kelab blogger ben ashaari, KBBA,

29 July 2013

Iklan Baju Melayu Aaron Aziz : Mencuit Hati



iklan raya 2013, iklan raya petronas 2013, iklan baju raya aaron aziz, iklan baju melayu aaron aziz, iklan jakel, baju melayu aaron aziz, baju aaron aziz jakel,


iklan raya 2013, iklan raya petronas 2013, iklan baju raya aaron aziz, iklan baju melayu aaron aziz, iklan jakel, baju melayu aaron aziz, baju aaron aziz jakel,


iklan raya 2013, iklan raya petronas 2013, iklan baju raya aaron aziz, iklan baju melayu aaron aziz, iklan jakel, baju melayu aaron aziz, baju aaron aziz jakel,


Iklan Baju Melayu Aaron Aziz sangat mencuit hati jaa.... hihihi.. senyum sorang-sorang bila jaa tengok. pandai betul Jakel promote marketing diorang. agaknya berapa la Jakel bayar untuk Aaron Aziz tu utk menjadi duta dia yer...?? besar sungguh impak retiss ni bila mereka jadi duta! sehingga kan my laki pun ''terbeli'' Baju Raya Aaron Aziz ni tau.... hihihi....




sesapa yang belum tengok iklan ni jemput la layan video kat atas tu ye!!



nota kaki : jaa mood kelauttt sikit lately nih.... sibuk, mengantuk, letih, sume ado, sejak bulan pose nih... rasa tak bersemangat nak update blog.... tak bersemangat nak blogwalking... adoiiiii.... i'm sorry to all my readers and followers yaa!!! ada masa jaa update banyak-banyak okeyy....!!



23 July 2013

Fikri Belajar ABC



anakku, fikri, haziq fikri, muhammad haziq fikri, ragam anak kecil, hobi fikri,


buat pertama kalinya jaa beli meja belajar untuk si fikri nih. baru jer beli beberapa hari lepas.. bau kedai lagi tu.. hikhik.. but the blue chair tu dah lama kami beli... kami beli pada hari berlainan..


anakku, fikri, haziq fikri, muhammad haziq fikri, ragam anak kecil, hobi fikri,


sekarang ni sejak ada meja ABC ni kan, asyik la duk ''melekat'' kat meja tuh. kebetulan meja tu setiap abjad ABC dia ada lukis gambar. contoh kalau E = elephant, R = rabbit. sume benda yang bergambar tu semua dia dah boleh hafal dah. tapi ikut BM laa bukan ikut inggeris... hihi..


anakku, fikri, haziq fikri, muhammad haziq fikri, ragam anak kecil, hobi fikri,


huruf ABC pun dia dah boleh ikut dah sikit-sikit. termasuk juga bab hafal nombor. boleh la jugak dia sebut 1-10. tapi pelat laa... hajat hati jaa, nak hantar dia gi taska umur 4 tahun, harap-harapnya tercapai la hajat kami laki bini ni... berharap sangat dia boleh jadi seorang yang cerdik sepertimana maksud namanya.



Muhammad Haziq Fikri = Fikiran Yang Cerdik / Cerdik Pemikiran


anakku, fikri, haziq fikri, muhammad haziq fikri, ragam anak kecil, hobi fikri,


suka tengok perkembangan anak membesar depan mata...tanpa sedar tengok dah hampir masuk 2 tahun dah dia. (sekarang 21 bln). tapi dalam pada dah besor masih still tak lepas jugak dengan menan lion kesukaan dia tu tau... ekceli lion tu Blogger Ct Cheery yang bagi kat dia tu... sayang betoii dia... nak tido pun peluk lion!



