kelab blogger ben ashaari, KBBA,

30 January 2014

I'm At Home Now!!!





Semalam exam paper ke-4 di USM. exam tamat pukul 5.30pm, tapi aku keluar awal (5pm) kunun semangat nak balik kampung selepas abih exam tuh... heee!

Kami dapat cuti sempena Tahun Baru Cina selama 4 hari (30 jan - 02 feb). tapi di sebabkan jaa punya jadual pada 4 feb baru ada kuliah makanya aku boleh cuti panjang lagi di kampung...

5-6 hari gak kot! rindu wehh pada keluarga tersayang... my laki... my anak... my parents... adik-beradik and keluarga my MIL jugak... miss them so much...


 


Biasanya tetiap hari hanya mampu video call jer ngan Fikri dan En.suami bagi melepas rindu. sepanjang dok kat sini walau hati tenang tak ingatkan keje-keje ofis... tapi hati tak tenteram teringatkan keluarga...

Lebih kurang jam 6.45pm kami bertolak keluar dari Pulau pinang. berebut redah jammed kat atas jambatan ngan orang yang baru balik keje... 

Pukul 11.50pm akhirnya kami selamat saampai di rumah tuan punya kete di rantau panjang. jaa balik tumpang kawan. 4 orang sebuah kereta. sumenya dari geng AADK jugak. cuma berlainan ofis.

Ana tak balik coz dia ke KL. dia nak ke Sunway Lagoon.




Tinggggg.... akhirnya fikri dah ada dalam dakapan daku semalam... hepy tak terkata aku wehhh.... cumanya sikit terkilan bila Fikri macam buat derkkkkk je ngan aku...

Kemain sombong aihhh... taknak cakap langsung... dia boikot aku ke hape?? sebelum ni en.suami cakap bila ada yang tanya dia "Mama Gi Mana?" fikri akan jawab "Mama Tinggal Adik".

Tu yg dia buat donnoo ngan aku kot! hahaha

Tapi hari ni aku memang hepy... akhirnya setelah 11 hari duk penang. balik gak aku. rindu pada anak menggunung tingginya... rindu pada laki ???? melangit tingginya???

Hahhaha.. ko pikir ler sendiri hoiii...




Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :


27 January 2014

Kereta Meragam + Dewan Exam = Dugaan Berganda


Assalamualaikum


Petang tadi kul 4pm jaa ada exam (JUS101). kul 3.10 jaa dah mula turun dari hostel dah. hajatnya nak gi awal sikit coz nak singgah makan di Desasiwa Bakti Permai.

Jaa suka lunch kat situ coz banyak pilihan makanan. so takde ler muak duk makan menu yg sama tetiap hari macam kat kafe asrama jaa ni. lauk pauk terhad. pastu bila dah petang sikit HABIS!!

Sedihhh wooo...


~abaikan spek mata aku yg bengkok nam-belas itewww~


Then, berbalik pada cerita awal tadi... masa Ana start kete dia... langsung tak hidup wehh... uuuu kenalin resah gak waktu tu... ye la dah la nak gi makan, pastu ada exam lagik... gila tak risau??

Pastu, jaa dah cakap "Sah bateri kong nih". masa tu dah pukul 3.20pm. then terus kitorang tumpang naik kete orang lain gi ke dewan DKSK.

Masa tu benti jap pikir hal kete, hal perut yg lapar... now kena gi exam dulu...

Kat dewan exam ni pon, ada benda tak best gak berlaku...

Kemain kitorang sampai awal. 3.35pm dan duk di kerusi paling belakang (nak meniru). last2 pengawas peperiksaan cakap : "Sesiapa yang tak dapat kertas soalan sila ke dewan exam sebelah. kertas soalan sudah habis"

Adoiii laa menyusahkan betul laaa.. kita kemain awal sampai last2 kena tukar dewan pulak. kertas soalan boleh habis. eh, macam pelik pulak... takkan tak bwk lebih sikit kot. bukan kami je tak dapat hampir 20-30 orang kena pindah ke dewan sebelah..

