kelab blogger ben ashaari, KBBA,

06 February 2014

Pengalaman Belajar PJJ USM


Assalamualaikum wbt



Jaa sampai di USM Penang tadi jam 1pm... pukul 2pm terus ke dewan DKW for kuliah JKA216. fuhhh nasib baik sempat sampai. kalo tak dah sah-sah aku ter-ponteng lagi hari ni... kih3...

Jaa datang kejap je ni, coz 08hb ada exam. abis exam, aku terus balik ke kelantan semula mlm tuh (naik bas).  aku blk, sebab 9-10 feb takde kuliah/exam.

11hb ada kuliah sejam. hok tu aku ponteng.

12 feb pulak aku mai Penang kembali. aku datang nanti ngan En.suami dan Fikri. kami ada 1 agenda yang telah di planned. apakahkah plan nya?? tungguuuuu...

Since PJJ USM buka pendaftaran baru sekarang ni kan, jaa sekarang ni tetiap hari boleh dikatakan dapat email dari readers yang google tentang PJJ USM. 

Ramai duk beri soalan yg lebih kurang sama : Susah tak belajar PJJ?? soklan nampak senang, tapi bab nak menjawab tu yang payoh.... huhuhu...




Soalan Cepumas : Susah Tak Belajar PJJ?


Untuk soalan ni, korang nak suruh aku jawab ngan jujur ke jawab secara tipu sunat??? bukan hape. kalo aku jawab belajar PJJ ni senang, memang nampak sangat lah tipuuuu nya. kann??? belajar degree kot. takkan semudah belajar ABC DEFG ??

Nak kata susah sgt? Pon boleh tahan jugak.

Belajar PJJ ni korang kena usaha + berdikari lebih. especially kalo nak buat PJJ with USM. korang kena study lebih. kena alert ngan assignment yg diberi lecturer. kena rerajin layan Sidang Video (kuliah).  jangan mengharapkan lecturer semata-mata.

Nak cemerlang dalam PJJ? Meh aku bagi 3 tips :


TIPS 1 : Rajinkan Diri Login E-Portal

- Kadang-kadang ada soalan kuiz / soalan perbincangan yang lecturer bagi. kekadang soalan itu, akan keluar dalam Exam Intensif (PB).

TIPS 2 : Sentiasa Buat Assignment 

- Lecturer alwez pesan, sila hantar assignment sebelum tarikh tutup. tupp tupp ada gak yg hantar lewat. kalo dapat lecturer yg garang, hah...ko jangan sedih kalo dapat F!

TIPS 3 : Repeat Tengok Sidang Video 

- Download. tengok berkali-kali. hafal dan pahamkan molek-molek... apa lecturer duk membebl. apa yg dia pesan. apa yg dia tekankan. coz itu adalah HINT for exam!


Hah, ko amal ler 3 tips ni dulu. nampak je ringkas, tapi....? ada tapinya... haha... coz aku sendiri pun kekadang tak buat gak 3 menda ni. bukan lupa, tapi "lagha" ngan aktiviti lain. lagha ngan FB 24jam. update blog. etc and etc. heee!!

3 tips di atas tu berdasarkan pengalaman jaa yang belajar PJJ di USM selama hampir 2 tahun.... nak tahu lebih lanjut citer atau pengalaman aku buat PJJ, gi klik entry-entry yang aku list kat bawah nihhh... gi repeat baca yekk..


Berminat nak buat PJJ di USM? Daftar Sekarang ----> Disini


Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :


5 comments:

  1. susah senang sebenarnya bergantung pada individukan ja..ade yg senang je dapat..ade yg berpuluh kali terang pun susah nak faham...

    nur jenis kedua...susah nak faham..kekekeke

    ReplyDelete
  2. batol la tu, dah name pun student, kalu tak susah dlm bljr bukan student tu. huhuhu

    ReplyDelete
  3. itulah cabaran asa blajar. nk dgn x nak j kan

    ReplyDelete
  4. bg cikna complicated kot.. sbb cikna jenis cepat tangkap bila dlm kelas & ada lecturer kat depan.. kalo harap nk tgk vc sendiri mmg masalah.. asyik bertangguh je.. haha..

    ReplyDelete
  5. Assalam.
    sya sidzam,dpt tawaran Ijazah Sarjana Muda Sastera pengkhususan Geografi.apply saina kemasyarakatan ,sains politik tp xda rezki. Insha Allah, 11-14 ogos 2014 ni sya lapor diri di usm penang. Ada tips tidak untuk mnggu orientasi ni, maklumlah sya jauh dari sandakan ,sabah.dan nak bertanya tentang program yg sya dapat tu. Tq.. email sidzam1982@gmail.com fb sidzam saidon

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...