kelab blogger ben ashaari, KBBA,

31 March 2014

Di Majlis Pertunangan Sahabat (Officemate)



Assalamualaikum Semua


Entry ni aku dedikasi-kan untuk sahabat baik aku... sahabat sepejabat aku a.k.a Suriana Mohamed... dia satu-satu yang masih bujang di office kitorang ni... hehehe...

Office kitorang kecik.. perjawatan pun tak banyak.. 13 orang sahaja... tapi tu pung tak penuh.. kitorang just ada 9 sahaja staff... kiranya masih ada kekosongan lagi 4...

Office kitorang ada 9 orang termasuk Ketua Unit (En.Zul).. lelaki 7 orang pompuan 2 orang. aku ulang sekali lagi... pompuan hanya 2 orang okey... aku and Ana... uuu sedih!!

Makanya, kami lah racun.. kami jugak penawar!! dua bunga yang masih segar bugar.. tapi satu dah di jadi milik orang (Aku) satu lagi telah ditunangkan dengan seseorang...(Ana)

Baru lagi sahabat baik aku ni bertunang.. pada 27 Mac 2014 lalu.. aku dan encik suami wajib pergi coz pasangan ni deduanya kawan kitorang....




Rumah Ana ni jauhhhhh dengan office kami di Pengkalan Kubor ni tau.. nun jauh lagi dari bandar jertih.. hampir 3 jam okeh baru lah sampai... aduhaii jauh sungguh... tapi takpe aku seronok!!!

Seronok sebab rumah dia dekatttt je ngan La Hot Springs...

La Hot Spring tu kolam air panas yer dik non... hok tu di next entry aku citer okey.. kali ni nak citer pasal majlis tunang jer dulu... so sila sabar...



 


Beberapa hari sebelum pergi... aku dah buat order dengan Chicna Si Tokey Coklat Sedap... aku order hok paling comey... hok paling banyak... hok paling murahhh.... hahahaha.... Chicna kasi aku harga special okey!!

Aku order kat sini : Cikna's Coklat Heaven

Korang kalo nak.. jom la order jugak.. mention nama jaakechik... insyaALLAH dapat rege superrr murahhhh.... okey hok tu aku tipu.... jangan ngengada nak guna nama aku lak yer.. 

Pukul 8.15am (27hb Mac) aku dah terpacak depan rumah Chicna untuk pick-up Coklat Sedap nih... tema coklat is colourful... itu permintaan dari tuan empunya majlis...

Aku lak tukang sponsor as hadiah di hari pertunangan diorang!!
 



Setelah hampir 2 jam setengah perjalanan dari Kota Bharu... jauh giler rupanya Kampung Felda Tenang ni hoiii... habis sakit punggung aku... kramm urat kentut... huhu...

Aku antara yang ter-awal sampai... dlm pukul 2pm kot... so jom kita posing dulu... masa tu teringat lak masa majlis pertunangan aku dah en.suami dulu-dulu... hee!

Tarikh tunang kami 08.10.2007 ~ kenangan terindah okey!!




Sepanjang perjalanan tu aku rasa nervous tak boleh hengat coz risau aku terlewat sampai ke rumah Ana. aku risau coz coklat yang aku bawak tu.. dia nak letak atas par sebagai hantaran buat pihak lelaki hokey... 

Aku gelabahhh takut terlewat.... tak benti mulut aku suruh en.suami tingkatkan kelajuan... hahaha.... jalan pulak jammed giler dari Kubang Kerian menuju ke Pasir Puteh dan jugak Jertih... 

Dupp dapp.. dupp dapp.. hati aku Allah saje yang tahuuu...


 


cantik-kan pelamin tunang diorang. tema yang ceria!!




Sejam lebih menanti pihak rombongan lelaki sampai... so kitorang goyang gedixx dulu... banyak gak gambar sempat di snap... semua gambar ni ehsan dari henpon note 1 laki aku ni... Note 3 aku masa tu bateri licinnnn....

Malam sebelum tu... aku lupa caj... so bateri duk di paras nyawa-nyawa ikan... fikri la guna henpon aku wat main game.. lagi ler lajuuu bateri tu habis... huhu... sedih!!!

 Nasib phone laki aku ada. kalo takkk.. takde le gegambar ni semua!!




Okey... sementara tu aku nak share kisah cinta diorang buleh tak ni? hope tuan punya badan tak marah la ni yer... hahaha... moh kita gosip pasal dia...

Aku nak gelarkan cinta mereka ni sebagai Cinta Ajaib!

Al-kisahnya gini... mereka berdua ni kawan je pungg... lamaaaa berkawan... lamaaaaa jugak si lelaki tu cuba-cuba test market... tapi tak berjaya! uuu kesian!

Si Pie mintak tolong aku jadi posmen... aku dah cuba.. tapi takde hasil... ini semua disebabkan Ana ni "KERAS HATI" muehehe....