Melambatkan masa.... memeluhkan ketiak aku... menghilangkan fokus aku... menambahkan nervous akuuuuu je... heeeeeeeee sabauuuu je lahhh.... 

Then 1jam 15 minit berlalu... waktu exam pon tamat... (5.15pm).




Habis exam, kitorang pun decided untuk naik bas USM untuk balik ke hostel... tungguuuu punya tungguuu... kemain lama bas nak muncul heh... gerammmm pulak rasanya... panas wooo duk kat bus stop nih!

Tapiiiii sempat lagi selfie tuuu... sebagai bukti aku naik bas! hehehe...




Hampir setengah jam kot baru ada bas USM nih... bas ni FOC je untuk student pjj.... dan kebanyakkan pengguna bas ni ialah student yg duk kat RST (Restu, Tekun, Saujana).

Sebab RST jauhhh di seberang jalan nun... atas bukit dan takleh nak bawak masuk kereta pulak tu... so kalo nak kemana-mana memang student RST mengharapkan shuttle bus ni lahh..

Jaa pulak ni first time naik bas ni utk intensif tahun ini.. ~berapa kali "ni" daaa??




Muka ke-hepy-an bila berjaya "berebut seat". (^_^) bus ni pojaaannn ramai ni. berebut-rebut orang nak naik. yg tak berjaya dapat seat, sila lah berdiri. hewhewhew.

Sesampai je di hostel terus cari jalan camana nak settle-kan problem kete ni.. akhirnya usaha punya usaha ada gak yang sudi tolong (Pakcik kafe). dia tolong panggilkan pomen mekanik untuk kami.




15 minit menunggu.... tingggg dia sampai... itu haa yang chinesse tuh... dia datang siap bawak seketoi bateri keta lagi... hehehe.... fuhhh nasib ler ada penyelamat! terima kasih ya Allah kerana permudahkan urusan kami di waktu ini..

Then kautim punya kautim... dari harga RM180 kitorang boleh dapat rege RM170 (brand panasonic). kira okay ler kan rege dia... biasanya 160-180 gak rege bateri tu kat tempat lain kan?




5 minit je pon amik masa tukar bateri tuh... pastu molek-molek jer kereta tu hidupp... alahai.. pandai ko yer bateri? nak habis hayat pun tak agak-agak... time camni gak ler ko nak menyelit...  

Kesian member ofis jaa si ANA tuuu...

Melayangggg RM170.... gara-gara bateri! COBAAANNNN!!!



26 January 2014

Jenjalan Penang With Rakan Blogger





25 Januari 2014 - Cik Nur, Cik Aini datang ke Penang... diorang datang sini mai nak culik Chic Na gi Kulim. So, apalagi Jaa ngan Shu pun turut join sekaki jumpa diorang...

Memula masa duk wassap, cakap nak jumpa jer. last-last bertukar ke plan B. jaa ponteng kuliah dan ikut diorang merendet sesama jugak..

Ada yang coba menghasut aku woii... aku yang iman nipis ni pon apa lagi terus mencair bila digoda.... wehihihi... eh, ye ke ada yang hasut? ke diri sendiri gediks nak ikut? :p




Kami tak ke mana-mana pon. just jenjalan ke Chowrasta. teman Cik Nur beli keychain... pastu memasing ter-beli shawl yang murahhhh.. 2 = RM10... huuu murah wehh, cecomel lak tuuu...

Selepas gi ke Chowrasta, kitorang gi makan lak... kitorang gi makan kat Nasi Kandar Kapitan. Chic Na mengidam nak makan kat situ katanya...


 


Makanya, silalah beratur wahai murid-murid...




Okey sebelum tu jaa nak citer, jaa benornya first time jumpa Cik Nur ngn Cik Aini nih... kitorang sume ni hanya kenal melalui blog jer... termasuk gak Cik Na dan Shu.

Dari kanan : Jaa, Cik Ai, Shu, Chicna dan Cik Nur.

