kelab blogger ben ashaari, KBBA,

24 July 2014

Peace Collection Tetap Menjadi Pojaaaaan...





Bang ooo Bang... awat muka masam mencuka??? Alaaa.... tak romantik langsung lah...!!! puas si bini suruh senyum, tak jugak dia senyum, 2-3 kali snap tetap sama gak... malu katanya sebab aku duk selfie atas escalator (eh, betul ke aku eja ni?).




Agenda pada hari itu adalah untuk mencari baju raya aku!! tempat shopping peberet aku is KBMALL lahh... situ jer banyak pilihan yang hadooo... parking pun agak mudah dan PERCUMA! tak macam shopping complex lain yang kena bayar tapak parking RM2-3 sejam.... huhu... 


peace collection, baju raya, BAJU RAYA 2013, baju kurung 2014, BAJU KURUNG MODEN 2014,


Belek pastu try... belek lagi pastu try lagi... yang cantik kebabom takdak saiz 34... yang bebetul berkenan pulak takde kaler pink terang pulak... eh, payah sungguh ler mencarik baju yang raya yang bebetul macthing ngan baju pasangan kita nih... asyik kontra je kalernya!


peace collection, baju raya, BAJU RAYA 2013, baju kurung 2014, BAJU KURUNG MODEN 2014,


Selepas puas membelek dan menerai, akhirnya aku pilih gak Baju Kurung Moden Peace Collection yang kat atas ni. ya, ini spesis kurung moden not jubah. nampak je macam jubah, but bukan! ikutkan hati aku baju ni idok ler lawa sangat, but okla sebab kalernya bebetul matching ngn kaler baju En.Yie dan Fikri.... siap layer bertingkek-tingkek tuuu.... bhahaha...





Ushar gak kasut raya untuk fikri.... ada Kasut Budak Jenama B.U.M yang agak murah. so rembat seketul, yang kaler biru bertali tuh. aku request nak kasut bertali yang kaler merah but dah habis stok, yang merah cuma ada yang jenis tak bertali jer... ok laa... kami pilih biru BN laaa..




Balik rumah, kemain gumbira fikri bila tengok kasut raya dia... ayat first yang keluar di mulut dia "Uhhhh....BESAR NYOOOO....!!" pastu, terus mintak nak pakai... esoknya pun dia request nak pakai lagi... adoii laa...!! apapun terima kasih suamiku sebab tunaikan permintaan isteri mu ini yang impikan kaler pink untuk raya... hehehe...


20 July 2014

Result Awal Final Exam PJJ (Tahun 2)



cara cek result final exam, cara check result final exam pjj usm, final exam, final exam pjj, jadual exam pjj, exam pjj, pjj usm,
*sila klik untuk besarkan*


Result exam dah keluar...?? Ya! Boleh check melalui SMS ataupun melalui Campus Online. bagaimana result aku? alhamdulillah syukur... 8 subjek yang aku amik untuk tahun dua ni kesemuanya lulus. takde yang GAGAL @ LULUS BERSYARAT (*). 

Alhamdulillah syukur Ya Allah. mungkin berkat doa dari kalian juga ni... aku share info tentang PJJ USM di blog, korang pulak drop komen mendoakan aku... terima kasih.. terima kasih.. terima kasih.. pada yang masih takut-takut untuk join PJJ USM tu, korang tunggu apa lagi?? jom la weh sertai kami... (^_^)

Pejam celik, pejam celik, tak sangka dah habis 2 musim aku belajar. alahai, cepat sungguh masa berlalu. rasa macam baruuuu je pergi kursus orientasi hari tu.. hehehhee... Baideway, result awal  (Provisional) ni hanya untuk tahu lulus atau tidak jer. 

Result sebenar yang dalam bentuk gred dan pointer pula akan keluar pada 25hb Julai 2014 (3 hari sebelum raya puasa). Semester 122 tu, result yang tahun 1 punya. sedih kan, langsung takdak A. huhuhu. semester 132 adalah result yang tahun dua.  

