kelab blogger ben ashaari, KBBA,

27 April 2014

Jom Make-up Guna Foundation Maybelline



alas make-up, beauty blogger, cara make up yang mudah, cara nak make up, foundation maybelline, lipstik watershine maybelline, tips cantik, tips make up, tutorial make up,


"Nampak flawless... takde jerawat..."

 
No, No, Nooo...jangan tertipu! kulit muka aku tetap ada masalahnya yang tersendiri okey... berminyak itu dah semestinya.... especially di bahagian T-Zon (tetengah antara pipi + hidung + dahi + dagu). jerawat kekecik pun banyak... nak lagi kalau time preggy period... time period jerawat akan naik sebesor alam... segar bugar bagai di letak baja hokey... uuuu sedihh!!!


 


Selain tu.... bintik hitam pun banyak dekat hidung ni haa... maybe dalam gambar korang takkan nampak sebab berjaya di lindung oleh kamera 360 ku... dan mungkin jugak berjaya di hilangkan oleh radar camera aku yg di setting "beauty face" by Note 3. hahaha....!!!




Tengok jauhhhh mungkin tak perasan. tapi bila di tilik dedekat. memang ado. kesan jerawat lama pun ado.  sumpah tak tipuu.... segala cela berjaya ditutup ngan make-up setebal pat inci... paling tidak pun sebab effect gambar yang dah di edit dulu di Instagram... wehihi...


 alas make-up, beauty blogger, cara make up yang mudah, cara nak make up, foundation maybelline, lipstik watershine maybelline, tips cantik, tips make up, tutorial make up,


Nak tutup cela? jom tepek foundation!!!


Fyi, aku tak guna Cream BB untuk muka untuk tutup cela. aku lebih prefer guna Foundation Jenama Maybelline. dalam stok make-up aku, aku ada Dua Jenis Foundation Maybelline nih. hok paling best hok kiri tu Dream Mate Mousse. hok ni tekstur dia walaupun huduh pada luaran... tapi mudah untuk kita pakai... tak bercapuk... lembut dan cepat menyerap.... sesuai untuk kulit aku yang berminyak ni...


 alas make-up, beauty blogger, cara make up yang mudah, cara nak make up, foundation maybelline, lipstik watershine maybelline, tips cantik, tips make up, tutorial make up,


Tapi.... hok ni ada kelemahan-nya gak... hok ni takde perlindungan UV. zero. tak macam Foundation Pure Liquid Mineral tu (yg dlm botol). hok tu ada SPF 18. bagus untuk kulit coz ada perlindungan UV. dan hok dalam botol best pakai... tapi kalau tak kena cara... mudah bercapuk... wehihi.... TAPI... kalau kena cara memang akan nampak sekata... .


 alas make-up, beauty blogger, cara make up yang mudah, cara nak make up, foundation maybelline, lipstik watershine maybelline, tips cantik, tips make up, tutorial make up,


Banyak beza dedua foundation ni even dari brand yang sama. tekstur sangat berlainan... namun hasilnya tetap terbaik.... harga? Foundation Dream Matte Mousse (kanan) RM36.90 (18g). kod kaler hok ni OC2. Foundation Pure Liquid Mineral (kiri) tu pulak RM45.90 (25ml). dedua beli kat Watson. Hok kanan tu sedap di pakai... tapi... silap pulakkkk aku ter-beli yang kaler gelap sangat (Medium - Natural Beige). pasni kena tukar kaler yang lebih cerah sikit. hehe.


alas make-up, beauty blogger, cara make up yang mudah, cara nak make up, foundation maybelline, lipstik watershine maybelline, tips cantik, tips make up, tutorial make up,


Selepas foundation... nak tepek apa lagi???


Dah siap oles foundation dengan rata.... dah boleh tepek bedak two way cake dari Miyami atau dari Pixy ni... dedua jenis ni aku pakai... dedua molek... nak nampak putihhhh cerah boleh tepek Miyami... kalau nak nampak gelap sikit (ala natural beauty) aku tepek Pixy... idok ler kaler tangan ngan muka jauh beza... ye dakk??

Aku pakai bedak ni dengan span basah... baru lah tak bercapuk... letak tebal sikit takpe... boleh tutup jerawat dan cela-cela yang ada.... hehehe.... harga bedak Miyami biasanya RM19.90. beli dekat Cosway tuu haa... kod bedak Miyami hok aku guna ialah 01-Light.

