kelab blogger ben ashaari, KBBA,

31 January 2013

Now, En.suami dan fikri didepan mata




Salam sayang untuk semua! mesti ada yang pelik kenapa fikri dan en.suami ada ngan jaa sekarang ni kan? Jaa benornya masih di Penang lagi. Jangan korang buat spekulasi jaa dah balik ke Kelate pulak. Jaa belum balik lagi. 8hb februari baru jaa balik.

Ekceli my en.suami dan fikri datang melawat jaa kat sini. Sesapa yang add friends jaa di fesbuk mesti dah tahu hal ni kan? So, pada yang belum add, jom la add jaa sekarang. Jangan segan-segan. Kita semua kan kawan. Kawan alam maya. Muahaha…~promote my fb!


Jadual jaa untuk 29 dan 31 adalah free. No Class, No Exam. Cuma masa 30hb jer ada kelas tu pun sejam sajo. So jaa rancang plan A kunun nak ponteng kuliah dan balik Kelate pada malam 28hb. Tapi lastly bertukar ke plan B, jaa tak jadik balik kelate tapi en.suami yang kena naik ke Penang. Hoho. Aci la kan?

Makanya, 3 hari gak la en.suami dan fikri bersama jaa kat sini. Diorang sampai penang 28hb lebih kurang jam 12 malam. Niat di hati nak jenjalan sekitar penang puas-puas. Pastu nak jenjalan carik makan sekitar sini. dan tengkiu buat Blogger Cik Eyra yang sudi buat entry khas 'Bestnya Penang' utk panduan jaa disini…hihi...

 

Lama benar tak peluk cium my laki anak teruna jaa yang sorang nih. Sebak ada, hepy pun ada masa dapat tengok mereka berdua. Rindu betul kat diorang. 3 hari bersama mereka kat sini, puas hati sangat-sangat. Sepanjang 3 hari tu jaa stop blogging. Semua entry yang ado tu jaa set auto publish. 

Oklah ni entry permulaan dulu. Entry tentang kami gi bercuti, honeymoon, melepak dan merendet dimana. Sila tunggu yaa…. Banyak lagi nak story kat korang ni….phewww…. yang pasti ada ole-ole untuk korang nanti bila jaa balik Kelantan nanti….. apa pun, tungggguuuuu……


 p/s : hari ni en.suami dah balik kelate dah... :(

30 January 2013

Dugaan hari pertama kursus intensif


salam sejahtera to all my readers!

terima kasih pada semua pengunjung blog yang sudi berkunjung kesini. even buat minggu ini dan minggu akan datang, setiap entry adalah mengenai kisah kehidupan jaa as a student pjj usm, hope korang tak jemu baca. hihi. 

blog peribadi memang gini la kan. citer pasal hal peribadi jer laaa.... nak citer bab gosip retiss i'm very soryy coz jaa tak minat. kang kalo jaa tulis beautifulnara , roti kaya ngan murai.com takleh nak carik makan pulak nanti...kekeke...

dan hari ni masih isu yang sama gak yang jaa nak cerita, tapi ni citer flashback la, sebab ni kisah  hari pertama jaa datang kesini. haha. nampak sangat entry jaa tunggang langgang kan. setiap cerita tak ikut turutan pon...muahaha....


kursus intensif pjj usm, pjj usm, info pjj usm, intensif pjj usm, kelas pjj, blogger buat pjj, pengalaman belajar pjj usm,


jaa sampai di usm lebih kurang jam 10 pagi. keadaan sepanjang jalan Kelantan-Penang takde la jammed. cuma ada gak laa sikit jem tapi masa nak naik jambatan tu jer lah. tapi yang paling tak menahan bila jammed dalam perkarangan USM. punyalah panjang. lambat lak tu. kalah siput barbie....

hampir sejam setengah duk Q dlm kete, tak sampai2 gak ke asrama kitorang. oleh kerana takut tak sempat nak daftar dan booking bilik ground floor, kitorang terus parking kete kat area masjid USM. jauh giler lagi ngn asrama kami.

akhirnya kami terpaksa menapak lebih kurang 500m, baru ler sampai. masa tu nak cepat coz nak booking bilik level bawah. tapi nasib kami malang, level 2 jer yang kosong. hrmmm... redha je laa.. pas siap daftar bilik kami turun ke kafe mencekik nasik dulu. coz sepanjang perjalanan kami belum makan lagi. nak cepat punya pasal. huhu.


