kelab blogger ben ashaari, KBBA,

28 March 2014

Ragam Bila Ada Anak....


Assalamualaikum semua


Beberapa hari lepas... ada sorang member FB aku post gambar anak-anak dia.. dia ni baru jer kawin kalau tak silap aku 3 tahun kot... awal perkahwinan dia dah bunting pelamin... dapat anak lelaki sorang... pastu tahun depan dia preggy lagi.. then dapat anak kembar sepasang (boy & girl)!

Ya Allah... masa memula aku tengok tuuu terus terbit perasan gini "bestnya ada anak kembar" aku pon tetiba rasa terliur nak anak kembar jugak... hehehe... punya la cute weh... 

Masa tu mula la verangan boleh boria-kan anak ngan pakaian or aksesori yang sama... sama kaler sama pattern... sorang aku dukung.. sorang laki aku dukung... hehehe... jauhh sungguh aku verangan...

Baru-baru ni pulak, dia post gambar 3 anak dia di FB... masa tu yang baby kembar tu umur dalam setahun lebih kot... yang sulung 2 tahun lebih (beza 1tahun). masa tu aku tetiba terpikir... camana la diorang handle anak-anak yer?

Time makan... time berjalan.. time gi kenduri... time gi ke taman... time tido... camana dia handle ehh? tak aktif ke diorang... tak melalak berjemaah ke diorang?? hebakkknya makpak diorang handle..

Masa tu aku tetiba muhasabah diri...




Aku tetiba jadik insaf dan termenung... orang lain anak 3 orang (umur kecik-kecik) boleh jer handle... kenapa aku yang anak sorang ni kekadang macam failed menggalas tanggungjawab?

Aku mengaku.. aku bukan jenis penyabar ngan karenah anak.. aku cepat panasss...!! jap jap nak tengking.. jap jap nak cubit... jap jap nak lempang... aduhhh buruk-nya pe'el aku...

Padahal anak sorang jer tuh.. dah meroyan cam anak 5. pastu baru nih aku tengok ramai member aku yang preggy... aku pon rasa nak preggy kunun nak tambah anak lagi...

Aku : "Abang jom tambah anak!"

Laki Aku : "Tamatkan pengajian dulu...."

Eh ehh dia nih... time aku beriya nak pregnant nih dia pulak beriya menolak... banyak alasan dia bagi kat aku korang tahu takkk... katanya :

Laki aku : "Susah abang nak jaga anak-anak kalau jaa gi belajar di Penang nanti"
 
Sungguh aku tetiba rasa rindu nak preggy lagi.. rasa nak jer timang baby lagi... tapi kekadang ada gak terpikir.. buleh ku handle? fikri sorang ni pun dah separuh meroyan... apatah lagi dua tiga!

Tunggu ler fikri besar sikit lagi...heee!

Siang hari fikri di rumah pengasuh... time malam dan hari offday jer fikri ngan aku..  tapi seriusly aku kekadang mudah hangin kalau fikri buat perangai... manja terlebih dia tuuuu....

Nak lagi kalau time aku letih + moody.. haa memang ringan ler tangan aku... 

Time tuu... panggg!! kena ler sebijik di mana-mana... hahaha... pastu meraungg la ko gi abah dia... nangis sambil suruh abah lap air mata dia... hahahaa...

Kalu sempat kawal lak... aku akan cecepat lari ke arah katil dan terguling sengsorang layan henpon hingga hati aku sejukkkk... serius aku susah kawal diri kalau tengah marah atau pun serabutkan sesuatu...

Tu memang pe'el buruk aku sejak dulu... heii bila ler nak ubah!!




Fikri pulak sekarang ni makin besar... makin cerdik dan cepat tangkap bila belajar sesuatu... dan abah dia pulak kekadang pun saja buat aku panas hati gak...

Hari-hari ajar anak tengok citer tu.. citer ni... main game tu.. main game ni... paling latest dia ajar anak dia main PC Games : Grand Theft Auto (GTA). ajar cara nak berjalan.. cara nak tembak.. cara nak belok kiri kanan dan reverse segala... now tetiap hari dia nak suh aku bukak games GTA tuh... 

Kejap dia berjalan masuk dalam air... kejap itu kejap ini... asyik duk panggil abah dia jer tolong dia kuarkan dari air... pastu si abah lak sibuk gak ngan kerja download citer2 best dia kat tenet.. 7-8 jam ngadap tenet pon dia mampu... lelama anak meraunggg sebab main game tak lepassss...

Last-last mai berdempeng kat aku... nangis-nangis kat aku... aku lak naik hantu... mengamuk tak tentu pasal.. len kali ajar ler lagi benda pelik kat anak yer bang????? ajar jangan tak ajar!

Haa... time mood meroyan datang dedua aku marahkan.... perasan diri sendiri bagus ler tuu... hak..hak..tuih... gara-gara anak jugak kami laki bini pernah bergaduh okey... sayang bebenor anak dia aihhh suko benor defend... biasa dia tuuuu! venci aku!