Untuk Bedak Pixy pulak aku beli yang refill jer... RM10.90... beli kat Watson jugak. kaler yang aku guna ialah Natural Beige. hok dalam gambar sekali dengan bekas Pixy ni yang member aku punya.. aku pinjam sebentar nak tunjuk cemana rupa bedak Pixy ni tuuuu jer... (^_^)


 alas make-up, beauty blogger, cara make up yang mudah, cara nak make up, foundation maybelline, lipstik watershine maybelline, tips cantik, tips make up, tutorial make up,


Dah siap berbedak... boleh letak eye-shadow pulak... eye shadow pun aku guna yang Maybelline... harga hok ni RM26.90. beli kat Watson. kaler eye shadow aku suka pilih jenis gelap , purple brown mix dengan gold gitu... simple gini jer kaler eye shadow aku... tak gheti aku nak match ngan kaler yang terangggg... tak konfiden... muehehe....


 alas make-up, beauty blogger, cara make up yang mudah, cara nak make up, foundation maybelline, lipstik watershine maybelline, tips cantik, tips make up, tutorial make up,


Pastu bubuh Eyeliner Avon (RM12.90). aku suka eyeliner style pulasss ni. jujur aku cakap aku tak gheti pakai eyeliner hok macam pensel tu... ala yang guna sharpener tu... aku suka hok ni sebab lebih mudah...




Untuk eyeliner aku suka bubuh tebal dan teranggggg.... kasi mata aku jadi garang bak burung hantu kelaparan... hahaha.... atas bawah aku letak.... kasi besorrrr sikit mata aku yang sedia besor tuuuu... heee! bajet cun ler tu bila bermata besar.... (^_^) fefeling gadis korea katanya.... lalala....


 alas make-up, beauty blogger, cara make up yang mudah, cara nak make up, foundation maybelline, lipstik watershine maybelline, tips cantik, tips make up, tutorial make up,


Pastu buh pulak maskara... hok ni aku kekadang skipped... sebab nanti bulu mata aku akan bersentuh ngan cermin mata aku.. pastu nak berwuduk pun lambat.. sebab kena cuci dia dulu.. so aku tak suka.... tapi time rajin aku pakai gak.... especially bila aku pakai lens.. hah... time tu memang aku pakai kasi tebal dan kasi lentikkkk punya.... feeling CikTa katanya... haktuihhh!!

Kalau nak bulu mata lebih lentik sila guna : Maybelline XXL Mascara

Pastuh.... kalau korang suka... korang boleh letak secoet blusher @ pemerah pipi. aku pulak suka skipped gak.. tak suka ngan blusher coz pipi aku dah sedia membulat time aku sengih.. sangat tak comel bila letak blusher... kalau aku letak pun nipisss giler kot... tak sesuwaiii ler ngan pipi aku bak kata Kak Engku...


alas make-up, beauty blogger, cara make up yang mudah, cara nak make up, foundation maybelline, lipstik watershine maybelline, tips cantik, tips make up, tutorial make up,


Part last sekali.... jom kita letak lipstik... lipstik aku guna dua brands jer.... Avon dan Maybelline... setakat ni dua jenis ni yang serasi... bibir aku ni jenis sensitif... kalau tersalah guna lipstik.. bibir aku akan menggelupas.. tu yang aku hati-hati sikit bab lipstik...

Dannnn kalau korang nak tahu... aku dan lipstick memang tak boleh dipisahkan... nak kemana-mana mesti calit lipstik dulu.... letak secoet pun jadi.. asalkan letak... hihi... hingga aku di sindir oleh officemate aku... katanya "Orang yang suka pakai lipstik ni... dia takde keyakinan diri" pangggg... satu tamparan kiasan yang hebakkk untuk haku... hoho...

Tapi aku ada alasan yang agak logik...

Aku suka pakai lipstik sebab bibir aku jenis pucat sokmo. kalau terlupa pakai memang aku akan nampak sangattttt lah peliksss!! dah macam rupa orang sakit... ahahahaha.... thats why aku kena letak jugak walaupun sedikit.... rasa tak sempurna bila keluar rumah tak letak gincu...

Huk alohh... perasangggg cunggg lewtewww... wekkkk!!




Okey lahh setakat itu sahaja dulu yang aku boleh kongsi ngan korang Bagaimana Cara Make-up Yang Mudah dan Simple mengikut cara aku... tepek foundation, tepek bedak, dah boleh tutup segala cela yang adooo... ini kiranya cara make-up yang simple dan cepat...

Tang nak andam kening ke... nak shading-kan hidung ke... nak make-up mata jadi Smokey Eyes macam Avril Lavigne ke... hok tuh memang aku tak pandai... nak make-up cecantik macam Baby Doll ala-ala gadis Korea pun aku tak pandai hokey... so jangan tanya akuuuu...


Korang pulak pakai Foundation dan Bedak apa? jom laa share...



6 comments:

  1. cung melecunggg gitu..

    rajinnya jaa bermekap.. cikna pemalaih.. plus dok reti.. hahaha..

    ReplyDelete
  2. huhu..rajinnyer make up..sy malas nak make up2 ni..sapu bedak ja

    ReplyDelete
  3. cantiknya! hahaha..nak try laa foundation Dream Matte Mousse tu, selama ni guna jenis liquid je

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...