22 July 2013

Pengomen Setia Jun - Julai




mereka-mereka kat atas ini antara blogger yang rajin drop komen ke blog jaakechik corner ni tau... ohhh... terharu sangat jaa. dikala jaa tak blogwalking pun, mereka sudi mai terjah sini even jaa menyepi berhari-hari tak balas kunjungan. huhu.. hati kering sungguh daku ni kan?

tapi untuk sehari-dua ni jaa rasa puasa hati sgt sebab dapat blogwalking lebih sikit dari hari kebiasaan. sebabnya.... jaa tak keje dua hari lepas. rilex duk rumah jer... sebab sakit hati kaki.. ada luka sikit. so, jaa mintak ler cuti. hihi.. tapi kaki jer sakit, tangan tak sakit tu yang seronok duk blogwalking tuu....




p/s : untuk semua pengomen tegar nanti beri alamat eh, jaa nak pos kad raya!!


sambil lelanding atas katil sambil bukak tab... ssesambil online fesbuk sesambil terjah blog korang....uuuu best!! tapi ada lagi blog yang jaa tak sempat terjah... sat lagi jaa terjah ok... cuma ada 1 blog tu jaa tak tahu camana nak drop komen iaitu Blog Sukma Haron. tak tahu nak klik apa utuk drop komen di entry dia.. huhu... Kak Sukma Haron, please tunjukkan caranya boleh tak? 

Antara ramai2 pengomen setia jaa, ada sorang blogger yg bebetul rajin bab drop komen... ekceli dia dah lama dah tak mai blog jaa katanya susah nak buka blog yang ber-domain ni di ofis, makanya dia takleh nak visit tetiap hari, so dia akan datang sekali sekala aja. tapi sekali dia datang.... omakkkkawww... berpuluh dia drop komen sekaliguss... last dia dtg hari tu dia komen di 53 entry sekaligus. kali ni lagi banyok! tak caye? tengok bawah ni :

v


v


v


v


v


v



v


v


v


v


v


v


v
 ini dia tuan empunya badan tuh : http://norumara.blogspot.com


v


v


v



v



v


78 Entry Dia Komen Sekaligus. Kau Mampu??

 haaa... ko berani challenge dia???



tapi.... bukan mereka aje yang rajin komen, yang lelain tu pun rajin jugak datang cuma tak tersenarai dlm list top 10 komentor jer... ada gak yang singgah ke blog jaa sebagai silent readers... kan? kan?? jaa tahu... memang adooo... boleh jer trace mereka dekat akaun Nuffnang... hihi... buat semua yang rajin singgah di blog jaa, jaa nak ucap terima kasih sangat-sangat. terima kasih daun keladi, esok-esok datang lagi ler lagi yer... hihihi... 



 p/s : untuk semua pengomen tegar nanti beri alamat eh, jaa nak pos kad raya!!


Cara Nak Buat Kerabu Kaki Ayam



Cara Nak Buat Kerabu Kaki Ayam, resepi, kerabu kaki ayam, kaki ayam kerabu, kerabu kaki ayam yang sedap, kerabu, tempat nak beli kerabu kaki ayam,


Kaki ayam yang nak di buat kerabu ni, jaa tak guna kaki ayam yang biasa tu tau. untuk buat kerabu kaki ayam ni, jaa beli kaki ayam yang dah siap diproses (refer pic atas). kaki ayam ni dah siap direbus hingga kembang dan telah siap dibuang tulang-tulang nya. kalernya pun lebih putih! kalo kat tempat jaa di kelate ni mende ni memang mudah nak dapat time bulan puasa. (hari lain jarang nak ada). kat tempat korang ada ke jual mende nih??


Cara Nak Buat Kerabu Kaki Ayam, resepi, kerabu kaki ayam, kaki ayam kerabu, kerabu kaki ayam yang sedap, kerabu, tempat nak beli kerabu kaki ayam,


Cara Nak Buat Kerabu Kaki Ayam : 

1. celur kaki ayam dalam air panas sekejap. sejat dan hiris halus-halus.
2. hiris cili, bwg merah, daun ketumbar, daun limau, tomato dan serai.
( serai takde dalam gambar diatas, sbb masa tu serai habis stok hihi )


Cara Nak Buat Kerabu Kaki Ayam, resepi, kerabu kaki ayam, kaki ayam kerabu, kerabu kaki ayam yang sedap, kerabu, tempat nak beli kerabu kaki ayam,


lepas tu masukkan bahan-bahan yang dihiris tu ke dalam bekas kaki ayam yang dah siap dihiris tadi. perahkan asam limau nipis, letak garam, ajinomoto dan sedikit cuka. gaul sebati. biar ballance rasa masam, masin dan pedas nya. pastu boleh lah dimakan ngan nasi. sodappppp beb!!!! ratah macam tu pun dah sodappp!! hihi... tapi kalo korang ada ''kicap cap sotong'' boleh gak letak sikit untuk nak wangikan lagi aroma nya. selamat mencuba!!!!




