kelab blogger ben ashaari, KBBA,

12 August 2014

Belut Dan Ayam Goreng Berlado



belut goreng berlado, ayam goreng berlado, ikan keli goreng sambal, din rio, belut, resepi, cara nak buat, cara nak amsak belut, celup tepung,


1. Goreng Celup Tepung - Potong nipis-nipis isi ayam dan belut (boleh juga guna udang atau sotong). cuci bersih. kemudian salutkan dengan garam dan tepung jagung (tak perlu tambah air ataupun telor). kemudian goreng isi ayam dan belut tadi sehingga garinggggg...!!! (yang kaler kuning itu ayam. yang hitam itu belut). aku sengaja campur... heee...!!!


belut goreng berlado, ayam goreng berlado, ikan keli goreng sambal, din rio, belut, resepi, cara nak buat, cara nak amsak belut, celup tepung,


2. Hiris Bahan Ini - Hiris nipis-nipis bawang besar, cili padi, bwg putih, carrot dan bunga kobis (boleh gak masukkan kacang panjang, buncis atau brokoli). ikut-suka-hati-ko-ler nak campak apapun. nak lebih berseri, boleh letak capsicum hijau jugak....!!


belut goreng berlado, ayam goreng berlado, ikan keli goreng sambal, din rio, belut, resepi, cara nak buat, cara nak amsak belut, celup tepung,


3. Goreng Sekali Lagi - Panaskan 2 sudu minyak, masukkan ayam dan belut yang dah siap digoreng tadi. kemudia masukkan juga bahan-bahan yang di hiris tadi. masukkan garam, gula dan tok aji. letak kicap sotong sedikit, jika ada.


belut goreng berlado, ayam goreng berlado, ikan keli goreng sambal, din rio, belut, resepi, cara nak buat, cara nak amsak belut, celup tepung,


4. Perah Limau Nipis - Last sekali perahkan asam limau nipis. kaup balik biar rata hingga bawang dan cili padai tu menjadi layu dan wangi. (lagi banyak cili lagi best!) kemudian tabur serbuk lada sulah atau lada hitam (jika ada). Ok dah siap. sedap dihidangkan bersama nasi panas-panas bersama Tomyam atau Sup. selamat mencuba.....!!!






3 comments:

  1. wow..sdapnya..tp cik nor tak mkn belut..:)

    ReplyDelete
  2. belut sedap!
    tp kalau MG jgn ckp byk kali belu..nnti xlalu makan
    mse makan , makan je ..hehe

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...