kelab blogger ben ashaari, KBBA,

01 March 2014

Main Masak-Masak di Rumah Biras





Hari terakhir jaa bermalam di rumah adik ipar jaa di Penang hari tu, jaa sempat main masak-masak di rumah biras... just kami laki bini di rumah tu coz diorang keje.. jaa pon apa lagi terus bersilat kat dapur.... hehehehe.... bukan nak tunjuk pandai... tapi jaa segan... asyik diorang je masak... 3 hari duk situ kami laki bini nih tukang makannnnn jer...



Jaa buat padpet ayam



nih haa rupa padpet ayam yang dah di masak...
terliur tak???? kalau terliur, resepi ada kat sini --->  PATPET AYAM THAI




Jaa buat gak sup kaki ayam... rebuss sampai kaki ayam tu lembut...
fuhh sedappp ratah lepas makan nasi wehh... hehehe....




Jaa buat jugak ikan rebus goreng... 3 minggu duk di Penang... 
betul-betul rindukan masakan simple macam gini... 
feeling macam duk di kelantan gitu.... weee!!




Jaa buat jugak Kerabu Sotong.. mudah jer nak buat kerabu sotong ni... 
kalau ada yang terliur boleh cuba buat sekarang.. meh aku ajar...




Memula potong kekecik sotong.. kemudian rebus 3 minit...
pastu sejatkan air dia.... (air rebusan simpan 2 senduk)




Pastu hiris nipis-nipis kacang panjang... tomato... cili padi...
daun ketumbar, serai, daun limau (takde dlm gambar)...


cara nak buat kerabu, cara nak buat kerabu sotong siam,


Campur bahan hirisan tadi dalam mangkuk, buh sotong yang dah direbus tadi bersama 2 senduk air rebusan sotong.... letak kicap cap sotong (kalau takde boleh ganti ngan garam biasa), buh perasa dan perahkan asam limau... balance-kan rasa masam, masin, pedas tuuuu sebaik mungkin.. insyaALLAH sedappp..... hehehee... selamat mencuba!!!



:: Entry throwback ni... even citer ni dah lama basi, bertabah je lah korang membaca yekk... sila feeling aku berada di Penang lagi... hehehe... pelan-pelan kayuh karang entry!



Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :


8 comments:

  1. huwaaa tobak eh terliur, sedaknyooo. pebret belako situh. taktak nitik airliur haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha nanggung taktak nah ailio nitik... hihihi....

      Delete
  2. semua masakan tu nampak sedap termasuk ikan rebus goreng. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan rebus goreng.... lauk pujaan kami sekeluarga tuu.. hihi...

      Delete
  3. menu sedap sedap tu.. kerabu sotong tu, boleh try nanti :)

    ReplyDelete
  4. sedapnya lahai.
    nak nak sup kaki ayam.suka sangat.
    kerabu sotong x pernah buat.sbb sy kureng mkn sotong ada masa leh la try buat kat cik abe.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sup kaki ayam mmg sedap kalau di masak empuk sikit....

      Delete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...