kelab blogger ben ashaari, KBBA,

04 January 2014

Ke Pekan Golok Again



Masa jaa cuti hari tu, my mak ajak jaa ke pekan golok. katanya nak beli barang untuk tambah stok kat kedai dia. (my mak seorang peniaga).

Kitorang pergi ngan kete mak jaa. senang. direct jer masuk. takpayah "ikut laluan tikus". lagipun kitorang punya pass sempadan (border pass) belum tamat tempoh lagi.

bandar golok, pekan golok, golok, golok thailand, sungai golok, sempadan thailand, oversea, melancong, shopping,

So, tak perlu renew or buat yang baru. FYI, rege buat border pass ni RM10 sajo. tempoh sah, selama 6 bulan. jaa ngn fikri boleh dibuat sekali gus. tak perlu dibuat asing mcm visa tuh.


Cara nak apply border pass ni senang. pergi je Pejabat Imigresen Rantau Panjang, sediakan gambar ukuran passport 2 keping, ic dan surat beranak anak.

tak sampai 10 minit dah siap...


Bila dah ada pass, bebila masa boleh terjah pekan golok. kiranya kita masuk secara sah la. nak bawak masuk kete sendiri lak, kena bawak geran kereta. 

Pemilik keta pun kena ikut sekali. tak boleh bawak geran jer. tanpa pemilik (penama dlm geran), kete tak dibenarkan masuk thai. ngerti dong?

bandar golok, pekan golok, golok, golok thailand, sungai golok, sempadan thailand, oversea, melancong, shopping,

Nak stay  4-5 hari di Thai (bersama kereta) pulak, korang kena apply road tax Thailand. takleh main terjah masuk gitu jer. kang kena tahan kat polis siam, haruuuu je kang!

Nak lebih details, korang kena call Imigresen Rantau Panjang. Heeee!!



Apa yang best tentang Pekan Golok ni ialah boleh makan makanan thai laa... sedappp.. murahhh.... hihihi... jaa paling suka Laksa Siam + Maggi Celup...

Somtam pun sedappp!!



Paling best coz boleh shopping... rege murahhh... hahaha... cuma yang tak bestnya bila kita punya RM murahhh di Thailand... tukar RM100 takde RM2.50.

Kalo shopping guna duit Malaysia lak, setiap RM10 hingget diorang akan caj RM1. fuhhh... mencikkk betoiiii... tapi jaa tak shopping sangat pon. jaa gi kenyangkan perut je.. hihi...

So, nasihat aku, kalo gi Pekan Golok sila tukar RM ke Bhat dulu... hari tu kitorang pergi berlima jer... my laki tak ikut... kos sibuk niaga... heeee!


P/s : Lunch di oversea kooo...ko mampu?? Kah3..



3 comments:

  1. kecur liur tgk jaa mkn.. :)

    kena tukar siap2lah kalau nak pegikan.. :)

    ReplyDelete
  2. huiii jaa.. g oversea sokmo.. haha..

    ReplyDelete
  3. over the river golok je tuu., amvoiiii

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...