Dalam tak study sangat pun, aku tetap mengharapkan keputusan yang terbaik... tipu ler kan kalo kata taknak result yang gempak dalam Final Exam PJJ USM... walaupun usaha hanya secebis, namun aku rasa aku dah buat yang terbaik kot. susah weh belajar secara jarak jauh ni. plus lagi bila kita ada komitmen lain. kerja + family. terasa 24jam sehari bagaikan tak cukup!!


cara cek result final exam, cara check result final exam pjj usm, final exam, final exam pjj, jadual exam pjj, exam pjj, pjj usm,



CARA CHECK GUNA SMS :


USM <jarak> RESULT <jarak> NO.IC <jarak> Angka Giliran
pastu hantar ke 15888



19 July 2014

Kerabu Pucuk Paku Cara Kelantan


Bahan-Bahan Kerabu Pucuk Paku


2 Ikat Pucuk Paku
1-2 Ekor Ikan Rebus
3 Biji Bawang Merah
1 Biji Bawang Besar
10 Biji Lada Hitam
5 Biji Cili Padi
3-4 Sudu Kelapa Goreng
1 Biji Asam Limau Nipis
1/2 Cawan Santan Pekat


cara nak buat kerabu, cara nak buat kerabu pucuk paku, kerabu pucuk paku yang sedap, kerabu pucuk paku yang mudah, resepi kerabu, kerabu, resepi,


1. Celur pucuk paku - Potong pendek-pendek. bersihkan. kemudian celur. tips, pucuk paku maintain kaler hijau selepas celur ialah, biarkan air mendidih dahulu, baru masukkan pucuk paku. pastu buh minyak masak 1 sudu. comfirm hijau cantekkkk jer dia....!!!


cara nak buat kerabu, cara nak buat kerabu pucuk paku, kerabu pucuk paku yang sedap, kerabu pucuk paku yang mudah, resepi kerabu, kerabu, resepi,


2. Tumbuk Bahan Ini - 10 biji lada hitam, 3 biji bawang merah, 1 ekor ikan selayang atau kembung yang di rebus (aku guna 1 ekor je untuk 2 ikat pucuk paku). aku tumbuk bahan tu sekaligus. kemudian tumbuk pulak sedikit kelapa goreng. letak atas pucuk paku.


cara nak buat kerabu, cara nak buat kerabu pucuk paku, kerabu pucuk paku yang sedap, kerabu pucuk paku yang mudah, resepi kerabu, kerabu, resepi,


3. Bubuh Bahan Ini - Hiris bawang besar dan cili padi. pastu masukkan santan pekat. aku masakkan dulu santan tu bersama sedikit air panas. masak sekejap aje. (sekali gelegak!). dalam santan tu, masukkan garam, gula dan ajino terus.


cara nak buat kerabu, cara nak buat kerabu pucuk paku, kerabu pucuk paku yang sedap, kerabu pucuk paku yang mudah, resepi kerabu, kerabu, resepi,


4. Kemudian Gaul - Gaul kesemua bahan-bahan tadi dalam 1 bekas biar rata kesemuanya sekali. pastu, perahkan 1 biji asam limau nipis. gaul lagi, biar mesra! pastu sila adjust rasa dia biar secukup rasa. Ok dah siap...!!!! Mudah kann...??





15 July 2014

Pakej Berbuka Puasa di Din Rio Corner



din rio, din rio corner, lokasi kedai din rio, restoran din rio, belut goreng berlado, ayam goreng berlado, tempat makan best di kelantan,


Pada orang-orang kelantan yang berada di sekitar Kota Bharu, nih aku nak share dengan korang OFFER baik punya. Pakej Berbuka Puasa di Din Rio Corner Jalan Pengkalan Chepa (berdekatan Maahad Muhammadi Lelaki) harga memang terrrrrbaikkkkkk... hanya RM39.90 untuk 4 orang...!!!

