kelab blogger ben ashaari, KBBA,

12 November 2014

Didik Anak Memang Mencabar!!




Sejukkkkk tengok pe'el fikri sejak dah menginjak ke umur 3 tahun ni tau. dah makin cerdik hari demi hari. Surah Al-Fatihah dah mampu dia hafal. syukur tak sesia kami laki bini mengajar. bangga jugak tau, bila dia dah mampu baca Al-Fatihah. walaupun masih ada pelat (telor) tapi kira okay ler dengan usia dia yang 3 years tuu..




Kalau nak ikutkan memang payah nak didik anak-anak ni belajar sesuatu benda yang baru, especially bab baca ABC, hafal animals in English, 123 in English dan Alif Ba Ta. tapi kita sebagai ibubapa jangan cepat putus asa. kena selaluuuuuuu ajar benda berulang-ulang. lelama inshaALLAH dia akan ingat. 




Jangan cakap macam ni, "Eh anak saya kecik lagi. mana pandai lagi." kita kena ajar jer. jangan banyak beri alasan. ajar slowwwwly dan yang penting secara berterusan. kita sebagai ibubapa jangan cepat give-up jika anak kita tu macam buat tak endah je time belajar.

Jaa sendiri pun ajar fikri time drive kete, time pakai pampers, time mandi dan sebelum tido. kita kena banyak bercakap ngan dia. kena ingatkan dia selalu sesuatu yang kita nak ajar tu. lelama dia akan "dapat tangkap". InshaaaaaaAllah.



Thanks and Regards,
Jaakechik.

2 comments:

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...