kelab blogger ben ashaari, KBBA,

06 January 2014

Kisah Aku Dan Spek Mata Bengkok




Spek mata dah bengkok nam belas... wahai en.suami kau tak sedihkah lihat spek bini mu ini? moh ler belanja spek seketoi for me.... kihkihkih...

Lama benor hayat spek aku ni, biasanya bila dua tahun for sure akan rosak, pecah or patah. tapi yang ni tahan lasak pulak.. apakahhh??

Berkali-kali terpijak, tertindih... gitu gakkkk dia... tak jugak patah.. puas tunggu bila kau nak patah... hahaha... bukan apa, sayang kot nak tukar selagi spek tak rosak..

Selagi boleh, aku ku pakai sampai betul-betul hancur.... (^_^)

Kita beli dia mahai... so sayang nak buang. bila rosak baru beli. spek ni dah 3 tahun kot... ke dah 4 tahun ehh? MAYBE!!

Before preggykan fikri lagi spek ni dah ada. now fikri dah 2 tahun lebih, tempoh preggy pun dah 9 bulan. so mmg lama dah hayat dia kalo nak hitung...

Kalo lah dulu, aku dah ada blog... kang senang... boleh aku refer dan baca balik, bila aku beli, berapa hari bulan, rege berapa... ngeeee!!!!


Jaa mula pakai spek masa penghujung tahun 2004. masa tu jaa form 4. alkisahnya, jaa perasan yg mata jaa makin tak nampak tulisan cikgu di whiteboard. (Sekolah aku dulu tak guna blackboard)

Bila dah lelama baru terdetik lam hati nak gi check mata. Kata mereka, jaa rabun jauh. masa tu jaa punya power 175 (Kiri) dan 125 (Kanan). diorang syor jaa guna spek bila gi sekolah.

Tahun 2005, secara rasminya jaa pakai spek (setiap masa). Dlm 3-6 bln pkai tu 2 kali pecah... careless! membebel family aku.. huhu..

Skang ni jaa punya power dah naik sikit demi sikit. 250 (Kiri), 225 (Kanan). Aku punya rabun silau pun tinggi. but lupa lah berapa...

Tiap kali wat spek baru power berubah...


2005 till now aku punya spek mata dah 5 atau 6 kali dah kot bertukar (gilir2 with contact lens gak) memula dulu, beli yg frameless, kunun nerd/skema. kunun nak nampak cam budak pandai... hihi.

3 kali pakai yang frameless, bosannn! coz spek tu mudah pecah atau serpih. pastuh, beli lak yang half frame tapi pecah jugak. yes, im careless!

Pastu mula la start suka yg full frame. memula beli tahan lama gak, tapi bila dah lame sikit... patahhhhh bingkai pulok.... 

Patah coz bila spek terjatuh kat tikar/karpet yg sekaler ngn spek, terus aku carik tak jumpa... bila duk raba-raba.... "Krapppp..!!" terpijak dek kaki sendiri... huhu...

Yang paling latest yang ini lah... full frame gak.. kali ni jaa pilih frame tebal sikit... thats why tahan lasak kot. berkali-kali terpijakkk.. tak jugak rosak.. sampai dah bengkok nam belas dah..

Malu pulak bila snap gambar.. muka dah bajet cunggg.. tapi spek bengkok... Ohoooiiii... Choi sangattt... malu oooiii.. sedih makkkk!



P/S : jaa tak buat koleksi spek yang molek2... koleksi spek jaa sume yg dah patah/pecah/rosak muahahaha.... thats why jaa tak de spek untuk digilir pakai... lens tu ada arr... tp dah expired!


11 comments:

  1. Sygkannn kalo spek mahal2 ni. Lg2 dah lm pakai. Hihi spek y nina ada skg ni zmn matrikulasi lagi

    ReplyDelete
  2. spek ni kena jaga elok2 baru tahan lama, ye tak.

    ReplyDelete
  3. nanti ada rezeki lebih boleh la tuakr yang baru kan..

    ReplyDelete
  4. haha, janji dah oke speknya. dah boleh karang lagi blog :D

    ReplyDelete
  5. dah boleh la tu buat spek baru ja.. kihkihkih.. bingkai tebal la lawa.. stylo gitu.. ;)

    ReplyDelete
  6. Pujuk ler en suami tu beli yg baru..

    ReplyDelete
  7. ok je nur tgk tu..bengkok tu boleh pebetoi ja..hehehe...

    tapi betullah, lagi boleh pakai kita pakaikan..

    ReplyDelete
  8. cikeyra punya power spek kiri 0.25,kanan 175? boley imgne x?

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...