''Akak Cikgu Ke?'' - Syuk Shusuke





''Akak ni cikgu sekolah menengah ke sekolah rendah?''. Ini pertanyaan yang ditanya oleh Blogger Syuk Shusuke untuk jaa semalam. hikhik. masa jaa baca soklan dia dalam komen entry jaa yang INI, seriously kembang semangkuk dah hidung jaa masa tu tau! tersenyum sorang2... agaga!!

tetiba duk feeling and verangan sengsorang... ermmm... ''kalau lah aku ni cikgu!'' cheiitt! kemain lagi duk verangan mat jenin... kah.. kah.. kah... tapi kan, jaa pelik jugak tau. bila jaa gi kemana-mana kan  especially kalau berpakaian skema like baju kurung mesti orang akan tanya ''mengajar ke?'' ''cikgu ke?''

wehihi.... senyum meleret jaa tau... hoho... perasan sungguh!! (^_^) benornya kalau disebut cita-cita ku di zaman kecik dulu, memang haku nak jadik cikgu. sebab bila sebut jer cikgu, sume orang macam hormat sikit. sebab nampak cam cerdik jer. pakaian cikgu pun kemas dan up to date. tu yg jaa pun duk gila nak jadik cikgu jugak. tapi apakan daya, rezeki ku non hadooo dlm bidang tu.. hukhuk...

ekceli Syuk Shusuke, kak jaa bukan cikgu yang mengajar di sekolah tapi cikgu masak-masak yang duk ngajar anak baca ABC boleh larrr... hihi... kakjaa benornya keje AADK. but bukan kelas pegawai atasan mcm orang lain tuh, kelas cap hayam jer ponggg (Gred 17). tu yang k.jaa duk sambung belajar PJJ tu, mana tahu kot coming soon boleh pegang jawatan pengarah ke kan? saper tahu? hikhik... verangan lagik!



p/s : terasa nak sambung verangan lagi ''kalaulah aku cikgu.........'' hoho!!


Ikan Kembung Sweet Sour



RESEPI, ikan sweet sour, ikan masam manis, ikan tiga rasa, ikan 3 rasa, ikan kembung, masak sweet sour, my resepi,


juadah ikan sweet sour ni jaa buatkan untuk dibawa ke rumah kakak ipar jaa benornya (kakak en.suami). kami dijemput berbuka puasa di rumah dia pada ramadhan ke-4. so, daripada pergi ngan tangan kosong, jaa masak ler lauk ni sesiap dulu kat rumah. segan jugak nak gi makan gitu jer kan... jaa buat sebanyak 1kg ikan kembung. sampai sana boleh topupkan lauk-lauk yang dah ada. takde la rasa segan sangat... hihihi.... 


RESEPI, ikan sweet sour, ikan masam manis, ikan tiga rasa, ikan 3 rasa, ikan kembung, masak sweet sour, my resepi,


cara nak buat ni senang. sama saja ngan Resepi Ayam Sweet Sour yang jaa publish beberapa hari lepas. caranya, blender bwg putih, bwg merah, cili kering ngan halia. pastu tumiskan. masukkan gula, garam, ajino, sos cili, sos tiram, sedikit cuka dan daun limau purut. lepas tu bolehlah masukkan bahan-bahan yg dipotong dadu seperti nenas, tomato, capsicum dan carrot. bila sos tu dah siap boleh ler curahkan ke atas ikan yg dah siap digoreng!



p/s : selamat memasak jauadah berbuka buat rakan-rakan...


Rakan PJJ di Pusat Wilayah Kota Bharu



pjj usm, rakan pjj, blogger buat pjj, pelajar pjj usm, pelajar pjj usm kubang kerian, blog pelajar pjj usm, blog budak pjj usm, pengalaman belajar pjj usm,


Inilah antara geng yang kamceng ngan jaa sepanjang jaa belajar PJJ. semuanya ''ore kelate''. merka sporting dan sekepala ngn jaa. sebelum masuk dewan exam, konfem kitorang akan lepak sambil makan nasi sesama. pastu memasing duk discuss dan study sesikit. sempat la cedok-cedok ilmu mereka sebelum masuk ke dewan tuuu...hihi...