Pakej tu siap dihidangkan bersama Nasi Putih dan 5 dishes iaitu Ikan Siakap, Tomyam Campur, Ayam Goreng Kunyit, Kangkung Goreng Belacan dan Telor Dadar. memang A aarr menu dia, complete...!!!


 din rio, din rio corner, lokasi kedai din rio, restoran din rio, belut goreng berlado, ayam goreng berlado, tempat makan best di kelantan,


Aku cadangkan korang kedai ni, pertama ialah sebab ni adalah kedai abang kandung aku. kedua, sebab murah. ketiga sebab sedapppppp...!!! seriyes, tak tipu. tomyam dia sedap. maggi tomyam belut dia pun sedap. belut goreng berladooo dia pun sodappp!!!

"Kalu Tok Cayo, Gi Lah Try Sendiri...!!!" Nok gi situ, cuba mention owner dia yang korang ni pembaca blog jaakechik. mana tahu dapat AIR FREE segelas... ekeke...!!!






Gegambar kat atas ni adalah masa hari ke berapa puasa tah.. dah lupa tarikh sebenar... haha.. kami sekeluarga di-invited oleh abang aku untuk berbuka puasa di kedai dia... menu malam tu memang besttt..... Tomyam Gear Box.... fuhhh.... mabelessss....!!!

Pedas-pedas, masam-masam, panas meletop-letop mulut... sedap duk hirup kuah hoii... kena lak part tulang bebesor tuh, syurga laaaa bagi sesapa yang suka hirup lemak sum-sum tuu... srupppp-sruppppp ngan straw panjang.... sodappp!!!


din rio, din rio corner, lokasi kedai din rio, restoran din rio, belut goreng berlado, ayam goreng berlado, tempat makan best di kelantan,


Sekali lagi, aku nak ingatkan... kalau nak gi makan di Din Rio Corner ni, jangan lupa request Menu Belut atau Ayam Goreng Berlado yer... menu paling tersohor di kedai ini selain Tomyam Kaw.... aku yang duk tulis entry ni pun boleh menjejehhh ailio bila tengok gegambar ni semua... hehehee....



Nama Kedai : Din Rio Corner
No. Telefon : 017-6775712 (Din Rio)
Alamat : Berdekatan Sekolah Maahad Muhammadi (L)


12 July 2014

Salam Ramadhan 2014 / 1435H


salam ramadhan 2014/1435H


Alhamdulillah, hari ni masuk hari ke-14 Ramadan. masih belum terlambat rasanya untuk aku ucapkan Selamat Berpuasa untuk seluruh umat islam. busy sungguh ler aku di bulan puasa tahun ini. blog aku hanya ada satu entry sejak bulan puasa. 

Entry kelaut. mood kelaut. 24 jam sehari yang ada bagaikan tak cukup untuk aku. dah tak mampu untuk Update 1 Entry 1 Hari sepertimana sebelum ni. ikutkan hati, banyak perkara yang aku nak share di blog. termasuk resepi!

Tiap kali masak, aku alwez snap gambar untuk kongsi kat sini, tapi belum ada masa nak upload dan draftkan entry. masa untuk blogging dah tak seperti dulu. terkejar-kejar antara keje pejabat, kerja rumah dan bisnes di Bulan Ramadan. bisnes apa? oh, itu next entry aii tell you naa... (^_^)

Apapun aku bersyukur, readers masih berkunjung ke blog aku. trafik 1000UV++ ke atas setiap hari. ramai yang mencari Resepi Roti Jala dan Puding Gula Hangus. alhamdulillah, tak sia-sia apa yang aku share di blog ni. semoga sedikit ilmu yang di kongsi dapat memberi manfaat pada pembaca. 

Sama juga perkongsian cerita mengenai PJJ-USM, tak putus-putus juga jaa dapat email dan inbox dari readers untuk minta tips ke Kursus Orientasi PJJ USM pada Ogos 2014 ini. semoga korang dapat khatam segala tips dan segala pencerahan yang aku pernah kongsikan sebelum ni KAT SINI.  

