kelab blogger ben ashaari, KBBA,

04 April 2014

Cerita Pasal Anak : 2 tahun 6 Bulan


Assalamualaikum


Hari ni jaa nak story pasal anak bujang jaa aje... gambar banyok... karangan pun berjela... aku pun rasa macam tak percaya aku boleh tulis sepanjang ini... haha.. bertabahlah korang membaca yekk..

Minggu lepas Fikri sembelit... kesian pulak aku tengok dia. berkerut muka tahan sakit bontot. kekadang tu sampai tertonggeng di punggung.... kunun mencari posisi yang sesuai untuk proses nyahtinja yang dihalang sembelit... hahaha...

Aku pun suruh abah dia beli betik... orang kata betik ni penawar sembelit kan.. so moh kita cuba... risau gak aku bila dia sembelit macam tu.. selalunya 2 kali sehari wajib beyakk... tapi beberapa hari sebelum tu dia tak beyakk langsung!

Perut pon alwez kembung... boppp boopp bunyi perut dia.... banyak kali gak aku duk ulang sapu minyak angin kat perut dia.. lepas sapu tu, cepat jer dia kentut... risau aku bila anak kembung gini... 




Balik dari opis... tengok betik ada dalam peti... aku terus potong kekecik buah.. isi dalam tipuware dan buh dalam peti... agak-agak dah sejuk sikit barulah keluarkan dan ngappp... fikri ada la makan sikit... pastu dalam 2-3 hari dah okey dah najis dia tu.. idok le sembelit lagi... weee... suka hati mama dik...

Kesian tengok budak kecik bila sembelit ni... nangis-nangis dia tahan sakit... sampai peluk-peluk aku ngan juraian air mata... amboi ko dik... bila sakit ingat mama...? bila nak tido ingat mama...? bila nak susu pun ingat mama...? anak mama lah sangatttt kan...?




tapi bila ko dapat main pasir ada ko ingat mama? takkkk kan??




Sama jugak time senang hati..... nuh sengsorang layan citer depan komputer, sambil nyusu sambil gentel bucu baju... hahaha.. sikit pun tak layan dah teguran orang... siap berebut PC ngn customer okeh.. Kita nak duk di tepi dia pon tak boleh.. berlagak diva nak duk atas kusi sengsorang... sekeh kang baru tahu.... hrmm! dan sekarang ni pulak, dia dah mula suka main PC Game. amboiihhh eksyen sungguh lagak dah macam umur sepuloh tahun....




Sejak kebelakangan ni... aku perasan yang fikri kuat betul menyusu... kenapa ekk? adakah sebab dia kurenggg makan nasik? 2 botol penuh sekali hisap... aku ngan en.suami pun jadik pelik... awat kemaruk sangat ko ngan susu ni dik? cam kebulur pun yer gak... pengasuh dia pun cakap benda yang sama.. fikri kuat nyusu! 

Tapi hok aku peliknya... kenapa dia dalam kuat menyusu pun dia dapat sembelit? padahal banyak nyusu patutnya tak sembelit ler kan... nak kata susu tak sesuai ngan dia.. dah setahun lebih kot dia guna susu Dutch Lady 123 perisa coklat tu... hrmmm heran aku...??

Ohye... fikri sekarang dah pandai request nak minum Susu campur Milo. kalau kita tak letak Milo memang dia akan tahu... dia taknak minum... hey.. pandai sungguh dia tau....





Gambar hok main pasir tadi ni di rumah pengasuh punya citer... sampai jer aku kat depan rumah pengasuh teruss dia melompat gembira and then terguling-guling kat pasir tuh... adoiii hai anak.. sabarrrr je lah... ngan thai-ku-cheng merata... buat mama panasss hati jekkk tau!




Hok ni pung di rumah pengasuh dia gak... aku pun heran laa... aku tak minat kucing... laki aku tak minat kucing.... dia boleh pulak jadik pencinta kucing... siap peluk, share makanan, siap main lambung-lambung hokey... nak mandi pun bawak kucing... ermmm pening aku bila di pikir-pikir...

Tapi... bercakap pasal pengasuh fikri ni kan... aku bertuah sebab jumpa pengasuh yang baik. baik betul dia layan fikri. dah macam anak sendiri. fikri pun sayang kat pengasuh dia tu.  mana tak sayang... sejak umur fikri 90 hari (3bulan) aku dah hantar dia di rumah pengasuh tu (KakJey).

Even aku ada overtime pun dia tak berkira ngan aku. tak penah nak caj aku lebih-lebih. so far berbaloi la dapat pengasuh macam Kakjey tu. bayangkan anak bongsu dia sekarang dah umur 17 tahun... it mean dah lama dia takde baby kecik... tu yang sayangggg betoi kat fikri tu....




Bulan 10 nanti Fikri akan sambut birthday dia yang ke-3... bermakna next year dia bakal menginjak umur 4 tahun... aku ngan en.suami dah mula berkira-kira ni... nak hantar ke Taska ke tidakkk??? ikutkan hati nakkk... tapi tak tahu ler fikri boleh boleh berdikari ke tidak?

Pampers ngan susu botol masih melekat lagi ngan dia tu... haishh risau aku... sekarang ni aku pantang benor nampak taska area rumah kitorang ni... mesti lelaju kuarkan phone, snap gambar dan save no.telefon taska tersebut.. bukan hape, nanti senang nak survey harga... hehehe...

Dan kalau betul lah fikri boleh sesuaikan diri di Taska nanti... nampak gaya ini ler tahun last fikri dijaga oleh pengasuh dia (Kakjey). tapi tak tahu lagi camana... tengok dulu penerimaan fikri next year... kalau dia takleh biasakan diri ngan keadaan taska... aku takleh paksa dia...


