kelab blogger ben ashaari, KBBA,

03 March 2014

Waterpark Lost World of Tambun Part 1


Assalamualaikum wbt


Pada 14 februari 2014 lalu... aku sekeluarga gi ke Lost World Tambun di Ipoh Perak. selepas habis Kursus Intensif PJJ-USM pada 14 feb tuh, aku terus bertolak ke sini. dari USM ke Tambun amik masa selama lebih kurang 2 jam jugak... kami laki bini tak kenal benornya Tambun tu, tapi mujur ada GPS... even kekadang guna GPS pun kitorang tetap sesat aku redha... hehehe...


Waterpark Lost World of Tambun, Harga Tiket ke Lost World Tambun, Tiket Murah Lost World Tambun, Hotel Lost World Tambun, cuti-cuti, perak, tempat menarik di perak,


Masuk jer ke dalam kawasan Lost World Tambun... aku terus terpekik terlolong macam orang sewel... hingga fikri pon senyum kambing tengok aku... "Buang tebiat ke mama ni?" HAHAHA agaknya tu yang dia tanya aku waktu tuh... hehehe...

Kitorang sampai sini jam 12 tengah hari... tapi kami tak masuk check-in bilik pun lagi... kami keluar semula ke Pekan Tambun untuk lunch... dari pagi hari langsung tak makan apa-apa.. lapar wehhh... hajat hati nak makan nasi puteh tapi tak jumpa kedai nasi campur....

Yang kami jumpa hanya kedai mamak jer.. hrmm layankan sajo laa... even kami laki bini ni kureng nasi kandar... tapi sebab lapar punya pasal hentam sajoooo lahhh.... nama kedai yang kami makan ni ialah Restoran Mohamad (5 minit from LOWT)...


Waterpark Lost World of Tambun, Harga Tiket ke Lost World Tambun, Tiket Murah Lost World Tambun, Hotel Lost World Tambun, cuti-cuti, perak, tempat menarik di perak,


Dah kenyang makan... kami masuk balik ke Lost World of Tambun (LWOT) untuk check-in hotel. kami stay di Hotel Tambun. untuk review bilik hotel, tunggu next entry ya.. now jaa nak citer tentang waterparknya dulu.... heee! 




Memula datang harus lah posing sebanyak mungkin di pintu masuk themepark ni haa... feeling duk oversea pun ye gak aku masa ni... wehihi... padahal ipoh je pong... pestime datang biasa arr.. jakun plus terpegun!!




Tadaaaa tak puas lagi bergambar depan pintu masuk nih... seronok wehh... biasa tengok lam tenet je kan... now aku dah sampai sini... harus laaaa posing lebih... kekeke....





Jom redeem tag masuk a.k.a gelang.. okey nih aku nak citer... aku masuk LWOT ni aku tak payah beli tiket dah kat kaunter tu.. coz aku dah beli secara online melalui Website Groupon (pada Dis 2013).

Makanya, aku just tunjukkan kertas yang aku printed (file PDF from groupon) masa check-in kat kaunter hotel dan pihak hotel akan beri aku 1 slip untuk aku tebus tag/gelang di kaunter themepark ni... faham ke aku citer nih?

Kalo tak paham... cer refer entry yang aku pernah post dulu nih. dah baca mesti korang akan faham nanti, apa yang aku duk membebel nih. Klik :  Beli Voucher Percutian ke Lost World Of Tambun Murah Melalui Groupon.

Harga aku beli pakej cuti-cuti ni melalui Groupon ialah RM235.00. pakej ni termasuk 2H1M stay di Hotel Tambun. brekfes untuk 2 orang. tiket themepark untuk 2 orang. tiket masuk ke Hot Spring and Spa untuk 2 orang jugak. very murah... very berbaloi-baloi bagi aku yang tak berduit tapi alwez semangat nak holiday nih....

Harga sebenar tiket tambun secara walk-in for adult is RM48.00 dan untuk kanak-kanak RM41.00. kanak-kanak di bawah 90cm is FOC. memang rege tu agak mahal... tapi kalo nak murah lagi boleh beli secara inline di website tambun. RM40.80 untuk dewasa dan RM34.80 untuk kanak2.

Aku suka beli ngan Groupon bab pakej cuti-cuti nih.... tapi kena selalu rajin ushar websites dia selalu ar.. bukan sokmo ada... kena alert.. apapun tepuk dada tanya poket.... heeee!





Bila dah dipakaikan gelang kita akan masuk kut kedai cenderahati ni untuk masuk ke Themepark. kat sini jaa beli Pistol Air untuk fikri... harga pistol air tu RM18.00. 




My laki yang over eksyen....hehehe...