Apapun, selamat berpuasa buat semua.... seriyes aku sangatttt rindukan blog aku ni.. rindu nak menaip kat sini... ini pun aku dapat curi-curi masa sebentar di office untuk update blog... just to say, Salam Ramadan Al-Mubarak 1435H... selamat berpuasa semua...!!!




02 July 2014

Pendidikan Jarak Jauh PJJ USM



pengajian jarak jauh usm, belajar secara jarak jauh, pjj usm, USM PULAU PINANG,


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera 


PJJ USM - Hari ini aku nak kumpulkan semua pengalaman sepanjang Tiga Tahun aku buat PJJ di USM. firstly, aku nak korang tahu yang aku tak dibayar walau seposen pun oleh USM untuk promote PJJ ni ya. (Bukan Entry Berbayar). Ianya perkongsian ikhlas dari aku untuk korang semua. semoga apa yang aku coretkan, memberi manfaat untuk orang lain!! (saham aku untuk hari ESOK!)

Aku harap setiap pengalaman yang aku blogkan ni dapat memberi sedikit pencerahan bagi sesapa yang masih blurr mengenai PJJ USM ni. semoga korang mendapat a few knowledges and mendapat sedikit semangat daripada penceritaan aku. even kita dah berusia, dah ada ramai anak, jangan jadikan ia sebagai penghalang. ingat, masih belum terlambat untuk sambung belajar!

Aku tahu, ramai jer yang berminat nak sambung belajar ni. cuma majoritinya risau kot takleh nak ikut. ye dak? mesti pakat risau otak tu dah berkarat laaa, risau kot takleh nak fokus laa, risau kot payah nak tinggalkan family laaa.... memacam hal yang kita fikir kan? especially bagi kategori mak-mak yang ada anak kecik tu haa... mesti berat hati nak sambung belajar. kan???

Jujur aku cakap, masa aku nak apply PJJ USM duluuuu, gitulah jugak persoalan yang duk ada dalam kepala aku ni haa. nak lagi aku ada baby kecik lagi masa tu (umur 4-5 bulan), lagi laaa buat aku rasa tak konfiden nak apply. tapi disebabkan ofismate aku pun apply juga, makanya aku pon apply gak laa. at least aku ada geng!

Aku apply dalam keadaan 50-50. nak ngan taknak sama banyak. tup tup permohonan Aku dan Ana berjayaaaa, terus perasaan nervous tolak tepi. rasa bangga pulak ngn diri sendiri bila mampu sambung belajar lagi, even dah ada anak and busy ngn kerja hakiki! biarpun hanya secara PJJ, aku tetap bersyukur! Boleh Baca Entry Ini untuk tengok betapa happy-nya aku waktu dapat tahu yang permohonan kami lulus!!!

  Entry Mengenai PJJ-USM :





Actually, masa aku memula apply PJJ USM tu, aku sendiri pun tak tahu pun yang PJJ USM ni takde cikgu mengajar kat depan kita. aku jugak tak tahu yang PJJ USM ni kita kena berkampung di kampus induk setahun sekali (setiap januari) selama 3 weeks for Kursus Intensif! aku ada gak google info-info tentang PJJ USM tapi payah nak jumpa yang complete!

Apa yang aku tahu, yuran murah, tempoh pengajian singkat! yang paling best ialah sebab syarat minima dia hanya SPM. acaner aku tak terpikat? bila permohonan aku lulus, terus pasang angan-angan nak grab pointer secantekkk mungkin. esok-esok kalau ada rezeki buleh naikkan Pangkat / Gred gaji aku! ~materialistik gila! kah3

Alaaa, korang jangan sedap gelakkan aku ya. sebab aku tahu, korang pon mesti gitu gak impian-nya kan? ntah-ntah ko punya impian lagi hebakkk dari aku! nak upgrade gaji. nak upgrade pangkat setinggi-tinggi-nya. betoii dakkk?