kursus intensif pjj usm, pjj usm, info pjj usm, intensif pjj usm, kelas pjj, blogger buat pjj, pengalaman belajar pjj usm,


lebih kurang jam 3 petang berjalan gi amik kereta semula bila jalan dah hampir tak jammed. masa tu la bermulanya sesi punggah bag. punya lah letih. dah la tadi dah bersusah payah berjalan. ni nak kena punggah beg pulak. ohhmaigodd.....cobaan2x...

ni antara barang jaa ngan ana. slow-slow kami punggah untuk nak wat masuk ke bilik di tingkat yang paling atas. semput gak tau dak... jaa ni dah la keding, ketot lak tu. tetiba masa angkat beg tu jaa rasa macam jaa dah bertukar jadik resaksa, sebab mula terasa urat bisep-trisep dah mula timbul2 dah...hahahaa...

kursus intensif pjj usm, pjj usm, info pjj usm, intensif pjj usm, kelas pjj, blogger buat pjj, pengalaman belajar pjj usm,


lepas berjaya angkat yang kecik-kecik tu. kitorang angkat beg troli besor ni pulak. tapi yang malangnya, masa nak angkat beg ana (belah kanan) roda dia tetiba patah. bukan 1 jer..tapi dua! adeh. masa tu cuak giler rasa. dah la beg tu 2 kali ganda berat dari badan aku... huhu... ~citer sambil lap-lap peluh.


kursus intensif pjj usm, pjj usm, info pjj usm, intensif pjj usm, kelas pjj, blogger buat pjj, pengalaman belajar pjj usm,

sedih tengok situasi ni..sob..sob.. :(

kursus intensif pjj usm, pjj usm, info pjj usm, intensif pjj usm, kelas pjj, blogger buat pjj, pengalaman belajar pjj usm,


lagi sedih kuasa dua bila jaa tengok tangga ni,
tinggi giler nak punggah beg...dushh...dushhh...
huwaaaa... ~pengsan!


kursus intensif pjj usm, pjj usm, info pjj usm, intensif pjj usm, kelas pjj, blogger buat pjj, pengalaman belajar pjj usm,


akhirnya berjaya gak sampai ke bilik.
masa ni muka senyum jer laaa
sebab kitorang ponteng taklimat dekan utk acara pembukaan
boleh rehat-rehat sambil regangkan urat kentut
muehehehhe...



p/s : tu je la dugaan nya....saje jer kasi tajuk gempak sikit..... :)
hihi. skang sume dalam keadaan baik-baik belaka dah.


29 January 2013

Jenjalan ke Komtar-Perangin Mall


salam dears! entry ni bersambung dari entry kelmarin : Jenjalan ke Rope Walk, Penang. sesapa yang terlepas boleh ler klik dan baca semula nanti yer. jaa datang berlima. semuanya geng AADK dari negeri kelantan yang 1 group assignment dengan jaa. cuma kitorang berlainan ofis jer... :)


kitorang tak expert jalan Penang ni. masa ni jaa lupa nak bwk GPS. so, bantai gitu jer la. asyik tengok signboard dan tanya orang jer lah kejenya...hihi...  3 kali dah jaa datang penang tapi tak penah ingat jalannya. suka minum air yang ada semut gitu lah pekdahnya. asyik mudah lupaaaaaa.....


~apa-apa hal kita snap pic dulu~blogger katakan~
~tangan ke dada sambil mata ke atas~

 

kat sini biasa-biasa je la. sesapa yang bawak duit banyak tu sangat sesuwai ler untuk menyopping, tapi bagi jaa yang tak berapa nak berduit ni. tak berapa nak sesuwai la.. haha. datang cuci mata sajooo... jenjalan just untuk sakitkan kaki, sebab duit takdak nak shopping....hahahahaa.....


FM beli di Komtar


6 ketul FM dan sehelai baju Penang. ini ajer yang jaa mampu sempat beli kat komtar ni. nak carik FM yang bertulis 'Penang' macam yang jaa beli masa orientasi di Chow Rasta dulu tapi tak ado pulok kat sini. FM kat atas tu jaa akan bagi present kat rakan blogger... camana nak dapatkannya? sila tunggu pengumuman nanti ya kawan-kawan!



