kelab blogger ben ashaari, KBBA,

07 April 2014

Beli Pokok Daun Limau Purut


Assalamualaikum


Beberapa hari lepas aku singgah ke Pasar KADA Bunohan. macam biasa lepas balik kerja aku akan singgah beli barang kat sini lah kalau hari tu mood rajin memasak aku datang... hehe...

Pasar kat sini best... sebab dia bukak sebelah petang... antara jam 3pm - 7pm. kiranya kalau lauk basah macam ikan sotong udang memang segar ler...


anak pokok daun limau purut, beli pokok limau, benih poko limau purut, daun limau purut, harga pokok limau


Tapi hari tuu aku terpandang ada orang jual Pokok Limau Purut nih. aku memang lamaaa dah berhajat nak cari benda ni. kunun nak tanam sendiri kat umah. sebab aku kalau masak sokmo guna Daun Limau Purut ni. especially for tomyam, patped, padprik dan lelain lagi laaa...

Sekali nak masak aku kena ke pasar beli 50sen. sekarang ni dah tak jual 30sen cam dedulu dah. 50sen paling sikit. yang geram nya sekali atau dua kali guna je okey. pastu terus kering kontang... dan terpaksa dibuang.. sekali guna 3-4 lai je pungg... lugi maaa...


anak pokok daun limau purut, beli pokok limau, benih poko limau purut, daun limau purut, harga pokok limau


So, alang-alang ada orang jual.. aku rembat ler dua pokok... 1 untuk aku.. 1 untuk mak aku... jap lagi senang... nak guna petik jer 2-3 lai kat pokok sendiri... tak gitu?

Harga Pokok Daun Limau Purut ni murah je pung. RM5.00. anak pokok ni aku dah bagi kat mak aku deduanya sekali suruh dia jagakan... aku tak gheti nak jaga tanaman.. coz tangan aku "jenis panas".

Kalau aku tanam apa benda sekali pun tentu akan mati... tak tahu ler samada aku ni betul2 jenis tangan panas or pemalas...! hahaha... so nak senang, suruh mak aku jagakan dulu... dah besor sikit aku angkut wat balik rumah... hehehe...



Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :

5 comments:

  1. Haaaa jimat gitu... Tgn ni pon panas sbb tanam ubi kayu pon x idup ha3

    ReplyDelete
  2. uish,boley masak tomyam hari2 la gini..hehehe dap3..

    ReplyDelete
  3. kat blakang umah cik nor besar pokok limau purut nie..buah dia blh buat lumr kat kepala best.:)

    ReplyDelete
  4. pernah msa dok jb bawa balik anak pokok dri kg adik yg semai,skali sampai jb dpt amik daun nya berapa kali je terus mati.hukhuj

    kat kg mmg ada, merimbun daunnya

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...