Memula masuk sini kami tak terus main air... coz masa tu pukul 2 petang.. memang panas berdentingg.... panas giler... tak sesuai nak main air lagi... makanya kami just merendet dulu di kawasan tu... tengok kawasan waterpark nih...


 



Teruja dah masa ni bila tengok air dia tuh... rasa nak terus terjun dan berendam lelama dalam waterpark... tapi.. tapi... tapi.... kitorang ada agenda lain dulu... kitorang nak masuk ke Petting Zoo dulu... Petting Zoo ni kiranya ala-ala mini zoo ler... lebih kurang macam Animal Safari di A Famosa yang kami penah pergi April 2013 tahun lepas...





Nih jaa nak bagitahu... kat dalam themepark Lost World Tambun ni tak boleh bawak makanan / minuman tau... tapi jaa tetap seludup masuk jugak 2 kotak kecik air Dutch Lady untuk fikri... jaa letak dalam plastik puteh yang ada baju , pampers fikri tu... guard ada gak raba-raba plastik tu... tapi maybe air kotak tu kecik, so dia tak perasan... makanya horeyyy penyeludupan ku berjaya... keh keh keh... 




Ini ler Pistol Air yang fikri beli tadi... RM18.00 besar gabak... bila letak air... agak berat jugak laa untuk fikri bawak.... tapi berbaloi beli... fikri hepy sangat ada menan tuh... siap main tetembak orang lagi... pistol air hok ni molek... sebab dia boleh pancut jauhhh....




Aksi posing paling besttttt dua beranak ni penah buat.... hehehe... senyum sengsorang bila tengok tau... fikri ni suka tiru apa yang kita buat sekarang.... cute pulak tengok.. bapak borek, anak rintik.




Aksi melompat tu aku berjaya snap ngan Note 3 aku... tapi bila time aku melompat en.suami asyik ler failed snap... asyik tak menjadi jer... dia tak reti nak set masa untuk capture saat aku melompat tuu... huhu...

Sentap mak waktu tuu tauuu.... cis cis dan cissss-kek betoi... so dapat bergambar ngan mulut resaksa pun boleh laaa... pengubat sentappp.... hahahaha....


 


Masa duk pusing-pusing dalam themepark ni.. kitorang jumpa Swan Lake ni... so, tumpang bergambar jap... hati terasa nak naik boat swan tu.. tapi kitorang takut... tengok air hijau semacam jer... huhu..




lagipun mende ni berbayar... bukan FREE!!




Seriauu tengok air dia...




Memula masuk sini... kitorang tak mandi lagi... just tinjau-tinjau kawasan jer... dekat-dekat jer kawasan nya.. tapi sebab berjalan ngan fikri terusss jadi penat berganda.. slowww sangat jalan nya... pastu kalo korang tengok pic atas tu kann... fikri dah lencun habiss....!!

Alkisahnya sebab dia tak sabar nak mandi... menonong jer pergi masuk dalam air time abah dia duk refill air dalam pistol air tuh... hahahaa... abih basah dia... jaa punya la terkejut tak sangka dia larii nak menuju ke dalam air... gedebushhhhh jatuh... hahahhahaa.... nasib baik cetek....


Bersambunggggg...............




    Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :

    16 comments:

    1. wahhhh giler happening kat cni...

      ReplyDelete
    2. Assalamualaikum kak, wahh bestnya! sheila dah pernah masuk LWOT ni.. sheila pergi trip dengan para blogger. best gila kot, lepak kat hot steam tu. perghhh nak repeat lagi, tunggu lepas bersalin. hihi.. kak, cepat update next entri ~~~

      ReplyDelete
      Replies
      1. Wslm....

        Best jugak sini... mcm mcm adooo... sir sejuk ada... air panas ada.... yg penting menan kat dlm tuuuu FREE.. hihihi... boleh repeat main bebanyak kali...

        Delete
    3. pernah lalu jer tak pernah menyinggah lagi... satu hari akan menyinggah juga dan bawak ash in shaa Allah...

      ReplyDelete
    4. Salam...kedai mkn mmg kurang kat area ctu, uolls patut turun bawah skit area ulu kinta (pakai GPS)..bersusun2 kedai mkn ctu..hahaha..

      ReplyDelete
      Replies
      1. Wslm...

        Kami nak cepat sgt tu yg tak jumpa kot... hihi... btw tq coz share info...

        Delete
    5. Replies
      1. Main hujung tahun ni plak... jommmm...

        Delete
    6. bestnya jaa.bawa anak jln jln kan setelah ditinggalkan ke usm.mesti happy la fikri kan. itu sbb xdan dan pi menonong dlm air.hihi.

      nak jga k esini satu hari nnti bla ada ank sndiri.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Rewards utk diri sendiri dan jugak family setelah byk minggu berjauhan.... hee!

        Delete

    DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

    DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...