Jom klik nama-nama diatas untuk terjah ke BLOG mereka....





Tapi Chicna ni (tgh) jaa dah banyak kali jumpa dan Shu pulak (kanan) ni kali kedua jaa jumpa dia.. pertama kali jumpa ialah masa januari tahun lepas (Refer entry INI).


 



Tapi bila tengok lam gambar ni macam kamcing je kan?? sweet pulak gambar yang Cik Ai dok tonyoh tenyeh kepala jaa tuu... nampak je macam tenyeh tapi takkkk pon. itu sentuhan manja dari Ai... :)

Siapa sangka first time jumpa terus boleh mesra kan??? hewhewhew..


 


Tak sangka pulak dari langsung tak mengenali, terus boleh naik kereta sekali, jenjalan dan makan-makan together-gether... seronok... dah macam member dari zaman sekolah pulak rapatnya...




Dari sebelum hidangan sampai sampai ler saat makanan habis dimakan, sumenya sibuk duk bergambar... blogger katakan, haruslah snap gambar banyak-banyak kann??

Nanti boleh tayang dalam blog (^_^)




Jaa makan Cheese Nan Tandoori, Cik Ai makan Nasi Biryani Ayam. Cik Nur ngan Shu pilih menu Nasi Kandar lauk Ayam Madu. then Cikna pilih lauk Ayam Goreng...




Seronok sembang ngan diorang semua... hampir 3 jam keluar bersama terasa sangat pantas... jaa pulak masa tu nampak mmg hepy, tapi dalam hati.... jaa tengah susah hati coz terbawak kunci bilik... makanya roomate jaa tak boleh masuk bilik.

Roomate jaa tak ikut kami, coz jaa tak jangka pulak nak keluar masa tu. (tak rancang pon) makanya takleh nak kuar lelama sangat la. jaa risau kawan bilik meroyan nanti... muahahaa...
 
Masa diorang datang USM tu jaa dalam dewan nak tunggu next kuliah, tapi nak join ngan diorang punya pasal jaa sanggup ponteng kelas...!!

Jaa duk hepy-hepy goyang gedixx ngan geng blogger, roommate jaa pulak duk susah hati di asrama nun... adoii laa... kesian dia... terpaksa la dia melepak kat loby hostel hampir 2jam..

Nasib baik kat lobi ada sofa kerusi set + ada tv!!


 


Baideway, tengkiu pada Cik Ai yang datang dari Kulim dan Cik Nur yang datang dari Taiping yang sesusah mai sini ziarah kami bertiga di Penang ni... love u more bebehhhhh...!!

Next Januari datang ler lagi yekkkkk, kekeke!!



Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :


DTSP - Dewan Tunku Syed Putra






Sepanjang seminggu jaa dok di USM ni, semalam baru first time jaa ada kuliah di Dewan DTSP ni.. dulu masa di tahun satu, alwez ada kelas kat dalam ni...


 


Dewan ni ada 1 1/2 tingkat , ramai boleh muat dalam ni ooo... jaa kalo masuk sini suka dok tingkat atas... sebab kat bawah econ dia terlalu sejukkkkk... kat atas ni lebih syok kot!




Nih tempat febret kami.... hehehe.. kat atas ni orang tak ramai sangat... so tak segan sangat ler... niat di tahun 2 ni nak duk tingkat bawah dan palingggg depan benornya.. tapi tak jadi... cancel! 

Niat dah lariiikkk!!




Aku yang terawal sampai kat tingkat atas ni.... jom bergambor duluuuu...!!
tetiba masa ni member cakap, "Eh, besarnya jerawat mung!"




Nampak jerawat? Okeyy moh kita tutuppppp! :)
Haahahaha.... aku pon pelik.. kenapa subur pulak jerawat kali nih!




Babai.... doakan kejayaan aku yer sahabat....!!



