaa terkejut tengok, apahal yang bersepah rumah dia ngan Lego nih. rupanya anak dia duk rekacipta sesuatu. banyak yang dah siap. ralit pulak jaa tengok.

Banyak giler koleksi permainan lego dia tau. memacam set ada. dah banyak lego dia kumpul wat koleksi. sume mainan lego dia ni adalah yg ori tau. BRAND LEGO ORIGINAL. oversea mari katanya... ermmm melopong jaa dengar... hikhik.

Mahunya tak melopong. lego ori ni kan mahai. tengok jer la, sesapa yg gi ke Legoland tu dapat beli ole-ole robot lego kecik cinonet tu pun dah mahai, inikan pulak nak kumpul blok lego banyak2 mcm ni. pengsan wehhh...

Tapi kawan jaa tu cakap, dia jarang beli. tapi adik-beradik dia yg selalu belikan untuk anak dia bila mereka berkunjung ke Malaysia. ada gak yang dia beli sendiri. tapi tak banyak ler. majoriti family dia yg belikan. 

Kawan jaa cakap, bagus bila bebudak main lego ni. menan lego ni boleh bantu anak ''berfikir di luar kotak'' cara mereka berimaginasi untuk bina atau reka sesuatu melampaui pemikiran kita yang dewasa nih. hasil yang mereka buat pun memang cantik dan kemas.

Biarlah anak-anak sepahkan rumah dgn permainan, jangan kita tahu nak marah aje. sbb masa anak bermain adalah masa utk dia belajar sesuatu yg baru. biar dia explore sendiri. parents jgn cepat marah bila menan bersepah, cuma kita kena ajar dia, ''lepas main simpan semula''.

Korang pun kalau kaya mampu jangan lupa belikan mainan lego banyak-banyak untuk anak-anak yer. biar dia belajar berfikir. mana tahu, esok-esok anak korang punya rekaan lebih hebat dan lebih canggih dari yang anak kawan jaa ni buat saper tahu kan???



p/s : berapa harga 1 set permainan lego ori ni ekk? ada yg tahu??

18 comments:

  1. bagus permainan nie bleh buat kanak2 bijak

    ReplyDelete
  2. mmg lego ni bagus utk budak... sy xbeli lego brand la, beli hat mampu tp hasil nyer, mmg superb sgt... mcm2 hasil tgn yg jadi... kagum sungguh...

    ReplyDelete
  3. Betul kata Jaa. Lego ni boleh membantu menjana akal budak2..

    ReplyDelete
  4. Lego ni mmg bagus utk asah minda anak2.. sy terpaksa beli yg tiruan je sbb yg ORI mmg susah nak cari kt sini..takpe lah janji fungsi nya sama.. yg ORI mmg mahal kan...

    ReplyDelete
  5. inilah permainan pertama sy perkanalkan pd Faiqah dan sy sesekali tak kenalkan dia dgn tablet atau gadjet..

    ReplyDelete
  6. betul lego ni memang menjana minda, masa kecil2 dulu pun memang suka main lego ni... sanggup tu parents farah belikan dengan harga 278 hinggit...masih ingat lagi harganya...mahal tu... hu hu hu... sebab tulah antara salah satu barang permainan yang farah paling sayang...he he he...

    ReplyDelete
  7. Memang betul permainan yang bagus, tapi agak mahal sikit kan?

    ReplyDelete
  8. dulu kecik2 parents pun suka belikan lego.. tp bila turunkan kt adik, habis musnah semunya.. semua hilang entah ke mana. huhu

    ReplyDelete
  9. menjadikan mereka seorang kreatif, dulu mama kecik-kecik pun main lego, tak idak juga kreatifnye.. hihi

    ReplyDelete
  10. best main lego ni..macam2 leh buat..tapi kena kreatif lah...


    harga kurang tau lah..main lego pirate je dulu..hehehhe

    ReplyDelete
  11. permainan lego mmg menjana minda. melahirkan kreativiti..

    p/s: cantik blog jaa.. sweet header :)

    ReplyDelete
  12. mcm tak percaya je budak tu yg buat semua..! mmg nampak cantik..suruh nur buat pun belum tntu nur boleh buat..

    xpastilah harga lego ori...kecik2 dulu nur main yg tiruan je...hehehehe

    ReplyDelete
  13. masa kecil dulu pernah main lego.. kreatif betul dia buat..

    ReplyDelete
  14. Permainan lego ni membentuk daya kreativiti dan berfikir budak. Sangat bagus utk perkembangan kanank2. Tapi jangan sampai depa dok telan masuk mulut dah ler :)

    ReplyDelete
  15. Untungnya dpt free.. Mmg bgs mainan lego ni

    ReplyDelete
  16. boleh tahu tak, harga lego skrg brapa .?

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...