Daripada langsung tak kenal, terus jadi rapat mcm dah lama kenal. padahal baru 2-3 kali jumpa (orientasi, intensif dan masa exam). rapatnya kami ni hingga ke facebook dan saling berhubung bila ada apa-apa masalah. time result exam pun kami berkongsi bagitahu lulus ke tidak. hihi. entah bila la pulak boleh jumpa mereka, gamoknya nanti Kursus Intensif 2014 (next year) lah pulak kot... huhuuhu...






p/s : Ayu, Cikna, Faizal dan Fiza kita jumpa kat Penang, masa intensif nanti yer!!
p/s/s : Cik Nur jom laa join kitorang jugak. next year daftar okeyy!!


21 July 2013

Percubaan Makan Nasi Sendiri



anakku, fikri, haziq fikri, didik anak makan sendiri, tips parenting, blog parenting, cara suruh anak makan sendiri, ajar anak makan sendiri,


Abang Haji yang baru belajar nak makan sendiri....hihi....
sekarang nih sejak dah besar kita nak suapkan dia tak nak dah. 
eksyen nak suapkan diri sendiri.


anakku, fikri, haziq fikri, didik anak makan sendiri, tips parenting, blog parenting, cara suruh anak makan sendiri, ajar anak makan sendiri,

sudahnya..yang jatuh lagi banyak dari yang masuk ke mulut....
(tapi masa gambar ni disnap belum ''bersepah'' lagi nasik nyaa)
suruh duk bersila pong dia tak mahu... maybe susah sebab pakai jeans kot!


anakku, fikri, haziq fikri, didik anak makan sendiri, tips parenting, blog parenting, cara suruh anak makan sendiri, ajar anak makan sendiri,


gulppp...gulppp... duk minum air... budak tak pose gitu laaa
pepagi hari dah mintak nasi... jaa bagi dia nasi letak kicap ngn isi ikan jer
belen yang kitorang bersahur dinihari....hihihi...



Bubur Jagung Bersama Sagu



Bubur Jagung Bersama Sagu, cara buat bubur, bubur jagung, bubur sagu, bubur jagung yang sedap, cara nak buat bubur, my resepi, resepi,


hiriskan isi jagung sehingga licin. cuci bersih dan toskan.


Bubur Jagung Bersama Sagu, cara buat bubur, bubur jagung, bubur sagu, bubur jagung yang sedap, cara nak buat bubur, my resepi, resepi,

Cara Nak Buat Bubur Jagung :

1. Rebus jagung dengan air biasa sehingga empuk.
2. bila jagung empuk, buh santan, gula, secubit garam dan daun pandan.
3. lepas tu masukkan sagu. (boleh letak gula melaka jika suka)

(sukatan : 2 batang jagung, 3 genggam sagu, 1 cwn santan, 1 cwn gula)


Bubur Jagung Bersama Sagu, cara buat bubur, bubur jagung, bubur sagu, bubur jagung yang sedap, cara nak buat bubur, my resepi, resepi,


hasilnya...macam ini laaa... sedapp...
pekat likat jer kuahnya... sebelum nak makan tu letak ais lak 4-5 ketul
konfemmm menambah hingga ke mangkuk kedua....hihihi....
selamat mencuba my dear friends!!!



Sotong Goreng Kunyit + Kacang peas



sotong bertelor, cara masak sotong, sotong goreng kunyit, kacang peas, resepi sotong, resepi ketupat sotong, resepi,


Tumis bawang putih. masukkan sotong, garam dan serbuk kunyit


sotong bertelor, cara masak sotong, sotong goreng kunyit, kacang peas, resepi sotong, resepi ketupat sotong, resepi,


masukkan kacang peas, bawang besar, cili merah dan ajinomoto


sotong bertelor, cara masak sotong, sotong goreng kunyit, kacang peas, resepi sotong, resepi ketupat sotong, resepi,


gaul-gaul sekejap. then siap... mudah kan...
tengok seksii tak jaa punya sotong? terserlah telornya yang penuh tuuu
uuuuu...sedap..sedapp..sedappp... (^_^)


