kelab blogger ben ashaari, KBBA,

20 January 2014

Kisah Kursus Intensif PJJ USM 2013/2014


~ Assalamualaikum Semua ~


Entry sebelum ni jaa dah citer kan... yg jaa akan ke USM Pulau Pinang selama 25 hari untuk ke Kursus Intensif PJJ (20 jan - 14 feb). so hari ni jaa dah pun sampai sini petang semalam...

Apapun meh kita flashback kisah from awal till now dulu....


kursus intensif pjj usm, pjj usm, USM PULAU PINANG,


18 JANUARI 2014


Malam sebelum ke USM Penang aku macam biasa.. akan tido lewat sokmo... kemas bembarang apa yang patut sesambil tinggalkan pesanan demi pesanan untuk en.suami....

Di malam lastttt ni kan... sebakkkk je hati... serba tak kena aihh... hanya mampu pandang jer kat fikri ngn en.suami... kalo diberikan pilihan mmg jaa tak nak pergi...

Tapi oleh kerana kursus ni diwajibkan hadir makanya tidak boleh kata tidak! kena redooo dalam pasrahh... biarpun hati gelisah... terpaksa tido dlm resah... ~eh dah macam puisi pulak?

Tapi... utk kali ni aku rasa... aku lebih kental sikit berbanding dulu... sebab dah banyak kali "berpisah" dah kan, so dah boleh biasakan diri dah sesikit...

Even hati aku rasa sayu giler bila tengok wajah fikri ngan en.suami... tapi aku takmo tunjuk aku punya sedih... aku kena kuat! sebab aku tahu laki aku tu jenis hati tisu jugak..

Mudah  nanges jugak dia bila bab "berpisah" nih... Eh.. jom tukar topik.. aku takmo sedih-sedih dahh... Kang banjir dalam hostel ni kang!


 kursus intensif pjj usm, pjj usm, USM PULAU PINANG,


Bila dah siap packing bag, sumenya aku letak kat ruang tamu... tunggu nak pick up buh lam kete je besok...tapi yang dalam gambar tuh... bukan beg aku sorang tuh...

Tu beg my roommate aka my ofismate jugak... super besar.. super duperr berat.. dah macam gaya taknak balik rumah lagi dah... macam nak dok setahun hehehe...


19 JANUARI 2014


Pukul 8.30 pagi... jaa suruh en.suami hantar fikri ke rumah pengasuh dulu... bukan hape coz jaa takleh nak bertolak dgn tengok fikri kat depan mata... sebab dah tahu for sure hati tisu aku akan sebakkk...

En.suami pon nak tunggu hingga jaa bertolak.. tapi jaa tak bagi. plus lagi jaa nak bertolak lewat (kul 10 lebih) makanya dia pergi keje dulu... so tak sempat ler nak buat drama panjangggg....

Sempat berdrama sesikit jer pagi tuh... hik2.. coz fikri pun tido lagi.. so tak berapa touching sangat lah kan... en.suami pun cam steady jer bini dia nak pegi.. erkk... ke dia hepyy??

GULPP!! ~ telan ailiooo....




Kul 10.30 pagi Ana sampai depan rumah jaa... siap punggah beg pakaian, settled kunci umah... terus sesiap menuju ke Pulau Penang. Jaa gi USM Penang berdua ngan Ana jer.. kul 10.40 pagi dah mula bertolak dari rumah jaa.... sepanjang perjalanan oker je.... lancarrrrr... tak jammed langsung!


 


Sampai di Hentian Titiwangsa kitorang benti rehat jap.... membuang apa yang patut... regangkan urat kentut.... dan makan-makan sambil hirup udara sejuk lagi segar di puncak bukit tuhhh... hampir 30 minit duk situ terus kami blahh...




Alhamdulillah... setelah 5 jam dalam kete... akhirnya kami sampai jugak ke USM Pulau Pinang buat kali ke-3... terima kasih ya allah kerana permudahkan urusan kami...

Sampai jer depan USM terus kami ke Pejabat Desasasiwa untuk check-in bilik... tetiba boleh jer kami check-in awal... padahal sehari sebelum tu masa jaa call pihak usm diorang beriya cakap takleh nak check-in selepas 12 tgh hari...

Last-last sesenang je dapat...! adoii la menyusahkan betoi!

Teruk betul pengurusan USM tahun ni... padahal kalo sebelum ni boleh jer check-in sehari lebih awal untuk student yang datang awal....  takpe check in lewat pun.. (sebelum malam)




Jaa pulak oleh kerana dah janji ngan adik ipar nak bermalam di rumah dia makanya malam tu kami tak tido gak di hostel... amik kunci bilik jer. pastu terus gi tido umah adik ipar coz dah janji ngn diorang...

Malam tu kitorang di jamu ngan nasi.... pastu siap ada buah durian lagik! durian from perak.. sedap weh isi dia.. manisss!! pastu siap ada kopok lekor goreng lagi... best2x!!




Malam tuh , sebelum tido jaa sempat buat video call menggunakan facebook (di rumah adik ipar)... lama gak duk borak ngan fikri... biarpun dia masih belum gheti bercakap ngan lancar... takpe mama sangat memahami bahasa turki mu anak oii!

Muahh.. muahhhh... dia cium aku di screen komputer time buat video call... dan macam biasa.. hati seorang mak akan tersentuh bila si anak beriya buat cenggitu...




Hepy + hiba + sebak + pilu = touching!!! ya.. aku jenis hati tisu bila bab berpisah ngan family ni.... malam pertama kena tinggal tu alhamdulillah en.suami cakap fikri okey... gambar atas tu gambar yg en.suami whatsapp semalam...