28 January 2013

Jenjalan ke Rope Walk, Penang


salam to all my readers!

semalam cuti thaipusam. jadual jaa free. No Class, No Exam. Wahhh...suuuko! boleh jenjalan kenal penang. kalau dulu masa kursus orientasi kitorang ke Bukit Bendera dan Batu Feringgi kali ni kitorang jenjalan cuci mata di Rope Walk pulak.


jaa ada google tempat-tempat menarik di penang dan ramai yang syorkan Rope Walk ni. kata mereka wajib datang sini, coz banyak barang murah-murah. from head to toe... haha. kelengkapan rumah, baju, barang letrik, buah-buahan dan banyak lagi laaa..... like pasar malam gitu. tapi dia bukak siang hari jer.


masa kitorang ke sini. jalan jammed gile barbie. sibuk dan jammed ngan perarakan Perayaan Thaipusam yang cucuk tang hidung, tang pipi yang kunun tuk mencuci dosa tu. diorang siap pikul bekas besar gedabak di atas bahu/kepala meraka. apa tah nama dia tak tau lak jaa. suasana bising dengan puak mereka. huhu.




macam-macam benda dijual disini. barang baru ada, barang terpakai pun ada. jaa pulak tersangkut terpaut hati pada jam kuning dalam kotak tu. jaa tau kualiti jam tu tak elok macam jam branded. tapi saje beli sebab murah dan lawa. hihi. jaa beli gak perfume cap hayam kat situ. murah gak rege dia.


buah kat sini memang murah. memang betul apa yang dicanang orang. 10-14 biji sepuloh hingget jer.. ikut saiz la, ada gak yang 6-8 biji sepuloh hingget. jaa beli gak RM10. buah dokong pun murah gak 3kg sepuloh. murah lagi dari kelantan kot. sebab buah ni bukan buah yang relai/berterabur tu, dokong yg bertangkai cantik okey... ~lupa snap gambor dokong!


3 benda jer la yang jaa beli kat sini. saje jer datang berjalan. if ada yang murah, jaa beli gitu jer laa. kang kalau borong bebanyak, lari dari nawaitu sebenar jaa ke penang pulak... haha. kata datang untuk belajar, tapi merata perginya....hahahhaaa...oklah jaa stop kat sini dulu ya. nak turun brekfes ni! babai~



27 January 2013

Kisah Makan Di Padang Kota Lama


padang kota lama, makan di padang kota lama, pengalaman makan di padang kota lama, padang kota lama cekik darah, harga makanan padang,

hari ni jaa nak share kisah kami makan-makan di sekitar Penang pada 22/01/13 lepas. kitorang pergi bertiga berpandukan GPS (Guna Pun Sesat). Bukan nak kuar jauh, nak gi jenjalan carik makan di Padang Kota Lama je pongg. Jaa dah penah pergi sekali dulu masa hantar adik ipar dapat posting kat SK Sri Permai dulu, tapi sengaja nak pergi lagi….haha…

 

Makanya, dalam tak sampai 15 minit rasanya kitorang sampai. Dekat aje, tapi disebabkan guna GPS yang  Guna pun Sesat, maka terkial-kial gak la kami nak kesana sebab terlepas lorong yang sepatutnya, muahahahahaa….. ~tukang tgk GPS tu mmg teruk! Siapa? Aku lerr tuuu… kikiki…


sampai jer kat sini, berpuluh mat bangla datang berebut nak amik order. Pening tau ngan peel diorang yang tah apa-apa. Kami masa tu memang dah set dalam kepala nak makan char kuey tiow jer. So, mmg tak perlu nak memilih menu lain lagi dah.


Untuk hidangan sampingan kitorang order Sotong Kangkung sepinggan. pestime nak merasa mende tu, tapi hampehhh! rasanya tersanggatttttt laaaa tak sedap. menyesal beli. dah la mahal. tak berbaloi rasanya ngan regenya yang RM13 hingget tuu...separuh pun tak terusik. padahal bukan banyak ponggg!