Jom Follow Jaakechik. KLIK button dibawah :


Brunch di Subaidah Bistro dalam USM



NASI KANDAR SUBAIDAH, subaidah bistro, usm,

Subaidah Bistro buka cawangan dalam USM (depan DTSP)


Hoho.. hari0hari...meriahhhh!! dah macam kantin sekolah rendahh....
"Saya dulu bangggg..... Saya dulu banggggg...."


Nasi Kandar lauk Ayam Madu + Bendi = RM4.00


Brekfes di waktu Lunch = Brunch.....hehehehe...!!



Jom Follow Jaakechik. KLIK button dibawah :


25 January 2014

Kayuhan Ceria @ USM - 24 Januari 2014





Petang Jumaat kelmarin jaa takde kelas... so manfaatkan  dengan aktiviti yang sangattttttt melelahkan urat saraf, kaki, badan dan segala organ-organ aku...

Kayuhan Ceria  @ USM ---->  seronok tapi penat!

Aktiviti Kayuhan Ceria ni di ketuai oleh pelajar tahun akhir PJJ di USM... kitorang saling tak kenal pon.. tapi disebabkan kitorang sume ada group khas di FB (Group PJJ USM). makanya senang untuk kami berhubung...




Berkurun tak kayuh basikal..... kali ni aku buang tebiat pulak rajin nak join aktiviti riadah petang macam ni... biasanya kalo takde kelas aku lebih suka terperuk lam hostel jer..

Kali ni tergerak hati, nak cuba try test power "Gatehh Basikal"




Sebelum kami start program ni, ketua (Mokhtar Ahmad) beri briefing kat kitorang dulu... camana cara nak brek, camana nak adjust speed gear, bila nak kena tukar and etc etc..

Yang dalam gambar tu dia duk buat demo. katanya jangan guna brek depan time kita sedang kayuh laju... nanti kang "ter-wikang" dan jatuh... hehehe...


 


Waktu ni aku dah macam nak tergelak dah... ape kes nak kena ajar sesatu from A to Z nih.. dah macam kekanak ribena baru nak belajar naik beskal pulak... kekeke...

Rupanya setelah 5 minit perjalanan baru aku tahu.... apa fungsi penerangan yang diberi oleh dia tadi... amat berguna rupanya.. especially time nak ukah panjat dan menuruni bukit...


 


5 minit pertama aku dah pancit. laluan dalam perkarangan USM ni tersangatttt lah banyak bukitnya... jap naikkk... japp turun... pastuuu naik bukit... kemudian bukit lagi.. tinggi dan tinggi lagi...

Last-last aku surrender.... kena benti kayuh dan "gelek basikal" sambil jalan kaki... hahaha... penat wehhh... terasa separuh nyawaku pergi... huhu...




Penat tak terkata. sesak nafas. rasa nak pitam pun ada...

Bab turun bukit, itu detik yang aku paling suka... melajuuuuuu jer turun... terasa sejukkkk... me-release-kan tension sekejap... rasa hilang stress-stress yang ada...

Dapat minum air sejuk di mesin water cooler USM ni terus rasa COOL!! waktu tu, aku macam terasa syukur sangat dapat minum air... tetiba terasa betapa nikmatnya minum air sejuk.. hehehe...

Gelas takdak, apa pun takdak.. sume pulun minum macam tu jer... sungguh tak sopan oiii... tapi apa nak buat... dahaga di tahap melampau weh.. kering tekak!!

Gulpp..gulpp..gulppp... sedappppp... ~feeling minum laici!


kamera gopro, gopro, kayuh basikal, program kayuh basikal, pjj usm, kursus intensif pjj 2014,


Okey... meh kita tengok gambar dari Kamera Gopro pulak.... tuhhhh yang kat atas tu lahhh kamera Gopro... kecik tapi power! kamera ni biasanya orang yang suka traveling suka guna (backpackers)... 


kamera gopro, gopro, kayuh basikal, program kayuh basikal, pjj usm, kursus intensif pjj 2014,


Panas + Dahaga + Excited + Penat = Sakit Seluruh Badan (^_^)


kamera gopro, gopro, kayuh basikal, program kayuh basikal, pjj usm, kursus intensif pjj 2014,


Comeykan amik gambar guna Gopro nih... sume orang boley nampak... tak terkecuali... tak perlu tukar gilir photographer... cumaaa.... batang dia tu arrr menyibukkkk nak interprem... tak boleh nak elak doh hok tuh!

