kelab blogger ben ashaari, KBBA,

03 May 2015

Cara Nak Buat Muffin Vanilla + Kismis Paling Mudah


Assalamualaikum


Hello peeps! aku masih mencari mood untuk update blog kecintaan aku nih. tah kenapa sejak dua menjak ni mood blogging asyik kelautttt. dah tak pandai pulak nak susun ayat bila dah lama tak menulis ni. huhu.

Baideway, hari ni aku gigihkan diri untuk tulis entry "Cara Nak Buat Muffin Vanilla + Kismis". aku kasi cara yang paling senanggggg sekali. paling mudah. paling sempoi. muffin ni tak perlu guna mixer okay! just kacau2 sikit je. 


cara buat muffin, cara nak buat muffin gebu, muffin kismis, muffin sedap, muffin tanpa mixer, muffin vanilla, resepi muffin paling senang,


Resepi Muffin Vanilla + Kismis Tanpa Mixer


1. Cairkan 100g butter.

2. 1biji telor. esen vanila. 1cwn bancuhan susu tepung @ susu segar. (bahan A)

3. campurkan butter cair tadi ke dlm bahan A.

4. 1 cwn gula halus. 2 cwn tepung blue key. guna gandum biasa pon boleh tapi kena masukkan baking powder 1 sdk. (Bahan B)

5. Campur bahan A dan bahan B. kacau2 biar sebati.

6. Masukkan adunan ke dalam paper cup. 

7. Tabur kismis. Bakar guna suhu 190C selama 20 minit. 

8. Siap!


P/S : Adunan ni boleh dapat 12 biji Muffin.


SELAMAT MENCUBA....!!



cara buat muffin, cara nak buat muffin gebu, muffin kismis, muffin sedap, muffin tanpa mixer, muffin vanilla, resepi muffin paling senang,



Okay ni aku nak bagi tips sikit, masa nak bakar muffin ni, pastikan korang dah panaskan oven terlebih dahulu ye. biarkan oven betul-betul panas agar nanti muffin korang tu naikkkk cantik dan tidak bantat @ mendap! (cucuk lidi utk pastikan dah masak atau tidak).



cara buat muffin, cara nak buat muffin gebu, muffin kismis, muffin sedap, muffin tanpa mixer, muffin vanilla, resepi muffin paling senang,


 Perfect muffin....Wallahhh!!



Gebu oiii gebuuuuu.....bau pon wangiiii....!!


cara buat muffin, cara nak buat muffin gebu, muffin kismis, muffin sedap, muffin tanpa mixer, muffin vanilla, resepi muffin paling senang,


Usah dikenang kak piah, usah dikenang!! jangan di tenung lagi pic muffin yang dah pon selamat berada dalam perut aku! muehehe. cepat pi godek-godek bahan kat dapur tuh ada ke idok bembarang yang aku listkan kat atas tadi. kalau semuanya ada, cepat pergi buat sekarang!!! kalau ko buat menjadik, jangan lupa bagitahu yek. (^_^)



Thanks and Regards,
Jaakechik.


1 comment:

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...