kelab blogger ben ashaari, KBBA,

28 January 2015

Cerita Kursus Intensif Tahun Tiga #2





24 Januari 2015 - Hari keempat intensif PJJ USM tahun ini. pagi ni ada kuliah pada pukul 10-11 pagi. sesiap nak turun kuliah selfie seketul sebelum make up di muka cair dan berminyak... muahahaha... dan pleaseeeee abaikan pemandangan di belakang yang bersepah pakaian tu yek...

Minggu ni blog aku penuh citer pasal Kisah USM je la yek.. layankan saja... setahun sekali je pon... nanti senang, kot sesapa yang bertanya ada apa ngan kursus intensif, apa aktivitinya, leh aku tunjuk entry-entry ni.... ko godek-godek baca ler sendiri... 




Sebelum kuliah kitorang turun brekfes kejap kat Cafe Saujana. aku amik bihun goreng campur megi goreng with telor sebijik. tapi tak sedapppp... grrrr!




Pastu cecepat rempit ke DTSP. aku sepanjang kat sini jadi pembonceng jer. senangggggg takyah susah-susah drive. bertenggek je kat belakang. siap selfie lagi tu.... hahahaha... gilaa tak habis-habis pangai aku nie... 




kami lalu ikut jejantas ni. hok belah kanan tu jejantas utk pejalan kaki.




Kuliah JKA 314 ni asyik citer pasal Max Weber dan Karl Mark je manjanggg! naik boring pon ada. kalau ensem takpe la jugak.... kahhhhh3




Habis kuliah singgah lunch di Cafe Indah Kembara pulak. sedap gak ikan sumbat tuuu... actually aku benornya tak suka makan nasi lembik (beras malaysia). sebab aku alwez makan beras siam kat rumah. (coz ore kelate majoritinya mkn beras siam). mai sini nasi sumenya ditanak lembik. dah macam pulut pulak aku tengok... thats why aku amik sikit je nasi tuu... 




Dalam dua jam duk dalam bilik tetiba rasa lapar againnnnn.... nasib baik ada spare Maggi Kari Letup... terus rendam air panas seminit, pastu tabur bilis goreng yang memang aku alwez bawak mai sini. srupppp sruupppp bertemankan milo panas... mabeless!!




Pukul 5 petang start exam subjek JKA314 pulak.. ni ler dewan exam kami... ni baru 1/3 ruang yang interframe. dewan ni agak besar okay... ramaiiiiii boleh muat ni.. soalan kali ni berbentuk esei... alhamdulillah ada gak yang aku baca tu masukkkk, yang mana tak tahu aku gorenggggg jer sampai hangus... hahahaha... 




Okay nih aku nak membebel sikit. hari tu lepas magrib Ana nak gi dobi baju, ada pulak si polan yang tak mai amik baju dia yang dah siap dikeringkan dalam washing machine tuh. dalam setengah jam, kitorang mai jenguk tetap ada lagi baju dia dalam tuuu... eh geram pulak rasanya...

Pastu kitorang pon gi makan duluuu...

Balik dari makan mai jenguk lagi dalam mesin tu, masih ada lagi baju si polan tu. amboiiiiii tak ingat ke cik kak?? awat tak letak alarm di henpon?? kesian laaa pada orang lain yang duk menunggu kamu mai amik baju ni. 

Nasib baik ler mesin yang sebelah lagi tu dah siap cuciannya.... dapat laa kami cuci baju.... dan sampai ke kesudah dia tu tak mai amik baju dia... heiii panas pulak hati kita ni....! padahal dah tahu setiap cucian akan disetkan ke 25 minit... apa daaa!! kesian orang yang duk Q!




