kelab blogger ben ashaari, KBBA,

16 June 2014

Pengalaman First Time Naik Kuda



Pengalaman First Time Naik Kuda buat aku rasa macam hebakkkk jer..... rasa teruja gilaa nak duk atas kuda yang real.... masa tu start terbayang-bayang, aku ni kalau pro tunggang kuda, agak-agak comel tak?? 


cara tunggang kuda, kereta kuda, pengalaman naik kuda, ride horse, tunggang kuda, naik kuda, jual kuda, penjual kuda, harga kuda,


Tapi itu hanya before naik ler... bila dah start naik... rasa menggigil satu badan... tetiba  bibir mulut pucat lesi macam takde darah mengalir.... keras kejunggg aku kat situ.... penakut tak hengat... muahaha...


cara tunggang kuda, kereta kuda, pengalaman naik kuda, ride horse, tunggang kuda, naik kuda, jual kuda, penjual kuda, harga kuda,


Terpekikkk terlolonggg tanpa rasa malu..
Okey...percubaan kali pertama aku naik kuda is failed....!!!


cara tunggang kuda, kereta kuda, pengalaman naik kuda, ride horse, tunggang kuda, naik kuda, jual kuda, penjual kuda, harga kuda,


Macam best je aku tengok En.Yie rilex je naik kuda... walaupun ni pun pengalaman pestaim dia tapi nampak okey jer... kekok pada permulaan jer... katanya rasa macam nak jatuh.. bila kuda tu melangkah kaki kiri, dia rasa macam nak jatuh belah kanan, bila kuda langkah kaki kanan, rasa nak jatuh belah kiri lak.... susah nak imbang badan katanya...


cara tunggang kuda, kereta kuda, pengalaman naik kuda, ride horse, tunggang kuda, naik kuda, jual kuda, penjual kuda, harga kuda,


Second round, dia dah pandai control kuda tu dah... dah pandai nak gerakkan tali kuda tu untuk belok kiri, kanan dan stop.... tapi pandai setakat buat jalan-jalan biasa je laa... nak suruh kuda tu berlari dia tak pandai lagi... jalan slow-slow je dulu... okey, aii is jelesss sama kamu bangggg...!!!


cara tunggang kuda, kereta kuda, pengalaman naik kuda, ride horse, tunggang kuda, naik kuda, jual kuda, penjual kuda, harga kuda,


Ekceli, mertua adik ipar jaa (parents biras aku) dia pelihara kuda... ada banyak ekor gak... dia penjual kuda.. makanya itu yang kitorang amik kesempatan untuk naik kuda FREE ni... hew hew hew... instruktor tu sepupu biras aku.. dia la yang ngajor kitorang hari tu... kuda tu pun milik dia... sebab yang ni antara kuda yang kecik dan rendah... yang lelain sume nya bebesor dan tinggi languttt.... mana mampu kami nak panjat wehh... yang ini pun kena guna khidmat tin... kih3




Okey disebabkan aku belum berjaya atasi penakut aku ngan benda yang berbulu lagi busukkk ni, aku kena cabar oleh mereka semua untuk test naik sekali lagi. diorang nak aku just dudukkkk je atas kuda tu, tanpa meraungg.... halamakkk....?? okeyy... aku sahut... setakat suruh bergambar dan kasi peace atas kuda, apa ada hal??? ye dakkk??? ~cakap besar!




Tinggg.... hahaaahaa... tengok, aku dah boleh buat peace hokey.... even muka ku bagai senyum terpaksa, aku pasrah gak pandang kamera... korang ingat aku ni penakut sangat ke????




Kasi pose paling cunnnggg punya... 




Kurang 2 minit, menatang kuda ni duk bergerak-gerak pulak badan dan perut dia... terussss hancurrrr posing cun aku.... terus meraunggg tak hengat dunia.... tak adil punya kuda... jeles ngan aku lettew... saje nak buat aku histeriaaaa.... okey, yang kedua pun failed...!!!! hahhhaaa... sempat senyum sekejapan sajoooo... takleh nak berlama-lama, the kuda is jelesss with me....!!!!




Akhirnya, dah jom balik...!! kuda ni perlu di mandikan katanya... lepas letih, berpeluh dia kena mandi sebersihnya... barulah kesihatan kuda ni terjaga... itu kata cik abang dalam gambar ni... ada gak aku tanya ayah biras aku tu, berapa harga sekor kuda ni... dia cakap tengok umur, tengok saiz dan tengok jantina gak... yang pasti mahal melambung harganya... berkali ganda mahalnya berbanding lembu.... ermmm binatang peliharaan untuk orang kaya nie.... (^_^)




Dua beradik yang tak habis-habis gelakkan aku hari tuuu.... bukan setakat mereka je... biras aku pun sama... fikri pun sama gak... dia pun sindir-sindir aku... "Mama takut naik Kudo" sampai hati korang yekk.... siap canang kat Mil dan Fil aku lagi... malu aku kena gelak dek Mertua.. sobs sobs.... nanti arrr, sikit lagi aku nak praktis kaw-kaw punya... nanti korang pulak terjengil mata tengok aku.... kih3




8 comments:

  1. hahhahha kalau hari-hari naik nanti biase ^_^

    ReplyDelete
  2. xper jaa..nnt g kelas belajar menunggang kuda..:)

    ReplyDelete
  3. tak pernah naik kuda...seram ehhh...

    ReplyDelete
  4. seronok kannn naek kuda..dulu mula2 ecah try memang takot jugak..tapi sebenarnya ok je..cuma nafas kuda kat perut tu kadang2 wat kite rasa risau..hehe

    ReplyDelete
  5. kaki x lepas tin tu he3... comey comeyyyy

    ReplyDelete
  6. waa..berani ..
    lya mmg xkan naik kot..trakut..kecuali kereta kuda

    ReplyDelete
  7. syoknya.
    saya prnh naik kuda msa zmn skolh rendh.
    msa buat hri kk.

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...