kelab blogger ben ashaari, KBBA,

12 January 2015

INFO : Permohonan PJJ USM Sidang 2015/2016 (Kini Dibuka)




Permohonan PJJ USM Sidang 2015/2016 - Ada berita baik yang aku nak share ngan korang! Permohonan baru bagi program pendidikan pengajian jarak jauh (PPPJJ-USM) telah dibuka. sesapa yang berminat bolehlah membuat permohonan sekarang!!!

Tawaran PJJ USM ini hanya dibuka sekali setahun sahaja. takde istilah second intake or third intake okay. harga No.Pin hanya RM60.00. boleh beli sekarang di Bank Simpanan Nasional (BSN). tarikh permohonan PJJ USM ini bermula 12 Januari 2015.


Pohon@USM PPPJJ USM 2015/2016


Program Pengajian Jarak Jauh USM Sidang 2015/2016
Tempoh Tawaran : 12 Jan - 24 Mac 2015




Kursus Yang Ditawarkan

Ijazah Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan (Kepujian)
~ Antropologi-Sosiologi / Ekonomi / Sains Politik ~

Ijazah Sarjana Muda Pengurusan (Kepujian)
~ Kewangan / Organisasi / Pemasaran ~

Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) 
~ Biologi / Fizik / Kimia / Matematik ~

 Ijazah Sarjana Muda Sastera (Kepujian) 
~ Geografi / Kesusasteraan / Sejarah ~



Kelebihan Program PJJ di USM

                     *   Yuran pengajian serendah RM1231 setahun
                     *   Yuran boleh dibayar secara ansuran (2 kali bayar)
                     *   Syarat minima hanya SPM....!! (calon kategori C)
                     *   Tak wajib datang kelas ponn.... ~Huureyy..Huureyy...!!


info pjj usm, intensif pjj usm, kelas pjj, orientasi pjj, panduan pjj usm, pelajar pjj usm, pengalaman belajar pjj usm, pjj usm, tips pjj usm, yuran pjj usm,

Hai hai bakal junior ku!! *lambai-lambai-tangan*  jangan lengahkan tau. cepat-cepat daftar segera sebelum terlambat. aku sekarang ni dah masuk tahun ke-3 buat PJJ USM. jom join me! sama-sama kita bergelar student kembali, tak kira la otak dah beku ke dah berkerak ke, jom cairkan semula!



Kat atas ni beberapa info mengenai PJJ USM yang aku nak kongsikan dengan korang. actually dah banyak INFO PJJ USM aku tulis kat blog ni untuk "pencerahan" korang. pepandailah korang godek-godek baca dan khatam-kan ye. ini semua berdasarkan pengalaman aku sendiri as student PJJ USM selama hampir 3 tahun. semoga bermanfaat untuk korang....!! 


Sebarang kemusykilan, pertanyaan atau cadangan sila email ke :


64 comments:

  1. thanks for the info.. memang niat nak daftar ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. update banyak2 tau sal epjj ni.. sangat membantu.. tq

      Delete
  2. alhamdulillah da selesai mohon secara on9... harap2 dpermudahkan segalanya. tq kak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good luck yer.. semoga ada rezeki kamu nanti utk jadi student PJJ USM....

      Delete
  3. 5 tahun dah,bukan 4 tahun lagi.adoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye skrg ni 5 tahun pulak... duluuu 4 tahun saja...

      Delete
  4. Sesi kali ni dah tukar ea tempoh pengajian.. tempoh pengajian pjjb 5 tahun. Hmmm.. ke masih sama mcm dlu 4 Tahun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye skrg ni 5 tahun pulak... duluuu 4 tahun saja...

      Delete
    2. haahh lima pulak.. singkatkan 3 tahun xpa gak.. huhu

      Delete
    3. ada penambahan unit @ subjek tuuu....

      Delete
  5. Salam sis.. tempoh pgajian utk sesi 15/16 kali ni dah tukar ea 5 Tahun. Ke masih mcm dlu 4 Tahun.. kalo 5 tahun lama gilerrr. Huuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Ye skrg ni 5 tahun pulak... duluuu 4 tahun saja... takpe la 5 tahun pun... pejam celik2x kejap je tuuu... :)

      Delete
  6. Sy dah pernah mohon 2x .... tp x dapat..harap dapat beri info tentang pemilihan pelajar pjj usm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengenai pemilihan pelajar sy tak tahu juga nk komen... apapun cuba baca syarat2 kemasukan di websites USM tu.... mesti ada syarat2 yg saudara/i terlepas pandang...

      Delete
  7. hai...nak tanya bila keputusan keluar kbiasaannya ye? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebiasaanya pada bulan Mei atau awal Jun

      Delete
  8. 5 thn tu apa yg lebih dan apa yg kurang. 1 sem kurang subjek ke

    ReplyDelete
  9. 5 tahun ditambah dgn apa...1 sem kurang subjek ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. USM buat penambahan subjek... kalau dulu utk batch saya (2012/2013) 100 unit saja, tp tahun ni 100 lebih... kalau x silap saya 122 unit kot... so mmg xdpt settlekan utk 4 years... jd kena tambah setahun lagi...

      Delete
  10. salam..kak,nak tny result muet xda pun xpa eh? :) sbb sy baru nak ambek muet julai nt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. muet xde takpe. boleh amik semasa dlm pgajian PJJ USM.