 


Tapi takdir Allah SWT, jodoh mereka ni rupanya ada... lama okey mereka berkawan... 5-6 tahun dah kot! lama si Pie tu pendam perasaan... akhirnya berbaloi... bila tetiba Ana terbukak hati untuk terima si Pie nih... 

Seriyes... aku salah sorang yang gembira dengan berita ni okey.. tup-tup memasing setuju nak bertunang.... aku macam blurr masa memula dengar tu... tapi lelama aku senyum sorang-sorang...


 


Allah Maha Kuasa....

Dalam kita duk merancang apa hala tuju hidup kita... tanpa kita sedar... Allah juga turut merancang untuk kita.... Sesungguhnya perancangan Allah itu terbaik...

Ada hikmah dan ada sebab mengapa semua tu berlaku...





Jujurnya... aku suka kan Pie ni... suka as kawan je tau... takde niat lain... jangan korang salah faham pulokkk... Pie ni kawan kepada kawan opis aku ngn ana (kawan faizal). lama benor dah kami kenal... 

Memang agak rapat jugak... dia kawan gak ngan laki aku...



 


Dari berkawan... akhirnya mereka bertunang jua... syukur Ya Allah... Syukur kerana aku berkenan sangat mereka disatukan... sejak dari dulu lagi...




Kenapa ada TONGKAT SAKTI??

Okey... tu bukan tongkat sakti yer dik non... tongkat ali pun bukan... tu tongkat milik Pie... dia patah kaki... dia terlibat ngan eksiden pada November tahun lepas..

Pie eksiden sangat terukkk... patah kaki... patah "keng", patah gigi.... memang terukk gak laa.. banyak hari dia koma... lama gak dia kena tahan di wad..

Ada banyak cerita tersendiri mengenai insiden ini okey.... dan bagi aku insiden inilah yang membawa kepada Cinta Ajaib mereka...

Percaturan Allah memang hebattt!!



Sesungguhnya memang betul sangkaan kami laki bini pada waktu melawat PIE di hospital dulu. kami pernah kata mungkin Ana dan Pie ada jodoh selepas kejadian ini... mungkin ada hikmah yang Allah rancang untuk mereka...

Kenapa aku cakap masa tu? entahh aku sendiri pun tak tahu... yang pasti hati aku kuat mengatakan yanggg... "Mereka ada Jodoh...insyaALLAH".

Cukup ler setakat tu aku tulis mengenai kisah diorang. nak kupas lelebih aku tak berani. kena gak jaga perasaan diorang... ye dakk?





Buat ana....

Aku gembira dengan keputusan yang ko buat ni... cekalkan hati... tabahkan hati... terus pandang ke hadapan... dan terus melangkah ke hadapan... 

Moga kebahagiaan yang ko cari akan ko temui dengan Pie nanti....

Selamat bertunang dan selamat berbahagia Ana... aku akan sentiasa doakan kau... aku harap persahabatan kita akan kekal baik sampai bila-bila...

Semoga pertunangan kalian membawa ke jinjang pelamin seterusnya berakhir dengan ikatan lafaz ijab dan kabul dan berbahagia sehingga ke Jannah... Amin...

Amin ya Rabbal Alamin....



Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :

21 comments:

  1. alhamdulillah jodoh dorang kan..yang penting jaa kurus je..sweet

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurus keringgggg..... hahaha.... jaa nak gemoks tapi susah betul ler noks!!

      Delete
  2. Assalamualaikum jaa. wahh bestnya. ada jodoh walaupun tak bercinta selama ni. hehehe. semoga dipermudahkan urusan nak mendirikan masjid. hehehe. singgah menabung ford sini~~~

    ReplyDelete
  3. tahniah..selamat bertunang ana..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. jaa tlg jawab bagi pihak ana... hehe..

      Delete
  4. banyak gak foto yg cik Jaa amik..coklat tu mmg betul2 lawa..cantik lagi..sayang la nak telan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa beli dgn chicna coklat comel tuu... hehe..

      Delete
  5. wahhhhh sgt havoc chenta diorg... so do their event... semoga kekal ke jinjang pelamin & Jannah... amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. jaa tlg jawab bagi pihak ana... hehe..

      Delete
  6. Tahniah utk pasangan yg bertunang... boleh buat drama kisah diorang ni... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. jaa tlg jawab bagi pihak ana... hehe..

      Delete
    2. Menarik cinta kawan Jaa nie...so sweet...

      Delete
  7. tq ja..baru brkesempatan nk baca..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome dear.... apa saja untuk mu.... hihi...

      Delete
  8. So sweet..Xsabar nk tgok diorg mndirikan msjid pulak..

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah.tahniah dan selamat bertunang buat ana & pie.aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sue.. jaa tlg jawab bagi pihak mereka.. (^_^)

      Delete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...