 


Sebagai persediaan ke taska tahun depan... aku dah mula beli buku colouring dekat fikri start 2 bulan lepas... aku beli gak buku ABC, 123 dan buku Jawi.. aku beli sesiap dengan stationery lain... semua alat belajar dia aku simpan dalam kotak fail besar... niat aku nak bagi dia biasakan dengan buku laaa.. idok ler nanti dia tengok buku macam tengok besi... heee!


 


 seronok tengok dia warna conteng buku...huhu....


 


Makin lamaaaa... makin "comel" jadiknya.... dah macam lukisan abstrak pulak... hahahaa..... aku pung tak tahu kenapa begitu dia punya kreativiti.. apapun aku terima coz ni baru permulaan kan... hope dia boleh buat yang lebih molek lagi nanti...

Pensel warna yang aku beli tu pung dah mula hancurrr berderai habis dah isi dan badan.... kotak dah rabak... pensel pun banyak yang patah... huish... ganas sungguh anak aku mengaler buku...

Aku harap bab mewarna dan melukis ni dia boleh mewarisi abah dia... abah dia cantik bab melukis dan mewarna... kalau ikut pangai aku memang failed-lah jawab nya.. aku tangan takdak seni... huuuu sedihhhh!!!




Sejak dah besor ni jugak dia makin hyperactive... jenis tak gheti nak duk diam... kaki tangan ngan mulut sama naik jer bergerak... kaki melajuuuu jer jalan kehulu-kehilir... tangan pulak sibuk capai itu ini... mulut pun becok tak benti... bercakap non-stop.. okey hok tu mama mengaku... adik mewarisi dari mama...(^_^)




Dulu... masa dia kecik aku tak sabar nak tengok dia besar.. tak sabar nak tengok dia merangkak, berjalan, bercakap... now dia dah besar dah boleh berlari, bercakap aku lak jadik tension... hahaha... bercakap non-stop hokay... memacam benda yang di tanya... letih lak aku nak menjawab... huhu...

Kalau ikutkan iklan lam tv dia cakap bila anak banyak bertanya... itu menunjukkan sel-sel otak sedang berhubunggggg... hahaha.... so aku redha.... sambil jawab pertanyaan sambil ngurut dada sendiri.... hoho.. sabarr je laa.... (-_-)




Conteng dinding hobi utama dia... di rumah pengasuh tuuu dah banyak karya yang dia hasilkan... nasib baik ler pengasuh ko sporting dik.... aktiviti koyak buku pun hobi yang dia minat gak sekarang nih... hobi sepahkan menan pun makin menjadi-jadi sejak dua menjak nih... lempar barang time merajuk pun dia juara... so whatt???? ~fuhhhh....pitam!!

Tapi dalam pada dia notty punn... otak dia pandai gak...!! time kita ajar word inggeris... dia mudah ingat.. especially animals in English. 25 binatang dia dah hafal okey... ok hok tu mama puji dik... Good Boy....!


 


Sekarang ni banyak benda dia dah boleh sebut lam BM or BI... pelat pun takkk.... lancar aje... cuma ada gak la sesikit bahasa Jerman ngan Latin dia tu... sebab baru 2 tahun lebih kan...
Apa yang kita buat pun dia mudah nak tiru... percakapan, perbuatan... sume kita kena hati-hati. hok paling merisaukan aku... nak manja-manja ngan husband pun kena control bila depan dia tau.... hahaha... kalau takkkk kitorang akan kena serang.... dia akan melompat pisahkan kami... siap tumbuk-tumbuk abah dia lagi...

Ganassss sungguh bila otomen kecik mengamuk!! (^_^)




Buat anakku fikri... moga adik jadi anak yang soleh untuk Mama dan Abah... semoga adik hormat dan sayang kam dan semoga adik taat pada Allah jugak... insyaALLAH... mama ngan abah akan alwez doakan yang terbaik untuk adik... semoga membesar dengan sihat, cerdik dan berjaya dalam hidup.... Amin....




Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :

14 comments:

  1. amin....moga dh besar jd ank yg baik.insyaAllah=)

    ReplyDelete
  2. hihi..anak anak.kite xde anak lagi..xtau ape gayenye hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga terhibur ngn karenah anak nanti....

      Delete
  3. tetiba kempunan betik pulak...huhu

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Mekasih....dah besar esok2 bila fikri baca mahu kembang semangkuk idung dia ni . Kekeke...

      Delete
  5. hahaha,, walaupun katk jaa dok mention seteres je manjang,, i know you are actually happy kan,, hehe,, i can feel it,, tak sabar nak dapat sorang,, ehem :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu muja... dlm pasa duk tension... hati kita sbg ibu ni terhibur sebenarnya... heppy sbb punya anak....

      Delete
  6. hahaha memang panjang..tabah betul saya membaca ;)

    cerita anak memang tak pernah habis..jadi azimat, anak kecik sekali je..harini usia 3 tahun 1 hari, esok dah 3 tahun 2 hari..xde rewind2 dah..hehe..tabah je lah mama..moga jadi anak yang soleh ye adik :)

    Salam kenal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu laa.. jaa pun terkejut... tgk2 mak aihh pjg nya... hahaha... itu pun dh byk perenggan di delete semula sebelum publish... kekeke...

      Delete
  7. aamiin
    mmg panjang lebor
    mula dari hal betik dan sembelit.. hihi
    skjap j kan.. masa berlalu.. tahn dpn dh 4tahun..

    good boy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la sue... 2-3 hari x update bolwh je pejam mata tgk blog x ber-entry... tp bila mood baik datang berjelaaaa kauuu... (^_^)

      Delete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...