kelab blogger ben ashaari, KBBA,

06 August 2014

Jom Makan Pulut Durian



Musim durian semakin menjadi-jadi sekarang ni kan. di tepi-tepi jalan berduyun-duyun orang jual durian. 12 biji RM10 hingget je pung. murah gilaaa. awal-awal hari tu kemain mahal kebabom rege dia. RM5 sekilo. beli sebijik pun dah lebih RM10. itu belum kira kalau Durian Kunyit lagi tuuu... berpuluh hingget 1KG!


cara buat pulut durian, resepi pulut durian, resepi, cara nak buat, pulut durian, pulut durian yang sedap, cendol pulut,


Meriah sangat berbuah hingga berlambak-lambak, terus harganya jatuh merudum. kebun Pak mertua aku di Kg. Chuchoh Puteri tu pun katanya 30 sen je 1kg sekarang ni yang dia jual pada pemborong. adoiii kesian sungguh tau. akhirnya, buah yang lebat berbuah terus tak abis nak makan. nak jual pun tak berbaloi sbb terlalu murahhhh!!



cara buat pulut durian, resepi pulut durian, resepi, cara nak buat, pulut durian, pulut durian yang sedap, cendol pulut,


So, apalagi meh kita buat PULUT DURIAN. yummeh!! 


cara buat pulut durian, resepi pulut durian, resepi, cara nak buat, pulut durian, pulut durian yang sedap, cendol pulut,


Masak santan pekat bersama sedikit air dan garam.


cara buat pulut durian, resepi pulut durian, resepi, cara nak buat, pulut durian, pulut durian yang sedap, cendol pulut,


Kemudian rendam beras pulut 1 jam pastu kukus! sambil kukus sesambil renjis air sedikit pada pulut tuh. kalau tak buat begitu, tak masak rata pulak dia. kang keras kejung haruuu je...


cara buat pulut durian, resepi pulut durian, resepi, cara nak buat, pulut durian, pulut durian yang sedap, cendol pulut,


gula melaka dan gula pasir


cara buat pulut durian, resepi pulut durian, resepi, cara nak buat, pulut durian, pulut durian yang sedap, cendol pulut,


Fuyoohhh.... sedapnya weii... letak pulut sikit, gula sikit, santan sikit, pastu letak durian banyak-banyak... waaaaahhh syurganya..... sesunggunya buat sendiri lebih puas hati. boleh makan banyak-banyak sepuas hati. wee...!! sedikit tips, kalau tak nak bagi "rasa panas" selepas makan durian, sila minum beberapa teguk air dengan menggunakan kulit durian (jadikan sebagai cawan). selamat mencuba!!




5 comments:

  1. lama tak makan pulut derian ni....oohhh windu kampung

    ReplyDelete
  2. sedap kan style kelantan ni
    sebab kat pahang ni dia masak selalu
    durian dgn santan :)

    ReplyDelete
  3. Ana sampai buat bubur durian. Melantak laa ana ngan kakak. Perghh..mabeles hingga menjilat jari. Hehe.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak jaa. perghh terliur tengok isi durian yang menggoda selera makan sheila hahahhahaa. my fav selain pulut mangga. hehehhee

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...