      Delete
  11. Replies
    1. Pembelajaran dalam bahasa melayu, kecuali bagi Kos Sains (Bio/Kimia/Fizik).

      Delete
  12. untung ya dah tahun 3. nasib sya sempat apply 2014/2015 baru tahun 1 jadi 4 tahun lah kalau xda repeat paper. yang skrg ni 5 tahun dah. first time pi intensif best gak terasa macam budak full time. btw sama pula hari lahir kita. ok lah semoga sukses heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat ber-PJJ...

      semoga kita semua dapat grade dengan cemerlang...

      Amin...

      Delete
  13. salam, sya nk tnya.. klu len kategori akan sama kelas atau lain2 ye?? contohnya: kwan sya SPM kategori C la kn, sya plak Diploma Kategori A la kn.. so, ktrg akan sma kelas atau lain kelas ye??
    Lepas tu permohonan 2015/2016 nie bla kuliah akan start ye?? orientasi and kursus intensif skali??
    TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuliah yg sama jer. bezanya, yg ada Diploma boleh buat pengecualian unit / kurangkan subjek, tp kena refer pejabat PPPJJ lah nanti utk bertanya cemana prosedurnya.

      Orientasi maybe dibuat pada bulan Julai atau Ogos nanti. kuliah akan bermula Sept atau Okt 2015 ini. untuk intensif pulak mcm biasa lah, antara jan - feb.

      Delete
    2. Kelas? Maksudnya?

      Delete
  14. akum jaa... nk tanya untuk 2015/2016, kursus orientasi dan intensif tu bila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orientasi maybe pada bulan Julai atau Ogos nanti. Untuk intensif pula antara jan - feb.

      Delete
  15. Amkm kak nk tny bila keputusan semakan permohonan PJJ USM 2015/2016 keluar?? Takut dia ad due date jugak utk semak..takut terlepas.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Kebiasaannya result akan keluar sekitar pertengahan Mei atau awal Jun.

      Calon yg berjaya, akan diberitahu melalui SMS, Surat (posmen), dan boleh check secara online di website USM. hanya masukkan no.ic sahaja!



      Delete
  16. xsbr rasenya nak tahu kputusan prmohonan :) , dahla 5tahun, sentap ase dgr lame tu blaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Result dah keluar. boleh check di :

      https://pohon.usm.my/default.asp?s=3

      Delete
  17. Salam jaa...sy pny prmohnan ditolak...sobsss..tp blh buat rayuan...tp progrm dia yg xtahan tu...sains fizik kimia bio math.pehh .mamposs..nk tny pendapat la ..nk sy teruskan ke x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Jujur saya cakap ye, bagi kos sains ni (bio/fizik/kimia) pembelajaran adalah 100% bahasa inggeris. exam pon dlm bahasa inggeris. memang agak susah juga kalau kurang mahir B.Inggeris dan agak payah juga kalau kita langsung tiada basic Bio/Fizik/Kimia. Kalau rasa mampu, boleh je teruskan Kos Sains ni. tapi, kalau rasa tak mampu, ada baiknya cuba apply sekali lagi tahun depan. salah pilih kos pon, naya gak utk masa depan kita. fikir masak2.

      Delete
  18. Result dah keluar, siapa lagi yg berjaya dapat??

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah..sy bjya dpt twaran pengurusan kwangan

    ReplyDelete
  20. Ada tak yg dpt Antropologi & sociologi? :) nak kenal coursemate. Sesi 2015/2016 orientasi 9hb-13hb Ogos.

    ReplyDelete
  21. Asslammualaikkum , ada yg dapat pengurusan (pentadbiran) sesi 2015/2016,?

    ReplyDelete
  22. hi....nak tanya course matematik pun pembelajaran dalam BI ke?

    ReplyDelete
  23. salam..sy afifi dari sabah..siapa2 yg dapat sain major biologi 2015/2016..boleh whatsapp..0165847850

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamu kerja sbg apa? Sy kimia..

      Delete
  24. Hye. Saya akan hadir orientasi pada 9-13.8.2015 ni utk course pengurusan (organisasi). daftar di desasiswa fajar harapan. ade geng x? hihi. blh email erin_nursyuhada@yahoo.com .. Thanks .

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum. . saya nak tanya BILA ADA KEMASUKAN NAK MOHON PJJ NI LAGI YA????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun depan bln februari.

      Delete
  26. As salam..sy dapt cos pgrusan kwngn..ada mber x utk hari ahad nie..blh wtsp..0132235924

    ReplyDelete
  27. Salam.. Klu sy nk mohon untuk intake 2016.. Maksudny awal tahun depan la sy kena beli no pin di bsn tu...

    ReplyDelete
  28. Bila permohonana dibuka semula ye?????

    ReplyDelete
  29. Tq info,.sy pon nak daftar tahun nii,hopefully dpt,nak jugak merasa degree ..jeles tgok kawan2 da de degree,..

    ReplyDelete
  30. TQ INFO SIS..NK TYE KALAU KELAS DIA SATU SEM KENA P TIAP MGGU KE CM NE?KE IKUT PENSYARAH?

    ReplyDelete
  31. pengambilan seisi 2016/2017 cuma ada 2 kursus...math n biologi...ingat ada BBA...x de rezeki lagi

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...