kelab blogger ben ashaari, KBBA,

28 September 2014

Cara Mengakses WEBEX (SV ONLINE)


~sila klik gambar untuk paparan yang lebih besar ~


Awal ogos hari tu, E-learning tak leh nak buka. asyik error manjanggg. rupanya dia berwajah baru. tahun pertama pesen lain. tahun kedua pesen lain. tahun ketiga pun pesen lain. alwez bertukar wajah E-Learning USM ni.  ada satu kali tu, 2 minggu tak boleh nak akses sebab sedang upgrade. 

Actually, always kena login E-Learning ni untuk tahu info semasa. apa yang lecturer update. dah ada nota ke belum. dah ada esaimen ke belum. semuanya bergantung harap dengan E-Learning PPPJJ USM ni.  tiap kali buka, tiap kali berdebar. saspen betoii. selagi takde esaimen, rasa legaaaa jer. bila dah start ada, mula laaa start rasa loya-loya-pening! kunun alahan ngan esaimen. bhahaha. adaaaa jer alasan. (T_T).

Pada yang berminat nak tahu, Portal E-Learning USM ni adalah website untuk student PJJ USM. kat sini la untuk kita nak tahu apa pesanan lecturer. nak tengok jadual kuliah, check esaimen, markah, notis or apa saja tentang pengajian, kat situ la tempatnya. belajar PJJ gini la, sume kena cek online. 


~sila klik gambar untuk paparan yang lebih besar ~


Untuk tahun ini, PPPJJ USM telah memperkenal satu sistem baru dalam sesi Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) iaitu WEBEX. memula dapat jadual, terus aku jadik blurr apa benda lak WEBEX ni? 

Rupanya sistem ni lebih canggih lagi. tak perlu gi ke Pusat Wilayah lagi. boleh akses di rumah sahaja secara online. siap boleh tanyakan soalan secara live lagi dengan lecturer. ermm, satu inovasi yang bagus untuk kemudahan pelajar yang terikat dengan pelbagai komitmen lain.

Jaa dah pun ada pengalaman dalam menggunakan Webex ni. jaa ada Webex pada 20 September lepas untuk subjek JMG 316. pada yang tak tahu bagaimana caranya meh jaa terangkan step by step. semoga membantu mereka yang masih blurr tentang Webex ni.




Masuk ke Pages Subjek anda. contoh kalau JMG 316 masuk la kat sana. kalau kelas JKA 101 pi la kat pages JKA 101. kat situ nanti pihak admin E-Portal akan letak LINK untuk akses Webex. lihat contoh gambar di atas tu yer. korang klik je link yang diberi tu. kalau kurang jelas. sila klik gambar untuk paparan yang lebih besar. 




Klik Yes.




Klik OK.




Masukkan Nama dan Email Address USM Anda
Kemudian Klik Join.




Klik : Download and Agree.

~sila klik gambar untuk paparan yang lebih besar ~




Klik Kotak sepertimana diatas

~sila klik gambar untuk paparan yang lebih besar ~




Klik : Run

~sila klik gambar untuk paparan yang lebih besar ~




Baca step 1 dan step 2

~sila klik gambar untuk paparan yang lebih besar ~




Sila klik 3 step seperti diatas 

~sila klik gambar untuk paparan yang lebih besar ~




Klik : Yes or No





Okey done....!! anda telah berjaya mengakses Webex sekarang!!! Semoga tutorial ini dapat membantu para student PJJ USM yang lain yang masih tak tahu bagaimana cara untuk mengakses Webex dan Tonton SV Online di komputer anda. selamat ber-Webex and Happy Study uolls...!!!




Thanks and Regards,
Jaakechik.


2 comments:

  1. sis juga pernah PJJ kat uitm ... perghhh . apa yg sis blh kata , selamat maju jaya .

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...