kelab blogger ben ashaari, KBBA,

08 December 2013

Pagerank Blog Dah Meningkat ke PR-2



apakah pagerank?, pagerank blog, google pagerank, cara tingkatkan pagerank, cara tinggikan pagerank, tips pagerank, tips naikkan pagerank, kepentingan paagerank, tips blogging, seo,


Pagerank Blog? Apakah Pagerank Blog?

"Google PageRank pada dasarnya adalah satu gred yang ditetapkan oleh Google untuk laman web dan blog dalam skala antara 0 hingga 10 yang bergantung pada jumlah backlink dan kualiti setiap link dalam content sesebuah blog"

''Semakin tinggi PageRank sesebuah blog bermakna semakin bagus prestasi blog tu. Dengan nilai PR yang tinggi, content blog kita ada kelebihan diindeks dengan cepat''



Dah Check Pagerank Blog Anda?

Kalau belum jom cek sekarang dekat sini : PRchecker.info tulis je alamat blog korang (URL). then, masukkan verification word. pastu tengok la berapa nilai PR uolls!

Berapa Pagerank Jaakechik.com?

Pagerank blog Jaakechik.com dah naik ke PR-2. alhamdulillah usaha selama ini berbaloi. dari PR-1 kini dah ke PR-2. bukan senang oooo nak naik... bila dah naik berpinar jap mata. macam tak caya pun ado.. kih3..

apakah pagerank?, pagerank blog, google pagerank, cara tingkatkan pagerank, cara tinggikan pagerank, tips pagerank, tips naikkan pagerank, kepentingan paagerank, tips blogging, seo,

Tips Untuk Tingkatkan Pagerank?

Kalau baca blog otai, dia suruh kita gi komen entry di blog yang ber-PR tinggi. lepas komen, tinggalkan sekali link blog atau url entry (melalui Widget CommentLuv). kalo boleh biar entry yg kita komen tu ada kena mengena ngan niche entry kita jugak.

Tak faham NICHE tu apa? haaaa.... googleeeee hokeyyy...

Bila kita tinggalkan link entry yg sama niche ngn blog yang ber-PR tinggi, google akan crawl jugak ke blog kita bila ada pengguna search sesuatu keywords tu. kiranya mudah terindeks laaa... lelama PR kita pun akan naik gak...

Eh, betul ke? Sumber asal dah lupa pulak. 

Tapi itu salah satu cara arr.. banyak lagi caranya. apa yang penting, konsisten update blog. tarik trafik banyak-banyak dan usahakan agar entry kita duk di first page google. baru mudah trafik masyukkk... camana nak buat? guna SEO.

Apakah SEO... haaa... google sekali lagi!


apakah pagerank?, pagerank blog, google pagerank, cara tingkatkan pagerank, cara tinggikan pagerank, tips pagerank, tips naikkan pagerank, kepentingan paagerank, tips blogging, seo,


Sedikit Renungan.....

Nak kan sesuatu, jangan harapkan orang suap ke mulut kita terus. kena ada usaha sendiri. google sesuatu benda yang kita tak paham tu. kendian pahamkan molek-molek...

Andai kata tak paham jugak baru bertanya. tanya tu pun at least ko dah tahu sesikit. jaa bukan nak tunjuk pandai. tapi nak sharing kot masih ada yang tak tahu apa-apa pasal PR, SEO dan SERP segala nih.

At least sesapa yg nak tahu dia akan google jap lagi. Kan?

Kalo menulis blog untuk sesuka dan untuk sendiri-sendiri baca. okeyy kau tak payah tahu apabenda PR, SEO, SERP ni. tapi kau jangan cemburu bila blogger lain tayang earning or tayang trafik ribu riban.

Kalau korang nak jadi macam depa. usaha sekarang! belum terlambat bebeh! kita mula dari sekarang... jaa pun still buah cempedak diluar pagar jugak. saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan!

Hehehe... btw Blogging is Sharing!! Am i right??


P/S : Tetiba jaa teringatkan kata-kata Blogger Eyriqazz : "Jangan kedekut beri backlink. Kita kena cipta backlinks banyak-banyak!''


10 comments:

  1. muja pun baru naik ke pr2 lepas tiga tahun,, baru je rasa nak pentingkan pr ni,, huhuu

    ReplyDelete
  2. PageRank ni dia kira jumlah link yang berkualiti yang masuk ke blog kita dari blog2 lain. Google tak kira kuantiti (berapa banyak link), tapi dari setiap link tu dia akan ambil kira link yg betul2 berkualiti je (berkaitan dgn entri, dan faktor2 lain)..

    Tinggalkan komen kat blog yg PR lebih tinggi tu salah satu cara untuk naikkan PR blog kita.. tapi sesetengah blog tak benarkan kita letak link blog atau url entri dalam ruangan komen sebab cara macam tu dianggap SPAM dan tak membantu langsung untuk SEO, SERP atau ranking blog kita..

    Contoh komen spam:
    "Terima kasih sebab berkongsi info tentang PageRank ni..

    (Letak LINK BLOG / URL ENTRI kat akhir komen)"

    Macam tu lah bentuk spamming yg berlaku di ruangan komen.. cukup sekadar letak link blog di bahagian nama dan url yg disediakan dalam comment box..

    kalau semua org nak tinggalkan sekali link blog kat akhir komen, akan bagi kesan tak baik pada blog tu.. sebab tu cara macam tu dikira SPAM.. ramai blogger2 otai memang tak suka orang yang datang komen buat macam tu (tinggal link di akhir komen).. biasanya komen2 macam tu akan di-delete tanpa fikir panjang..

    Just Sharing.. :)

    ReplyDelete
  3. Laaa... Bukan ke PR 1 tu lagi bagus dari PR 2 sebab dia nombor 1..?

    Tak faham sebenarnya pasal benda alah ni sbb memang tak amek port pun.. hehe..

    Habis tu, kalau PR 3 tu maknanya lagi bagus la ya dari PR 2..? Ke guano..?


    Tapi nak cuba jugak la..

    ReplyDelete
  4. ramainya buat entry pagerank hari ni....

    ReplyDelete
  5. backlinks....? kena google gak....hihi
    akak punya dah naik ke PR1...
    tahniah JAA naik jugak .....

    ReplyDelete
  6. wahhh df punye N/A hahaha sedihh gilee

    ReplyDelete
  7. tq so much atas tips yang diberi..sangat membantu newbie macam saya.http://kitamuslimsuper.blogspot.com/

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...