  •  1 teh o ais RM2.00
  • 1 laicikang RM4.00
  • 1 abc RM4.00
  • 3 charkuetiow RM24.00
  • 1 sotong kangkung RM13.00
TOTAL = 47.00

kualiti makanan = 1/10 ~so bad!

kat sini harga makanan bagi jaa amat mahal dan dengan kualiti makanan yang tak sedap dan tidak kena dengan tekak jaa, jaa rasa cukup la ini kali terakhir jaa kesini. rakan jaa pun sama gak, sumenya tobat takmo datang dah. mahal kalau sedap takpe la jugak. ini tidak.... kelauttttt perginya!!


p/s : ni mungkin kali terakhir jaa mkn disini :(


mudahnya cuci baju di usm



masukkan syiling 50sen 4 keping (RM2)
gedung..gedang..gedung...gedang
dalam 25 minit dah pun siap dicuci


pastu buh lagi syiling 50sen 4 keping (RM2)
teeet...teeett...teeettt....tunggu 30 minit
siap dikeringkan sudaaa...
sidai dalam bilik jer lebih kurang 30 minit (jgn tutup kipas)
konfem keringgg boleh pakai hari tu jugak! muahahahaaa...


p/s : bagi korang mahai ke murah?

Tips : jika anak merindui kita


salam dears! sihat kah? jaa pulak kat sini sihat-sihat saja. cukup makan, cukup pakai dan cukup tido lagi setakat ni, cuma tak cukup kilo jer.... ngeh.. ngeh.. ngeh.. hari ni hari ketujuh jaa di Penang. alhamdulillah semuanya ok bagi jaa. langsung takde masalah. cuma rindukan family jer. hihi.


terubat rindu jaa kat fikri tiap kali bervideo call dengan fesbuk. suka jer fikri bila dapat tengok jaa. dia siap cium gambar jaa lagi kat skrin, jaa tau sebab en.suami letak webcam menghadap skrin. so jaa boleh nampak reaksi fikri sentuh dan cium muka jaa... masa tu sebak jer rasa... tapi tahan, tahan dan tahan!

en.suami cakap fikri menangis gak bila nak tido memalam. fikri tu tido ngan jaa benornya bila malam. en.suami kata banyak kali dia tersedar. macam dia tau jaa takde sebelah dia kot. pastu bila lepas video call fikri menangis gak. maybe tak puas nak tengok mama dia kot. hrmmm... touching betul rasa. sangat sebak!

 

eh, ada seorang makcik bagi tips kat jaa. katanya untuk elakkan anak rindukan kita masa kita kuar outstation atau kemana-mana, tinggalkan baju yang kita dah guna tanpa basuh. pastu bila malam guna baju tu untuk selimutkan dia. katanya, insyaALLAH anak akan mudah lena? betul ke ehhh? jaa tak guna cara tu sebab fikri tak suka tido berselimut. ke korang ada tips lain ni? jom la kongsi....
tapi.... kalo bapak yg rindu, camano pulok? kekeke. ~18sx! 





26 January 2013

exam dan kuliah memanjang



 


orang duk dengar kuliah
aii sibok nak bergambor...muahaha....
tu yang ilmu tak berapa nak sampai
mood sokmo jer ke lauttttt!




ni jer lah aktiviti sepanjang minggu pertama kat sini. ke kuliah di DTSP dan ke DPA/DPB untuk exam. time kuliah memang sonok ar, sebab boleh duk tingkat atas. jauh dari lecturer yang ada kat bawah. keje kami masa ni kutuk orang jer la, kalau ada bagi soklan/jawapan pelik2 kat lecturer. hahaha.

 


tekun jer orang lain duk jawab exam

 


tapi bila sampai jer waktu exam, terus je jaa termenung panjang coz takleh nak jawab. kena sumpahan/tulah sebab duk gelakkan orang. hahaha. exam memang payah giler. berpinar bijik mata sebab tak study. buat sesapa yang rajin study, yang rajin jawab kuiz, dan latihan kendiri tu, maybe kacang jer kot buat mereka....



model pjj usm...hikhik...
keding, kering, sume aku dapat...haha...




petang tadi masa exam, ada sorang student lelaki yang duk di belakang jaa, meng'offer' nota JKA yang dia seludup masuk ke dewan. katanya 3 keping nota kecik yang dia bawak tu semuanya tepat ngan kehendak soalan. tak payah pening. amik tiru jer sebijik-sebijik. ohhmaigodd scary giler masa tu jaa rasa. but sorry jaa betul-betul tak berani nak tanggung risiko.... takut!