Takde orang yang taknak gaji besaq kan? taknak ngaku sudahhhh... but kalau korang punya gaji pokok bawah RM2000, korang takyah tipu laa, memang itu jer pon impian-nya bila sesapa buat PJJ ni. nak gaji besor, nak pangkat besor, bini besorrr je orang takmoo.... hiks!! 

Takde semangat nak sambung belajar?? baca doa ini : 


''Ya Allah Ya Tuhanku, Kau bukalah pintu hatiku untuk sambung belajar lagi. Kau Perkenankanlah doaku Ya Allah. Kau Permudahkanlah urusanku Ya Allah. Amin Ya Rabbal Alamin."


Letak kedua-dua tangan ke dada @ hati, pastu cuba baca doa kat atas tu sebanyak 3 kali.  dah siap doa, cuba tarikkkk nafas panjang-panjangggg, pejamkan mata dan cuba rasaaaa sejenak! adakah "terkesan" dihati??? ada rasa semangatttt?? atau takde rasa apa-apa??? apapun tepuk dada, tanya hati...?? cuma anda yang merasainya sekarang....!!! 



Sebarang kemusykilan, pertanyaan atau cadangan sila email ke :



01 July 2014

Buffet Ramadhan Casa Ombak



Buffet Ramadhan Casa Ombak - Bulan Ramadhan selain bulan ibadah, bagi aku Bulan Ramadhan juga bulan yang penuh dengan makanan yang sedap-sedap...!! Lauk sedap... kuih sedap.... Air pun sedap-sedap... Aku, seminggu nak puasa aku dah buat list nak masak apa, nak makan apa... Hari-hari duk pikir menu berbuka jer.... (^_^)

Bulan Ramadhan ni juga seronok sekiranya dapat berbuka bersama keluarga. Lagi seronok berganda kalau dapat berbuka di tempat yang esklusif contohnya, booking buffet ramadhan di Hotel atau Restoran Esklusif. Dapat pergi sekali dalam sebulan pun dah okey. Reward untuk diri sendiri. Reward untuk family jugak! 

Bagi penduduk sekitar Kuala Lumpur, kalau ada sesapa yang merancang untuk berbuka puasa di tempat yang esklusif, yang berkonsep Garden dan hidangan Style Buffet Stall dengan pelbagai menu-menu yang menarik, jangan lupa untuk membuat tempahan Buffet Ramadhan Casa Ramadhan ye....!!


Buffet Ramadhan Casa Ombak, buffet casa ombak, Buffet ramadhan, casa ombak, contest, harga buffet ramadhan casa ombak, lokasi casa ombak,


Promosi Buffet Ramadhan Casa Ombak - Sepanjang Ramadhan ini, Ombak Creative menawarkan Promosi Buffet Ramadhan dengan harga yang berpatutan dan ianya terbuka untuk sesiapa sahaja. Harga Buffet Ramadhan Casa Ombak ialah, RM55.00 untuk dewasa dan RM27.00 untuk kanak-kanak berumur 5-12 tahun. sesapa yang berminat untuk berbuka puasa di sini, aku suggest-kan korang booking awal, sebab takut full-house!!


Buffet Ramadhan Casa Ombak

Buffet Ramadhan Casa Ombak

Buffet Ramadhan Casa Ombak

Buffet Ramadhan Casa Ombak

 

Buffet Ramadhan Casa Ombak


INFO :  Ombak Creative merupakan syarikat event di bawah pengurusan Casa Ombak Sdn. Bhd. Ombak Creative sangat berpengalaman dalam menguruskan catering, majlis perkahwinan, majlis korporat dan persendirian. Casa Ombak ni bertempat di Jalan Damai KL. Mereka sangat berpengalaman dalam mengendalikan pelbagai events, mengikut kehendak customer. Antara contoh events yang di kendalikan Casa Ombak ialah seperti anjuran Majlis Dinner, Birthday Party, Majlis Perkahwinan, Majlis Pertunangan dan lain-lain lagi...!!


buffet casa ombak, Buffet ramadhan, Buffet Ramadhan Casa Ombak, casa ombak, contest, harga buffet ramadhan casa ombak, lokasi casa ombak,

  Apa Hebatnya Buffet Ramadhan Casa Ombak?