Ikan Keli Goreng Berlado



ikan keli goreng, ikan keli tumis berlada, ikan keli goreng sambal, ikan keli berlado, cara masak ikan keli, telor ikan keli, gambar ikan keli, harga ikan keli,

Cara Nak Buat Bahan Tumis Berlada :

1. blend bwg putih, bwg merah, halia, cili padi dan cili merah bersama sebijik tomato.
2. kemudian tumis bahan blend tadi sehingga benar-benar garing.
3. masukkan garam, ajino, gula dan sedikit cuka.

ikan keli goreng, ikan keli tumis berlada, ikan keli goreng sambal, ikan keli berlado, cara masak ikan keli, telor ikan keli, gambar ikan keli, harga ikan keli,


lepas tu goreng ikan keli sehingga garing.
(tips buang lendir ikan keli : rendam dalam air yg diletak sedikit cuka)


ikan keli goreng, ikan keli tumis berlada, ikan keli goreng sambal, ikan keli berlado, cara masak ikan keli, telor ikan keli, gambar ikan keli, harga ikan keli,


 lepas tu gaul ikan bersama bahan yang dah siap ditumis tadi....
gaul tanpa bukak api pun okeyyy.... (boleh jer gaul masa nak makan)
selamat mencuba!!


Masak Lemak Cili Api Telor Ikan



telor ikan masak lemak cili api, cara nak masak telor ikan, telor ikan keli, telor ikan tenggiri, gulai telor ikan, kari telor ikan, resepi,


Cara Nak Buat Masak Lemak Cili Api :

1.  blend bawang merah, kunyit, lengkuas, cili padi ngn santan pekat.
2. bubuh bahan blend dalam periuk bersama sedikit air, garam dan asam keping.
(kena kacau always yer, jangan leka nanti santan berketul)
3. bila dah mendidih masukkan telor ikan. gula, ajino, cili hijau dan serai (ketuk)


telor ikan masak lemak cili api, cara nak masak telor ikan, telor ikan keli, telor ikan tenggiri, gulai telor ikan, kari telor ikan, resepi,


hrmmm... seeee? dah pongg siap.... kejap aje! kekeke... korang tahu tak, jaa suka telor ikan yang terbukak (yg pecah-pecah tu). tapi en.suami lak suka yang tak pecah... so kami tak perlu nak gaduh. win-win situation. sebab kedua-dua nya ada. hikhik... yang pecah tu bukan jaa pecahkan tau. dia terbukak ngan sendirinya... so, selamat mencuba rakan-rakan ku!!!


Sayur Goreng Super Simple



taugeh goreng, tauge goreng kunyit, tauge goreng hati pedal, tauge goreng kangkung, tauge sedap,


Tauge Goreng Ngan Hati Ayam

bwg putih + hati + air + sayur + tauge + garam + ajino + serbuk kunyit = siap!!


tauge goreng hati pedal, tauge goreng kangkung, tauge goreng kunyit, tauge sedap, taugeh goreng, kailan ikan masin,


Kailan Goreng Ikan Masin

bwg putih + ikan masin + sos tiram + air + kailan + garam + ajino + perah limau = siapp!!


tauge goreng hati pedal, tauge goreng kangkung, tauge goreng kunyit, tauge sedap, taugeh goreng, kailan ikan masin,


Sotong + Peas Goreng Kunyit

bwg putih + sotong +  garam + ajino + kacang peas + serbuk kunyit = siappp!!




Petola Goreng Telor Hancur 


bwg putih + petola + air + garam + ajino + serbuk kunyit + telor = siapppp!!




p/s : even sayur ni sangat simple tapi nak gak tepek kat blog.. hihi..