Kekadang aku geram gak ngan laki aku nih.. sokmo ajar anak benda-benda pelik.sama jugak kalau time dia bawak anak gi kedai runcit. aku boleh peranggg ngan dia.. hahaha...

Ko tahu kenapa?

Pepagi hari dah beli aiskrim ngan cekelat milo lembik kat anak aku... sokmo kalau fikri bangun awal pepagi hari dia akan bawak fikri meround dulu, sambil gi beli cekelat kat kedai jiran sebelah.... 

Tapi benda hok dia beli sume aku tak berkenan... sokmo beli cekelat milo lembik, coki-coki, pastu beli lolypop... hok tuu memang aku paling hangin...

Fikri pulak bila makan suka comotkan diri sendiri... tak cukup dimuka dibaju... di seluar segala turut ada kesan coklat lembik tuh... pastu tangan dia lak duk sentuh mouse.. henpon aku.. kerusi... meja... katill... ohhh hangin 99 aku terus naik mencanak-canak!

Sokmo ikut jer apa yang anak nak beli... eh fed-up pulak aku.. akhirnya aku lebih suka simpan cokelat segala tuh dlm peti.. sama gak ngan menan... sume aku simpan dalam plastik sampah. kumpul-kumpul campak atas lemari baju... puas hati aku! hahaha....

Aku mengaku aku ni jenis garang... bak kata laki aku... garang tak bertempat... hak hak.. cakap slow pon orang ingat aku menengking... tengok orang macam biasa pun orang kata aku menjeling... bukak mata besar sikit orang kata aku menjengil.... adeh! payah kena wehh!

Tapi dalam pada aku garang ngan anak pun.. fikri time nak tido tetap carik aku okey... memalam dia akan tido kat atas perut aku... abah dia duk dedekat aku pon dia tepis... paling tidak pun dia bagi teranjang.... hahahaa...

Kadang-kadang aku cuba gak berubah jadi lembut sikit... kurangkan perengus... tapi belum berjaya nampaknya... pasni kena gi umah ustaz kena minum air tawar dua tiga tong baru okey kot.. hahaha...

Eh, apa aku duk melalut kat blog ni yek? nak citer pasal anak ke nak citer pasal panas baran?? aduhh? macam luahan perasan pun ye gak aku tengok nih.... aduhaii.. apa barang luah perasaan dalam ni kan? oklah bai... aku chow dulu.. kang tak pepasal makin banyak aku tulis... makin lari tajuk pulak... hehehehe....!!!






Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :

16 comments:

  1. Mmg d akui... Xreti manage utk jaga anak n kemas umah bagai ni... Dat y anak gap jauh sbb xyakin anak kecik2 da peknen hu4

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa kita dah cuba nak jadi mak yg terbaikkk utk anak dan isteri yg baik utk suami... tapi kekadang perangai suka marah2 tu selalu datang.. huhu...

      Delete
  2. Assalamualaikum kak, heee semoga dipermudahkan urusan dapat anak kedua, hehehe in shaa Allah, kena kawal baran tu kak. hehe sheila singgah menabung ford untuk fikri ya ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm...

      Terima kasih atas doa dan nasihat yer shiela... tq gak utk ford fikri...

      Delete
  3. malu liz tegelak dkt ofis bc akak ckp ajak abg akak tambah anak. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom tambah anak bangggg....!!!

      Kekeke.....

      Delete
  4. garang rupanya puan jaa nih.. kna habis study dulu makanya lg 3 tahun la br boleh plan.. tp mana tau rezeki awal kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Garang tak bertempat!! Kah3x...

      Jaa ada 2 thun jer lagi.. insyaAllah masa tu dh boleh tambah anak kedua.. kekeke....

      Delete
  5. hehehe :) suka baca entry ni
    best kan dapatanak kembar. tapi tu cmna nak handle 2 baby sekali gus,huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa kekadang teringin nak anak kembar... tp bila dipikir pikir 4-5 kali rasa toksey pulak... riaau tak terjaga... hee!!

      Delete
  6. comelnya baby, sokay rezeki Allah yg tntukan,,mybe lps jaa abis study bole prgnt lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu sume gegambar fikri tu... jaa kumpul... dari umur sehari hingga ke hari ni....

      Delete
  7. lama lagi ke habis blaja tu?
    kalau lama lagi besabar la pn jaa.hihi
    in shaa Allah smga dipermudahkan
    sy pon org kata cengei(garang) hahaa
    suka jegil mata..

    cengei cengei pn sy suka budak budak.nak nak budak pempuan y pandai nyembang.sbb sy suka layan kalau dia pandia nyembang

    budak laki pon suka gak. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa skang masih di tahun 2 sue.. ada lagi dua tahun... huhu... jaa jenis mata luas mmg mudah org cop jaa ni cengei sue.. huhu...

      Delete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...