Pejam sebelah mata je laa... hehehe...




Lebih kurang 1 jam kayuhan... kami akhirnya berjaya pusing 1 USM.... penat jugak tau even hanya sejam.. jalan di USM tu bukannya alwez landai, membukitttt manjanggg... ~lap peluh!




Syabas pada En.Mokhtar yang anjurkan program sihat ni... boleh eratkan silaturrahim antara pelajar USM... dan saat jaa karang entry ni pun... program kayuhan ceria ni diadakan sekali lagi (petang ini)...

Ramai yang berminat nak join setelah tengok gambar-gambar yang di upload dalam Group PJJ USM... kiranya yang semalam tu Siri 1, hari ini Siri 2.. selamat berjuang buat semua!!

"Gatehhh jange tak Gatehh...."




Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :


24 January 2014

Aktiviti Aku @ USM Penang



pjj usm, intensif pjj usm, kursus intensif pjj 2014, pengajian jarak jauh 2014, pjj usm 2014, assignment pjj usm, blog pelajar pjj usm,


Alhamdulillah.. akhirnya berjaya jugak group jaa buat presentation untuk hari ini... markah yang kami bakal dapat tak tahu lah berapa... hope diberi markah penuh...~hope so!

Selepas present, kena buat laporan pulak... tapi hok tu lenkali ler kita pikir... for today aku nak relaxxx... coz today is jumaat... masa untuk tenangkan fikiran.... since petang ni jadual free!

Nak pecah dah otak 5-6 hari duk sini weh.... asyikkkkk duk hafal nota tetiap kali ada exam. banyak guna OTAK duk sini nih. rasa penat duk hadap buku manjanggg.... ngan selsema aku yang belum hilang.. buat aku tension... huhu...

Bertabahlah hati 5 paper je lagi.... (semua 7 paper).


pjj usm, intensif pjj usm, kursus intensif pjj 2014, pengajian jarak jauh 2014, pjj usm 2014, assignment pjj usm, blog pelajar pjj usm,


Pukul 10 pagi tadi ada exam JKA 212 (Isu-Isu Antropologi Dan Sosiologi). senang ke payoh??? so far ok laaa jugak.... (ayat sedapkan hati). soklan di tahun dua ni sumenya subjektif (esei pendek).

Susah ke senang ko agak ler sendiri... MUEHEHE...

Pukul 11.05 pagi jaa dah kuar dari dewan exam... then terus melaju ke Tesco Sungai Dua dengan Ana... nak window shopping... beli jajan... and etc etc... pastu settled shopping kami kenyangkan perut kat food court Tesco dulu...

Pukul 1pm terus balik ke hostel semula!



Sempat gak rembat 3 ketui baju untuk Fikri (^_^)

pjj usm, intensif pjj usm, kursus intensif pjj 2014, pengajian jarak jauh 2014, pjj usm 2014, assignment pjj usm, blog pelajar pjj usm,


Hok ni pulak cerita semalam... ini kelas untuk minor yang jaa amik. Pengantar Geografi (JMG 101). oh ye, lupa nak citer masa kat sini jaa sempat jumpa Blogger Fizafantagiro jugak. 

Tapi sempat sembang kejap je, coz memasing rushing kejarkan hal lain... 

So far, jaa belum jumpa lagi Blogger Chic Na kat USM ni... dia punya hostel jauh dari jaa... tapi takpe one day jaa kena adjust ngedate gak ngan dia nih.. tgh tunggu masa sesuai... :)

FYI, mereka pun buat PJJ di USM jugak... (*_*)




Ni pulok kisah bila ni yer? kisah semalam jugak kot... haha... tunggang terbalik aku punya susunan citer... aku main upload sekali harung jer sume gegambar ni... ni waktu kelas JKA212 rasanya kot...