Pukul 10 mlm kitorang ada kuliah lagi JKA316 Budaya dan Epidemiologi Penyakit. sejam sajooooo kuliah malam ni... gigih jugak mai kot lecturer nak bagi tips tapi non hadooo pon.... dah laa esoknya nak exam ni.... ayoyoooo....!!




aku dan ana - kami buddyz!!




geng-geng pusat wilayah kota bharu




Habis kuliah tapau nasi padprik. tapi sadisss.... tak sedappp... huhuhu.... isi ayam pon ada 5 slices saja.... sedihhh tengok nasi nie... mujur ada bilis goreng yg aku bekal dari rumah.... :(




25 Januari 2015 -  Pagi ni kuliah Geografi JMG212 dibatalkan coz lecturer suruh kitorang fokus study je sebab 2pm ada Exam PB bagi subjek nie. so, pepagi ni terperap je laa dalam bilik sampaiii ke tengahari hingga perut aku pon kelaparan minta diisi. nak turun eh malas pulak rasanya. dengan tak mandi lagi terpaksa ler makan biskut kering je cicah milo 3 in 1 je... alhamdulillah boleh laa wat alas perut...




Nasib ada Coway ni, boleh refill air sejuk  panas sesuka hati... tq USM!!




Tiap kali naik motor, hati aku jadik sayu bila tengok student yang duk berjalan kaki menapak bukit utk ke kuliah... kesian wehh coz aku dah penah merasa betapa penatnya bila takde transport time intensif nie... 

Bus USM bukan boleh harap sangat pon, kekadang sharp kekadang kelauttt... aku dah merasa apa yang korang rasa, merasa berebut2 naik bas, merasa berdiriiiiii lama dalam bas, merasa jalan kaki hingga melecet kaki... seriyes aku paham perasaan kamu semua...

Aku tahun ni nasib baik ler ada ipar sudi pinjamkan moto... kalau takkkkk memang menapak bukit atau bas la aku gamaknya... duk Saujana takleh bawak kete... memang hazabedah ler nak menapak bukit kat RST ni.... tq Allah kerana mempermudahkan urusanku disini...




Habis exam pukul 3ptg aku singgah makan di Bakti Permai pulak...
separuh je mampu habiskan! huh!




Hari tu aku ada 2 exam. JMG212 dan JKA316. pulunnnn study nota powerpoint yg lecturer bagi. pulun baca sambil layan mata yg asyikkkkk ngantuk... belek 3 lai, lelap setengah jam... pastu bangun... kemudian tido lagi.. gituuuu laa payahnya nk tarik mood study ni... setan banyak mengganggu mata neh.. aiiseyman!

Baideway alhamdulillah dah habis paper ke-4 pon... ada 3 lagi menunggu!




Malam tu Ana ajak makan kehepsi. depan USM je pon. yang dekat masjid tu. sebelum masuk kehepsi kitorang isi minyak full tank dulu kat kawasan mana tah aku pon tatau nama tempat tu... tapi memang situ la pam minyak yg selalu kami terjah...




Ana




Aku




Tengkiuuuu ana belanja aku malam tuu.... heee! bila makan kehepsi ni aku teringat betul kat En.Yie... peberet dia kehepsi nim... bagi dia hari-hari kehepsi pon dia mampu hadap... thats why kalau nak gi makan kat mana-mana aku malas nak tanya dia... kalau aku tanya "Abang kita nak makan kat mana nie?" dan dengan konpiden-nya for sure dia akan jawab "KFC!!" ohhhh jenggggggg krenggg aku dibuatnya.... kehepsi je ko pandai ye bang....???? so ada baiknya aku tak bertanya... kalau nak keluar makan... aku akan cakap direct je nama kedai yang aku nak gi. kalau takkkkk memang ke kehepsiiiii la dia bawak aku! huk alohhh berat nanangggg!!!! (^_^)



Thanks and Regards,
Jaakechik.

9 comments:

  1. bestnya..teringat zaman belajaq dolu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom sambung study ke peringkat lebih tinggi kak sue!!

      Delete
  2. klu full time mesti ingat bujang lg ni.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bini orang dan mak orang dah ni.... heee!!!

      Delete
  3. makan meggi dan masa belajar dulu memang takleh dipisahkan..hahaha

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...