Dia ada gak mencari-cari jaa...sebut nama jaa... "Mama Mana". tapi abah dia cakap "Mama Kerja" So... dia faham dan terus diam... ~gud boy anak!!!


20 JANUARI 2014


Pagi esoknya (20hb) pepagi hari lagi jaa bertolak dari rumah adik ipar jaa di (Dkt Hosp. P.Pinang) untk ke USM.. dalam pukul 7.05 jaa dah terpacak di depan blok asrama...


 kursus intensif pjj usm, pjj usm, USM PULAU PINANG,

 kursus intensif pjj usm, pjj usm, USM PULAU PINANG,


Terus gigih punggah beg. bilik jaa kali ni jaa dapat level 1 (boleh request). but bilik mana aku duduk... blok mana aku duduk... biarlah rahsia... risau nak mention kat sini kot Ah Long datang mencari aku...

HAHAHAAA... okey hok tu aku tipu!

Kali ni aku dah tobat takmo duk di level 3 dah. tinggi wehh... seksa nak angkut beg... so kali ni aku pilih level 1.. sebabnya ada TV di ruang legar... hew hew hew... nak pilih ground floor aku seriauuu....




Datang USM buat kali ke-3 ni, aku dah jadi orang yang bertamadun dah... aku dah rajin bawak cadar untuk tilam yang buruk tuh... idok ler aku alas ngan kain sarung macam dedulu lagi... ~dah insaf!

Tapi itupun.. bukan cadar gak... tu benornya selimut saiz bujang...muahahaa... tapi kira ok ler berbanding lapik ngan kain sarung batik macam tahun lepas tu kan? hahaha...


 


Kain baju aku kali ni aku susun humban dlm loker... (masih bergulung coz baru keluarkan dari beg). see... di tahun dua ni aku lebih ber-sistem sikit kan hikhik... tak macam dulu...

Dulu... aku lebih prefer ber-almari-kan beg troli jer... bukan apa.. kat loker tu macam berhabuk ler... baik simpan lam beg jer... kat loker tu dulu aku letak pakaian yang dah di iron aje... dan wat simpan buku...

Locker aku yang ini, cantik beralas. so mood nak buh baju pun ado ler!

Kali ni aku tak bawak banyak pakaian pun...(rasanyalah)... aku insaf... belajar dari pengalaman lalu jugak... bawak berbelas helai bukan pakai semua pon.. duk rotate pakai yg sama jugak!

~Boleh percaya ke bawak sikit?? 

Tapi dalam sikit-sikit tu pun 2 beg gak aku bawak.. hahahaha... al-maklum lah hampir sebulan nk stay di usm ni kan (25 hari). takkan nak bawak pat-lai kot.... (^_^)

Doploh minit melepak lam hostel.. terus kitorang lelaju menuju ke kafeteria untuk brekfes. nasi lemak 1.30 sebungkus... teh tarik 1.00... kuih 2 biji 80sen... ngee!




Sesudah brekfes, kitorang melaju ke Dewan DPD lak untuk pendaftaran kehadiran...aku awal-awal lagi dah discuss ngan Ana.. hari ni pepagi lagi aku nak terpacak kat depan DPD.... kalo boleh aku nak jadi orang first daftar kehadiran... 

Bukan hape aku belajar dari pengalaman lalu jugak... tak kuasa aku nak berebut ngan beribu-ribu orang yang duk beratur semata-mata untuk urusan daftar yang hanya amik masa kurang 5 minit... 

Letih jer Q lelama heh....

Then.. lepas settled semua tuuu... aku masuk semula ke bilik... pasang extension yg aku import dari rumah... on laptop and caj... then aku pun menaip lah entry yang pepanjang lebar nih.... hahahaa.... rajin kannnnn aku? banyak masa free katakannn.. apa lagi jom manfaatkan dengan blogging...

Taip-taip... dapat duit... ye dakkk? pstt2x semalam Cek Nuffnang sampai tau.. (*_*)

Saat aku tulis entry ni... si Ana sedang syok terbongkang tido... aku pulak mata still tak mengantuk.. tu laju update blog tuh... tapi bila aku dah sampai ke perenggan ni... mata aku dah kuyu dah wehh... sebab asyik duk tgk gambar katil... hehehe....


 


Oklah babai semua... doakan yang terbaik untuk aku sepanjang kat sini yer... jaa datang ni for exam jugak... bukan sesaja datang okeyy... wish me luck ya!!

Eh...panjanggggnya entry aku hari nihhh!!

Biar betul aku menaip sebanyak ni nih....?????

Btw, tengkiu kerana sudi luangkan masa baca bebelan aku... (ada ke yg baca nih?) aku update bukan apa... this is for my lovely family coz aku tahu my husben akan masuk ke blog aku... so kat sini dia boleh tahu perkembangan aku beserta gambar sekali... betul tak  bang???

Hai abang sayang.... i love you... dont be notty ya! aii akan jaga maruah diri aii sepanjang kat sini... 12 hari nanti (raya cina) bini mu balik ler ke sisimu!! sila tabah menanti yer.... ngeee!



p/s : hari ni jadual free. takde kelas...jom kita tidoooo....

7 comments:

  1. bila sebut PJJ terkenang pula hasrat yang masih terkubur atau tertangguh ni...

    ReplyDelete
  2. 25 hari tuu...!

    sabar yea jaa..pejam celik je tau.... nanti rerajin call fikri tau.. :)

    ReplyDelete
  3. nak tanya kalau kursus intensif tu wajib ke duduk asrama?? kalau duduk luar leh tak??

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...