Jom Blogwalking Kisah Ramadhan



kisah ramadan, kisah ramadhan, www.nazlee.com, segmen, contest, giveaway, blog nazlee, blog PCL, blog nazlee pcl,


Salam Sejahtera Untuk Semua!!
hari ni jaa nak join segmen anjuran blogger PCL (www.nazlee.com)
katanya segmen ni untuk kita ceritakan tentang kisah ramadhan
sape yg nak join klik link kat bawah ni yer :
http://www.nazlee.com/2013/07/jom-blogwalking-kisah-ramadhan.html


Kisah ''Manis'' Ramadhan 2013 Jaakechik  :



Kisah Ramadhan jaa untuk tahun ini yang paling manis takleh lupa sekali ialah masa Waktu Sahur. bila semalam (20hb) jaa TERLEPAS SAHUR... huhu.. bangun jer tido tengok jam dah menginjak ke pukul 5.40 pagi... uuuu.. sedih aii noks! tak sempat nak jamah satu apa pun makanan.. dah masuk subuh dah ponggg.. hrmmm nasib baik boleh bertahan sampai ke waktu berbuka.. hihi..


 Kisah kedua pulak, masa jaa bangun utk panaskan lauk sahur. memula jaa panaskan daging dan sayur. lepas siap yg tu, jaa letak kuali utk goreng ikan lak. saat jaa nak masukkan ikan tu, tengok-tengok GAS HABIS pulakkk... huwaaaaaa... sedihhhh2x... terpaksa la makan ngn daging goreng aje.... huhu... nasib baik la daging goreng tu jaa dah sesiap goreng sebelum tido. kalo tak mau nya kami bersahur ngn nasi kosong sajoooo... hoho... kenangan sungguh!!



p/s : korang ada kisah ramadhan yg menarik untuk dikongsi? jom la citer!!


Nama Sebenar Ben Ashaari (Baru Aku Tahu!)


 Salam Sejahtera untuk Semua!!


Bulan lepas jaa ada beli Majalah Harmoni Keluaran Jun 2013. ekceli dah lama dah jaa tak beli majalah ni, sbb jaa lebih suka baca Majalah Mingguan Wanita aje. sebabnya buku tu ada banyak topik yang best! especially kisah dan tips alam rumah tangga. pastu pulak kengkadang ada resepi masakan dan petua dapur.. tu yang best tuuu....


salbani ashaari, nama sebenar ben ashaari, ben ashaari.com, blog ben ashaari, siapa ben ashaari, ben ashaari blogger popular, nama penuh ben ashaari,


Tapi kali ni jaa beli jugak majalah ni sebab Edisi Jun ni ada citer pasal (pemilik blog www.benashaari.com) iaitu Brother Ben Ashaariii... hihi.... jaa beli bukan sebab minat ngn Bang Ben tuh tau ... tapi saja nak tengok apa yang dia story mory dalam tuh... itu aje... jangan korang salah faham okeyy... kang tak pasal-pasal my en.suami cemburu nanti... ekeke... dia kan femes like selebriti skrg, so harus la nak tahu dan follow citer dia... (kipas-kipas sebanyak mungkin! hikhik) (^_^)


salbani ashaari, nama sebenar ben ashaari, ben ashaari.com, blog ben ashaari, siapa ben ashaari, ben ashaari blogger popular, nama penuh ben ashaari,


ekceli jaa suka baca penulisan @ idea Ben Ashaari nih, sebabnya kadang-kadang entry atau ayat dia yang santai tu, boleh buat kita termenung dan berfikir maksud yang dia cuba sampai kan tuh... dia punya idea kadang-kadang sangat bernas. pendapatnya juga kadang-kadang betul dan boleh diterima pakai samada melalui entry di blog atau di status facebook miliknya. but jaa suka like dan baca jer... nak tinggalkan komen  segan pulak eden!!


salbani ashaari, nama sebenar ben ashaari, ben ashaari.com, blog ben ashaari, siapa ben ashaari, ben ashaari blogger popular, nama penuh ben ashaari,


Dan masa baca majalah tu, baru lah jaa tahu Nama Sebenar Ben Ashaari tau. ada terpampang dalam ruangan Harmoni tu haa... sumpah sebelum ni jaa memang tak amik tahu. baideway, nama sebenar dia ialah Sal**ni bin Ashaari... but soryy, jaa tak berani nak tulis penuh. sebab tak mintak izin ngn tuan empunya dulu... kalo korang nak tahu, gi lah carik buku Harmoni yang bulan lepas okehhh (Edisi Jun 2013)... heeee okeyy bye!!!!


 

 credit video to : here


p/s : kalo nak tahu namanya, sila tengok video BA kat atas tu yer!

