kelab blogger ben ashaari, KBBA,

07 May 2014

10 Teknik Asas SEO Untuk Tingkatkan Trafik




pagerank blog, tips naikkan trafik, tips trafik 800uv, trafik 1000uv, trafik april 2014, trafik blog, trafik bulanan, trafik mingguan, KITAB SEO merah jambu, seo,


Blog yang mendapat trafik yang tinggi merupakan blog yang hebat SEO. blog yang mengamalkan SEO akan mendapat nilai Pagerank (PR) yang baik. ini menjadikan sesebuah blog itu mudah di index oleh search engine. mudah berada di 1st page search engine atau dengan kata lain mendapat tempat yang baik di SERP.

Bila kita google Cara untuk tingkatkan trafik blog, jawapannya adalah sama sahaja. blogger otai menekan kita untuk belajar SEO, amalkan SEO, SEO dan SEO. tu jer jawapan mereka. sebut saja SEO, ianya berkait rapat dengan Backlinks dan Keywords



10 Teknik Asas SEO Untuk Tingkatkan Trafik

  • Pasang meta tag pada HTML blog
  • Content entry yang berkualiti dan berinformasi 
  • Labelkan entry dengan keywords menarik (yang berkaitan)
  • Boldkan ayat yang berupa keywords di dalam entry
  • Ulang keywords di perenggan pertama, tengah dan akhir.
  • Letak keywords pada gambar entry di bahagian alt text
  • Save / rename gambar dengan keywords yang berkaitan 
  • Backlink entry-entry lama di setiap entry terbaru
  • Backlink entry blog ber-pagerank tinggi di entry (jika berkaitan)
  • Tulis tajuk entry dengan keywords top di search engine
          *  Contoh 1  :  Cara Nak Buat Roti Jala
          *  Contoh 2  :  Hotel Murah di Bandar Melaka
          *  Contoh 3  :  Cara Nak Beli Voucher Groupon



Backlinks - Pastikan bina backlinks yang berkualiti, selit backlink blog yang ber-PR tinggi di entry (jika niche entry berkaitan). drop komen di blog yang ber-PR tinggi. backlinks berkualiti amat penting untuk sesebuah blog.

Keywords - Perlu pilih Keywords yang hebat, top dan popular untuk tajuk entry. ulang keywords 2-3 kali dan bold. pasang meta tag, masukkan alt text pada gambar dan lelain lagi. keywords membawa kepada trafik!


pagerank blog, tips naikkan trafik, tips trafik 800uv, trafik 1000uv, trafik april 2014, trafik blog, trafik bulanan, trafik mingguan, KITAB SEO merah jambu, seo,



Jangan ambil jalan mudah meningkatkan trafik dengan menulis Entry Copy Paste, Entry Lucah, Berita dan Gosip Artis yang keterlaluan. sesekali takpe. tapi jangan selalu amalkan. entry yang kerap kali memaparkan content yang di copy paste menyebabkan blog hilang identiti. asyik-asyik copy paste. jemu readers nanti!

Untuk menjana trafik yang berterusan, blogger harus menulis entry yang berinformasi, tips atau info yang berguna untuk pembaca. kita harus menulis topik yang menjadi carian pembaca setiap masa dengan gaya penulisan sendiri. dan tajuk entry perlu selari dengan content. jangan tajuk lain, content melencong ke lain. marah readers anda nanti!

Ini tips basic ya. tips yang lebih tersirat mengenai SEO jaa sendiri pun tak tahu. kena tanya pada Pakar SEOsetakat ni, ini yang jaa praktikkan. alhamdulillah kini trafik blog jaa semakin memuaskan hati. nak berjaya, kena usaha. jangan tungguuuuu jer bila trafik nak naik. kena buat sesuatu. bak kata Blogger Eyriqazz "Kalau tak pecahkan ruyung, Manakan dapat sagunya".

Apapun cuba lah amalkan beberapa tips diatas. insyaALLAH trafik blog anda akan meningkat naik sedikit demi sedikit. Nak menjadi lebih hebat??? dapatkan Kitab SEO Merah Jambu En. Titan. ada banyakkkkk rahsia SEO yang korang boleh belajar nanti.  




Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :

23 comments:

  1. nice sharing. akan dipraktik 1 per satu

    ReplyDelete
  2. wahh ! tengs sharing.. leen kena blajar lagi neh .. hehe ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe... pelan-pelan kayuh okay...

      Delete
  3. Nice sharing... Zumal pun akan praktik sebaik mungkin :))

    ReplyDelete
  4. Susah nk dpt ranking dekt google..kene usaha..tajk kene betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Nad. pemilihan tajuk adalah penting!

      Delete
  5. dh ilmu ttg SEO. terima kasih utk sharing ini,,,

    blh berkunjung ke blog saya:

    http://naturevitashopsibu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Assalam Jaa... perkongsian yg bermanfaat ni. Thanks sharing ye.. :)

    ReplyDelete
  7. Dah buat semua apa yg disarankan, cuma blogwalking kr PR tinggi je yg masih kurang dilawati. Apapun.. terima kasih info dan tip yg diberi.

    ReplyDelete
  8. tq jaa...xtau pon SEO neh..nsb Jaa punye detail seng nk phm...huhuh

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..terima kasih for info kak..mmg tengah blaja pasal SEO ni..:)

    ReplyDelete
  10. terbaiklah... mmg search td entry ni no 1 kat goolge... hebat..

    ReplyDelete
  11. tq so much atas tips yang diberi..sangat membantu newbie macam saya.http://kitamuslimsuper.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. Thanks atas perkongsian... Banyak betol benda nak kena belajar untuk naikkan SEO.. huhu..

    Hebat tip2 kat sini

    ReplyDelete
  13. tq atas perkongsian ilmu....sy mmg sedang mencari cara tingkatkan trafik blog...:-)

    ReplyDelete
  14. info menarik an sangat berguna.
    sedang dipraktikkan..

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...