kelab blogger ben ashaari, KBBA,

22 June 2014

Remaja OKU di Temui Kurus Kering






[Remaja OKU di Temui Terkurung]


“Apabila orang lihat keadaan dia, semua orang salahkan saya, tetapi adakah mereka mahu menjaganya sepanjang ketiadaan saya di rumah. Tiada siapa yang sanggup menjaganya kerana dia cacat,” 


“Saya tidak pernah mendaftar anak saya dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kerana tidak tahu caranya dan terpaksa meninggalkannya sendirian kerana bekerja mencari wang,”


“Bukan saya tidak sayangkan dia, sebab saya sayangkan dia saya membuat keputusan itu. Saya fikir apa akan jadi pada Muhammad Firdaus jika saya mati nanti. Ajal maut di tangan Allah SWT, saya tidak tahu jadi saya perlu bersedia,” 





~Kenyataan Ibu Mangsa, Lola 40 Tahun.~



remaja oku 15 tahun, remaja oku dikurung, remaja OKU ditemui terkurung, remaja oku terkurung, remaja oku, oku di temui terkurung

remaja oku 15 tahun, remaja oku dikurung, remaja OKU ditemui terkurung, remaja oku terkurung, remaja oku, oku di temui terkurung
 
 
Terasa bagaikan tidak munasabah segala pengakuan dan alasan yang di berikan oleh Ibu mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Lola itu. (tak masuk akal). kesian sungguh pada Muhammad Firdaus ni.... dengan keadaan fizikal yang kurus kering, terpalit najis di badan, kepala. baju pula mereput di badan, membuatkan kita tertanya-tanya sejak bilakah dia di biarkan begini???

Jadikan kisah ini sebagai satu iktibar dan satu pengajaran untuk kita semua... sedih sungguh hati, dah macam kanak-kanak di Somalia pulak aku tengok... Allah saja tahu... marilah kita sama-sama mendoakan kesejahteraan adik Firdaus ni. semoga dia cekal dan kuat untuk meneruskan kehidupan.




6 comments:

  1. Sikit pn sy xpercaya.. kalu bz sekalipn x kn ank tu d biar sebegitu? Tgk keadaan bdk tu kita da tau dia xterjg dan xterurus sejak sekian lama

    ReplyDelete
  2. pelik betul mak dia. takkan kerja 24 jam kot.

    ReplyDelete
  3. tgk keadaan budak ni..mmg langsung tak dijaga atau disentuh..biar gitu saja.kesian kat budak tu.

    ReplyDelete
  4. tak masuk akal...alasan...banyak cara lain..

    ReplyDelete
  5. Berita beberapa minit tadi. Statement oleh Mohamad Hapil/Timbalan Pengarah JKM N9 "menjejaki bapa Muhammad Firdaus dan slow talk supaya willing untuk menjaga anak dia".......... BIAR BETUL?!?!? ITU KE JKM N9 PUNYA S.O.P?!?! are you really serious with that statement?!?!

    ReplyDelete
  6. kalau dia orang jaga, sudah tentu mahu kerna adik firdaus akan banyak datang duit sededkah pelbagai pihak mulai sekarang..sudah tentu dia orang ni / orang2 tertentu ambil kesempatan mahu jaga, nanti budak ni tak terurus lagik....kesian kan..lebih baik pihak kebajikan yg jaga, i guess lebih selamat and terator..

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...