20 July 2013

Ikan Pari Bakar Berempah (WANGI)



ikan bakar, ikan pari bakar, ikan bakar berempah, ikan tuko bakar, cara buat ikan bakar berempah, ikan bakar wangi, resepi, ikan bakar sedap, ikan pari bakar yang sedap,


lapik ikan pari di atas aluminium foil yang bersaiz besar


ikan bakar, ikan pari bakar, ikan bakar berempah, ikan tuko bakar, cara buat ikan bakar berempah, ikan bakar wangi, resepi, ikan bakar sedap, ikan pari bakar yang sedap,


letak bahan-bahan rempah yg sudah siap ditumis.
(bwg putih + bwg merah + cili kering + halia + air asam jawa + belacan+
garam + gula dan ajinomoto)


ikan bakar, ikan pari bakar, ikan bakar berempah, ikan tuko bakar, cara buat ikan bakar berempah, ikan bakar wangi, resepi, ikan bakar sedap, ikan pari bakar yang sedap,


tabur bahan-bahan yang siap dihiris / mayang :
(tomato + b.merah + cili + kasturi + daun ketumbar + daun limau purut)


ikan bakar, ikan pari bakar, ikan bakar berempah, ikan tuko bakar, cara buat ikan bakar berempah, ikan bakar wangi, resepi, ikan bakar sedap, ikan pari bakar yang sedap,


bungkus ikan pari tadi dengan kemas
dan boleh dibakar diatas dapur gas (lapik pemanggang @ kuali)
guna api yg kecik tanpa perlu dibalik-balikkan. dont worry sure akan masak penuh.
boleh jugak dibakar dalam oven / mikrowave kalo ado... 
kat rumah jaa takde oven makanya koboi gitu jelah cara bakarnya..hihi


ikan bakar, ikan pari bakar, ikan bakar berempah, ikan tuko bakar, cara buat ikan bakar berempah, ikan bakar wangi, resepi, ikan bakar sedap, ikan pari bakar yang sedap,


 tadaaaaa....dalam 20 minit dah pun siapppp....
sila terliur dengan ikan pari bakar daku yer kawan-kawan
kalau mengidam...mohon buat untuk esok okeyyyy!
selamat mencuba!!!!!



 p/s : jangan jadikan ''anda bekerja'' sbg alasan malas masak okeyyy!!!


Moreh : Kerang Rebus + Pencicah Homemade



colek kerang, kerang rebus, pencicah kerang sedap, pencicah masam manis, sambal masam manis,


kerang rebus....cinonet jer saiz nya... uuuu... sedih tengok!


colek kerang, kerang rebus, pencicah kerang sedap, pencicah masam manis, sambal masam manis,


 makan kerang rebus cicah pencicah homemade kat atas tu...
(bwg putih + cili padi + cuka + 1 sudu sambal belacan + gula garam ajino)
hrmmmm...sedap...sedapp..sedapppp..... (^_^)


Sambal Ketuk @ Ikan Bilis Tumbuk



sambal ketuk, sambal gesek, ikan bilis tumbuk, sambal ikan bilis, cara buat sambal ketuk, resepi sambal ketuk, resepi, ikan bilis,


Cara Nak Buat Sambal Ketuk (Menu Orang Jawa) :

bakar bawang putih, bawang merah, cili api, cili merah dan jugak belacan
(bakar atas dapur gas jerrrr)
but...the asam kasturi ko jangan bakar lak okeyy...


sambal ketuk, sambal gesek, ikan bilis tumbuk, sambal ikan bilis, cara buat sambal ketuk, resepi sambal ketuk, resepi, ikan bilis,


pastu goreng ikan bilis yang halus-halus ni sampai garing


sambal ketuk, sambal gesek, ikan bilis tumbuk, sambal ikan bilis, cara buat sambal ketuk, resepi sambal ketuk, resepi, ikan bilis,


tumbuk bahan yang dibakar tadi, buh ajino dan secubit garam
pastu masukkan ikan bilis, tumbuk kesemuanya bersama
and then perah asam limau kasturi @ limau nipis...
makan dengan nasi panas-panas....konfemmm meletopsss nok!
selamat mencuba!!



DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...