Hok ni masa 22hb januari lagi nih.... masa tu kami on the way nak gi exam JMG211 (Geografi Manusia).. ewahhh sempat lagi selfie lam kete... gilo bergambar sangat! 

Bergambar ni satu aroma terapi... me-release-kan tension kata orang... betoi dakk? selfie, pastu up status di FB, wechat, IG, Twitter dan segala mak nenek media sosial yg ada termasuk blog.... 

Hahahaha... Kauuuu MAMPU???




Last but not least tepek lagi seketui sebesor-besor alam gambar perah-sangg daku.... kaler tudung kuning terangggg ang ang.... terasa macam kerabat diraja pulak... kekeke....

Jaa sekarang ni dah kembali tergilakan tudung bawal tau... ntah kenapa rasa macam sedap pulak pakai bawal plain nih... nak mai USM ni 7-8 lai aku borong...

Memacam kaler ado heh! meriah lemari aku! plus lagi regenya gilerrrr murahhhh... 5 hingget se-lai je pon.... aku terpengaruh ngan adik aku ler ni. pandai dia physco aku!

Ciskek betoi!
Jom Follow Facebook jaa dengan KLIK button dibawah :


23 January 2014

Assignment Tambahan Untuk Tambah Markah





Yang ini merupakan kuliah pertama jaa semasa di Kursus Intensif di tahun 2014 ini. kelas JKA216. masa ni  lecturer (Prof Dr Fatan Hamamah) bagitahu yang kitorang punya assignment FAILED!

90% dari kami semua buat assignment yang tidak menepati kehendak soalan... 90% tu dah sah-sah aku lah salah sorang dari mereka tu kan? hadoiii pening arrr!

Susah payah aku google point buat rupanya banyak yg salah...iskh!

Makanya, lecturer suruh kitorang buat 1 lagi assignment untuk "bantu" kitorang semua dapat markah lebih. kami kena buat 1 tugasan berkenaan "Tokoh-Tokoh Paradigma Sosial" by group.




20 orang 1 group... dan kena pilih orang yang duk dekat2 ngn meja kita jer.. kumpulan kami dapat tajuk "Max Weber". next kuliah kena buat presentation.. adoii agak susah wehh!

Dah la group yg baru ni langsung tak kenal mengenali. ketua group terus collect no.phone dan create group whatsapp. kat situ la kami berbincang dan set tarikh dan masa bila nak jumpa (disscussion).

Lecturer janji ngan kami dia akan beri markah untuk assignment yg lepas 5% (sepatutnya 20% tapi di sebabkan kitorang failed dia bagi markah kesian).

 Assignment yg baru ini dia akan kasi 15% (jika buat molek).




Sistem Pemarkahan PJJ USM ialah macam gini : Exam intensif (20%) + Tugasan (20%) + Final Exam 60%. makanya malam esoknya, kami sepakat turun berbincang di Kafetaria Desasiswa Aman Damai..

Sume orang turun padang. takde yg terkecuali!

Masa ni sume pakat khusyuk dengar Ketua bagi arahan. sesambil tu kitorang boleh gak memberi pandagan... dah kata berbincang kan.. so sesama buat!




Dari 20 orang dipecahkan kepada 5 kumpulan. setiap kumpulan ada bahagian tajuk masing-masing... perjumpaan habis kul 10pm. pastu naik ke bilik terus pulun google point penting..
Dan seperti biasa google sentiasa membantu... ahaks! kitorang just cari point je pun. bahagian editing (combine) orang lain buat. so sedikit senang lerrr.... google je pon! hiks!

Seronok buat assignment by group ni kalo semua bekerjasama... syabas kepada team kami.... memang sumenya sporting! pagi esok  kena buat presentation masa kuliah pulak... doakan kami berjaya yer.. 15% wehh markahnya. banyak tuhh!


:: ini ler untungnya dapat lecturer yg bagus.... dia akan "BANTU" student!!


DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...