kelab blogger ben ashaari, KBBA,

07 August 2014

Daftar Subjek @ Kursus Untuk Tahun 3



cara daftar kursus pjj usm, daftar minor major, minor pjj usm, daftar kursus tahun dua, daftar kursus tahun tiga, pjj usm, info pjj usm


Alhamdulillah syukur pada Ilahi, akhirnya aku dah menginjak ke tahun tiga Pengajian Jarak Jauh USM (PJJ). kelmarin aku dah pun selamat mendaftar subjek untuk tahun ketiga. di tahun tiga ni aku amik 8 subjek iaitu bersamaan 28 unit. (tahun satu 26 unit. tahun dua 28 unit).


Fyi, aku study PJJ ni dalam bidang Sains Kemasyarakatan . Kursus Major aku ialah Antropologi-Sosiologi. Kursus Minor pula aku pilih Geografi. kenapa geografi? entah laa, itu aje bidang yang aku mampu hadap kot. takde pengiraan dan agak senang berbanding ekonomi, politik, sejarah, sains, akaun dan lain-lain.


jaakechik pjj usm, jaa kechik usm, jaa kechik pjj usm,


Kenapa belajar secara jarak jauh? 

"Aku pilih Program PJJ kerana hanya PJJ aje dapat memberi peluang pada individu yang sedang bekerja dan berkeluarga untuk further study tanpa perlu cuti kerja tanpa gaji dan tanpa perlu susah payah ke kuliah, sehingga family terabai." 

Best ke belajar PJJ USM?

"Bagi aku agak best la jugak, sebab syarat kemasukan PJJ USM tak ketat. minima SPM. tak terikat dengan jadual kuliah. plus lagi, yuran pengajian terrrr-murah dan tempoh pengajian yang teramat singkat. kelebihan yang takde pada Universiti lain."



Subjek Tahun 3  (Major Antro-Sosio + Minor Geo)

cara daftar kursus pjj usm, daftar minor major, minor pjj usm, daftar kursus tahun dua, daftar kursus tahun tiga, pjj usm, info pjj usm


Kelmarin aku baru selesai Daftar Kurus Untuk Tahun 3. alhamdulillah dah settled. camana nak daftar? senang aje, daftar jer secara online melalui Campus Online. klik "E-Daftar" kemudian key-in Kod Subjek (Minor, Teras, Elektif dan Subjek Universiti). tekan button Pengesahan, kemudian Print!


 cara daftar kursus pjj usm, daftar minor major, minor pjj usm, daftar kursus tahun dua, daftar kursus tahun tiga, pjj usm, info pjj usm


Subjek Tahun Satu (26 Unit) :


JKA 101/4 Pengantar Antropologi - Sosiologi
JKP 101/4 Pengantar Sains Politik
JKE 101/4 Pengantar Ekonomi
JUJ 103/3 Pendidikan Jarak Jauh Dan Literasi Komputer
JKJ 104/3 Kaedah Penyelidikan
JUT 101/2 Tamadun Islam Dan Tamadun Asia
JUL 401/2 Bahasa Malaysia 1V
JUH 101/2 Hubungan Etnik
JUE 100/2 Bahasa Inggeris Persediaan


Subjek Tahun Dua (28 Unit) :


JKA 212/4 Isu-Isu Antropologi Dan Sosiologi
JKA 213/4 Ketidaksamaan Sosial
JKA 214/4 Manusia Dan Persekitaran
JKA 216/4 Paradigma Dan Teori Sosial
JMG 101/4 Pengantar Geografi
JMG 211/4 Geografi Manusia
JUS 101/2 Teras Keusahawanan
JUE 200/2 Bahasa Inggeris 1


Subjek  Tahun Tiga  (28 Unit) :

JKA 314/4 Agama Dan Masyarakat
JKA 315/4 Isu-Isu Perbandaran Di Negara Membangun
JKA 316/4 Budaya Dan Epidemiologi Penyakit
JKA 317/4 Falsafah Penyiasatan Sosial
JKA 319E/2 Kaedah Perancangan Cadangan Dan Laporan Kajian
JMG 212/4 Geografi Fizikal
JMG 316/4 Geografi Ekonomi dan Pembangunan
JUE 300/2 Bahasa Inggeris 11


Kat atas ni, antara senarai subjek yang aku ambil sepanjang aku belajar PJJ USM ni. so far alhamdulillah, untuk tahun satu dan tahun dua aku lulus kesemua paper. takde yang perlu di repeat. syukur sangat-sangat. so, untuk tahun tiga ni aku harap boleh lulus semua gak. doakan aku yekk!

Jika segalanya lulus dengan baik, insyaAllah untuk tahun akhir nanti aku hanya perlu ambil sebanyak 20 Unit sahaja. untuk tahun ini juga, aku berazam untuk Daftar Exam Muet. coz aku belum ada Sijil Muet lagi ni. harap-harap di permudahkan segala urusan ku!

Azam aku nak graduate dengan cemerlang wehhh...!!! doakan aku yer kawan-kawan. pada yang berminat nak buat degree secara PJJ tu, mohon ready lah yer. bulan Disember nanti insyaAllah akan ada permohonan baru kot. jika ada, aku bagitahu nanti yer...



Thanks and Regards,
Jaakechik.


Sebarang kemusykilan, pertanyaan atau cadangan sila email ke :

12 comments:

  1. all the best in your future undertakings Jaa...

    ReplyDelete
  2. Gudluck Jaa

    Best nya dapat further study .. walau PJJ

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak Jaa, semoga berjaya dengan cemerlang. sheila teringin nak sambung belajar tapi taktau nak amik course apa. hahaa dah lama sangat tak belajar, otak cam tepu sket hihiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. terima kasih ye shiela. jom la sheila kalau nak join PJJ jugak. permohonan baru insyaALLAH akan di buka bulan Disember 2014 nanti. ada macam2 kos yang boleh dipilih. nanti jaa update jika ada tawaran tu yek...

      Delete
  4. Alhamdulillah..gud luck ja...moga suksess sentiasa

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum kak jah..isnin nie sy orientasi di USM..Kos sy ambk sama dgn kos akak..nnti bolehlah mntk bantuan mana yang x faham..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. hai dalinda! selamat ber-orientasi. apa yang mampu insyaALLAH saya akan bantu. boleh drop komen di blog, by email or inbox FB.

      jaakechik@yahoo.com
      www.facebook.com/jaakechik

      Delete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...