  • Pertama, aku suggest korang tempat ini, sebabnya Casa Ombak adalah milik keluarga Blogger Akma Omar! highly recommended orang putih kata. banyak review mengenai Casa Ombak ni.. Korang boleh jer google...!! 
  • Kedua, Harga yang ditawarkan sangat berpatutan. RM55.00 untuk dewasa. RM27.00 untuk kanak-kanak yang berumur 5 - 12 tahun. 
  • Ketiga, Casa Ombak menyediakan makanan yang sedap-sedap dalam suasana yang best dan kondusif yang berkonsep Garden dan Style Buffet Stall.  
  • Bilik solat pun disediakan! So, boleh melepak makan lama-lama sikit. lepas solat magrib korang boleh sambung makan, makan dan makan lagi...

Untuk Membuat Tempahan, Sila Hubungi :



                                        Call/Whatsapp : Akma Omar 013 2680001
                                        Tel : 03 21818750
                                        Call/Whatsapp : 013 624 1417
                                        Call/Whatsapp : 012 662 1062
                                        Facebook page : Ombak Creative
                                        Website: www.OmbakCreatives.com
                                      

Buffet Ramadhan Casa Ombak, buffet casa ombak, Buffet ramadhan, casa ombak, contest, harga buffet ramadhan casa ombak, lokasi casa ombak,



all picture credited to : www.OmbakCreatives.com



Contest SEO - Duit Raya Casa Ombak



buffet casa ombak, Buffet ramadhan, Buffet Ramadhan Casa Ombak, casa ombak, contest, harga buffet ramadhan casa ombak, lokasi casa ombak,


Entry Ini merupakan Contest SEO pertama yang aku join sepanjang dua tahun lebih aku aktif menulis blog. Sejujurnya, pengetahuan SEO yang aku ada cuma hujung-hujung kuku sahaja. tapi disebabkan nak try test punya pasal, aku join...!!

Agak susah sebenarnya nak verangan untuk menang bagi kategori SEO ni. sebabnya, untuk mengekalkan sesuatu entry berada di kedudukan teratas di SERP memang agak payah jika tak kaji Ilmu SEO secara mendalam.

Tambahan pula, ramai blogger otai yang join contest ni. mereka ini merupakan orang-orang yang hebat SEO. peluang untuk menang memang agak tipis. tapi aku cuba juga buat yang terbaik dengan menggunakan 10 Teknik Asas SEO yang aku selalu amalkan.

Selepas siap draft entry sebaik mungkin, aku terus publish. bermula dari sejam publish aku dah mula taip keyword "Buffet Ramadhan Casa Ombak" untuk melihat ada ke tak link aku di first page google. hari-hari aku google okey, untuk mengetahui perkembangan semasa entry siapa yang teratas.

Bila naik di tempat atas, aku senyum. bila turun satu-dua anak tangga, terus kecewa. huhu. apapun adat pertandingan ler tu kan. kedudukan di SERP memang tak stabil. naik turun tu biasa! apapun aku dah buat yang termampu. nak buat lebih hebat, cannot ler... pasrah dan berserah je laa... kalau ada rezeki, tak kemana...

Korang taknak join ke contest ni? contest ni terbahagi kepada dua kategori iaitu Kategori SEO dan Penulisan Terbaik. jom laa join wehh... hadiah memang lumayan...!!! duit cash okey... menang ke kalah itu belakang cerita, yang penting kita usaha dulu. tak gitu??




DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...