kelab blogger ben ashaari, KBBA,

27 October 2013

Pusing-Pusing di Pekan Golok Thailand





ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Tempat terakhir yang kami singgah untuk shopping dan makan-makan di Thailand ialah di Pekan Golok. ni kiranya last persinggahan lah ni. pusing-pusing kat Pekan Golok ni sebentar utk shopping jeans, t-shirt yang memurah pastu makan lagik. hihihi.


ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


barangan made in thailand. apadehal?? yang penting cantik, murah dan selesa dengan poket aku haha. tapi bab handbag jaa tak beli lah sebab duit dah semakin susut. takleh nak shopping lelebih sangat... muahahaa..


ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Boleh gila kot mai sini. rambang mata. rege yang ditawarkan sangat murah. separuh harga lebih murah berbanding yang orang dok jual dalam FB dan Blog. lagi cantik lak tu... ayoyo... kalau aku kaya, dah sah-sah akan ku borong 4-5 ketui handbag tuh.. wakaka! tapi apa nak buat bajet lari sudaaaa....


ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Agak-agak dah lenguh kaki duk window shopping, moh ler kita menjamu perut pulak. even two hours ago kami dah makan di Pantai Narathiwat, kami tetap makan sekali lagi. bab makan-makan di Thailand haruslah jangan ditolak. plus lagi bila ada yang nak belanja, ye dakk?




Oleh kerana perut kami semua dah fulled, ramai sepakat memilih nak makan benda yang ringan-ringan aje. no more makanan berat like nasi or etc. so marilah kita pekena Mee atau Maggi Cambo. Mee Cambo ni menu famous di Pekan Golok nih selain somtam dan pulut ayam. so, wajib order!




Jaa pulak sebagai salah seorang hantu meggi. memang best lah, ibarat orang mengantuk disorongkan bantal. senyum rapat ke telinga arr. hahaha. tapi kan ikhlas jaa cakap, Megi Cambo yang jaa makan ni, tak sesedap Megi Cambo yang jaa makan masa first day di Thailand, yang itu lebih best dari yang ini. ohhhh, nyesal nya lahai tak repeat makan kat situ masa on the way balik.




Ini lah rupa Maggi Cambo. ianya macam Maggi Celup @ Megi Sup kat tempat kita gak. tapi dia punya kuah lebih kaw. then dia punya perencah maggi pun lebih mabelesss. perisa tomyam. pedas-pedas, masam-masam. perghhh memang serasi sangat ngan tekak daku. makan hari-hari pun takper. hohooverrr!




3 meja sekali cantum. hrmm ramai betul. total bil masa kami makan kat sini di sponsor penuh oleh my abang yang berbaju merah tuh. the bills is 700 bhat iaitu sama dengan RM70 duit malaysia. murah dah tu. Worth it. sebab ramaiii oooo..... 2 buah kete.




Cuma rasa dia tak berapa menyengat. tapi kakak, adik serta mak jaa yang order Kuey Teow Phad Thai dia cakap sedap pulakkk.  my abang yang order Phad Thai Cambo pun cakap sedap. adeh! rugi lak tak order menda yg sama. aiseyyman, camano tuuu?  selera akukah yang cerewet??? (^_^)




Korang kalau datang Thailand jangan lupa request air Teh Susu Panas atau Teh Ais tau. kat Thailand dia punya teh lain macam sikit. susu pekat dia pun manis lemak berkrim jer, memang enak bila di minum. rasanya lebih kaw dan pekat. aii likeeeee sangat!




Setelah shopping dan makan-makan settled ini aje belen duit bhat yang jaa ada. sedih giler kot RM400 yang jaa tukar itu jer bakinya. wahaha. tapi lepas kuar jek dari restoran tuh gigih lagi perabihkan duit belen tu, beli jeans 2 ketui.

Akhirnya, my bhat is zero point..... wohoho... sungguh puas hati! ohye, kadar tukaran setiap RM100 ke Bhat kita akan rugi RM3.50. kalau nak shopping, nilai duit bhat ngan duit kita ialah macam ni  : 1000 bhat = RM100 hingget. makanya, 50 bhat = 50 sen. faham ke tidok?





Bila dah settled makan dan window shopping terus kitorang gerak balik ke rumah. setelah selesai cop passport, border pass dengan Imigresen Thailand dan Imigresen Malaysia kami pun dengan selamatnya tiba di Masjid Beijiing, Rantau Panjang. Alhamdulillah terima kasih Ya Allah kerana melindungi kami sepanjang 3H2M di Pattani Thailand. 


18 comments:

  1. bestnya jalan-jalan.. tak pernah lagi sampai sana..

    ReplyDelete
  2. shopping sakan yer jaa.. best betul.

    ReplyDelete
  3. amboi kak jaa shopping sakannnn xajok doh kitoo

    ReplyDelete
  4. bestnya...Jaa, macam handbeg tu, berapa harga kalau duit malaysia?

    ReplyDelete
  5. wahhh bestnya jalan2 oversea.. hehe..

    lama tak datang.. new look sudah..

    ReplyDelete
  6. Teringin la nak gi Golok tu...nak borong barang..hihihi..Tapi risau gak dulu dengar kes tembak2 kat sana...

    Masjid Beijing tu mmg unik kan...sekali tgk mesti igt ianya kat China :)

    ReplyDelete
  7. sukanya dpt gi melancong tempat yg boleh mkn2 & shopping2 ni

    ReplyDelete
  8. besnya..cikeyra pernah g thailand jgk taun 2012..hihi,mmg syok leh tgk tmpt org..

    ReplyDelete
  9. Seronok kan jenjalan ke negara org..

    mak pun, dulu masa mak masih bujang, rajin gila jalan2 kat golok ni ngan my parent. Kdg2 smpi ke pukhet nun gi jenjalan..tp bila dah kawen ni, huiii susah gak nk menyeberang!


    ReplyDelete
  10. boleh jadi plan awal syuk ke thailand pulak :D

    ReplyDelete
  11. wah best nye jejalan...tak pernah sampai sane lagi..ade ole2 untuk sya tak..heheheh

    ReplyDelete
  12. syoknya balik sana ye.

    saya ada sepupu kawin org narathiwat.teringin nak ikut dia blk kgnya tapi takut sey

    ReplyDelete
  13. seronok tengok family Jaa jenjalan di sana, akak setakat sampai kat pekan rantau panjang jer....golok tak lepas lagi.....

    ReplyDelete
  14. Cuci mata bleh la utk sy...tkt tergodazzzzzz

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...