 p/s : tinggalkan link anda disini. esok takde kuliah/exam. jaa nak bw. ;)



ada orang rindu larrr...



wahhh... hampir 6 hari berjauhan, dah ada yang merindu laa.... muahaha. duk jejauh ni kengkadang best gak kan? boleh rasa rindu-rinduan... haha. kalau kat umah nak harap dia sebut rindu...? haramm! dah kata kan dulu, laki aii ni bukan stok romantik, aii lebiu u, u lebiu me... huhu...

tapi hari ni, hati jaa berbunga riang! jarang tau nak dapat ucapan rindu dari my en.suami ni. ayat ni sangat mahal di mulut dia. boleh dengar time berjauhan jer. masa kursus-kursus gini jer la dapat merasanya.... phewww... nak nangis lak bila jaa dengar wehh.... terharu beb!


p/s : en.suami penah pesan sesuatu kat jaa bila kitorang berjauhan.
nak tahu jom baca sini.

Makan Megi di Hostel



layan megi secawan dalam bilik sebelum gi exam. mujur le ada air panas. boleh ler setakat nak rendam megi 2 minit ni ngan air nescafe 3 in 1 tu. huhu. ni lah santapan kami, bila tak sempat nak ke cafe... bila terbabas tido boleh gak makan dalam kete masa otw....hihihi....


jaa kat sini kdg2 makan megi. anak ngan en.suami di rumah makan apa agaknya yer... sedih lak pikir. hope mereka disana dapat zat yang mencukupi. jangan bantai makan megi macam aii ni udah ler... kalo diorang pun pulun megi segera... haruuu jadiknya...


p/s : ada 2 exam hari ni...wish me luck ya!

25 January 2013

Makanan di Cafe Desasiswa Aman Damai



RM4.60


 RM4.70


RM4.40


 RM4.00


 RM5.00


RM3.00


RM2.00

ni la antara makanan yang jaa makan kat cafe USM ni. hari-hari menu lebih kurang jer kot. nak kuar makan makanan di luar USM kitorang malas, risau takut sesat, muahaha. jalan di penang ni kitorang tak berapa nak expert. GPS mmg ado, tapi adakalanya Guna Pun Sesat.... hahahaa....

tapi makanan kat sini diakui sangat2 murah dengan pelbagai pilihan lauk. cuma yang tak bestnya, cepat sangat habis. kengkadang tu tinggal kuah jer.. sedih giler.. sob..sob... kesian cacing dalam perut aku seharian kelaparan..... makin kering la aku pasni agaknya...


p/s : tetiba rindu kat budu...huhu...

rindunya kat fikri...



dah 5 hari berkursus disini.. sungguh rasa lain sangat. even kat sini masa banyak terisi ngan kuliah dan exam, tapi hati dan naluri jaa sebagai seorang ibu dan isteri memang tak lepas merindui anak dan en.suami yang jauh nun di kelate...

sesekali bila teringat, rasa nak jer terbang balik. tapi kena redha laa... 3 minggu aje. tak lama pong... kejap aje kan? huhu.. ayat penyedap hati dan perasaan... ~skema ayat x gue?

23 January 2013

Asrama Kursus Intensif PJJ USM




inilah asrama yang jaa menginap untuk Kursus Intensif kali ni. 3 minggu kena stay sini sgt  selesa jugak la untuk kami. 1/10 bintang. muahaha. jaa dapat Desasiswa Aman Damai, blok K07 bilik 219. bilik kali ni bersebelahan dengan bilik semasa Orientasi hari tu. (dulu jaa duk di bilik 220).




tapi ada sedikit keistimewaan kali ni, kitorang dapat booked roomate kita. ohh sangat best. takder la aku nak mengomel macam dulu. menyampah sakan bila dia main ikut letak jer nama kita. ada yang roomate tak datang tu pulak terpaksa ler duk sensorang. hampeh betul!




kat sini dia tak bekalkan kita nasi bantal dan cadar so, sesapa yang nak tido yang selesa, sila la bawak sendiri. DIY. hahhaha. kalau takde cadar single, tiru jer macam jaa. alas jer ngan kain sarung/batik, muahahaha... tido pulak berbantalkan lengan jer... elok jer lena sampai ke pagi... kah....kah..kah.. oklah jaa nak study lak ni....babai....!



p/s :  nak tengok asrama jaa yang dulu? klik sini!

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...